Update
Overheid staat eigen bouwambities in de weg
Er zijn steeds meer woningen nodig voor het groeiende aantal huishoudens. Daarom wil de overheid 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar opleveren. In 2019 werden er 70.716 nieuwe woningen opgeleverd. En ook de jaren daarvoor is deze ambitie niet gehaald. Dat ligt aan verschillende dingen, zoals het gebrek aan beschikbare bouwlocaties, snel gestegen bouw- en personeelskosten en het personeelstekort. De stikstofproblemen komen daar ook nog bij. In dit artikel lees je hoe dit komt en hoe de productie opgeschroefd kan worden.
“De gemiddelde nieuwbouwwoning is ruim € 70.000 duurder dan een bestaande koopwoning.”
Waarom de woningbouw achterloopt
Ondanks dat er al meer woningen opgeleverd worden, blijft het aantal nieuwbouwwoningen achter op de ambities van de overheid. Dat komt door beperkende stikstofmaatregelen, maar ook door de volgende trends:
Kansen voor de bouwsector
De bouwproductie moet omhoog, maar hoe? We zien verschillende kansen voor de bouwsector om meer woningen op te kunnen leveren.
Focus op betaalbare woningen
Door de hoge prijzen van veel nieuwbouwwoningen in combinatie met het afnemende vertrouwen in de woningmarkt verkopen nieuwbouwprojecten niet meer vanzelfsprekend. Vooral appartementen in het duurdere segment lijden hieronder. Ondanks de kleinere marges op ‘goedkopere’ woningen lijkt het voor projectontwikkelaars daarom interessant om zich meer te gaan richten op betaalbare nieuwbouw.
Investeer in innovatie
Inmiddels is de ambitie van 75.000 woningen per jaar achterhaald. Het woningtekort is de laatste jaren steeds verder opgelopen. Om dit snel in te lopen, moeten minimaal 100.000 nieuwe woningen per jaar opgeleverd worden. Om deze bouwproductie te verhogen, is innovatie nodig. Verduurzaming en technologische innovatie kan de bouw helpen om goedkoper te produceren, sneller op te leveren en duurzamer te bouwen. Modulaire woningen die op de bouwplaats enkel in elkaar gezet worden, zijn hier een goed voorbeeld van. Deze woningen besparen je zowel tijd als fouten.
Tekort aan technici en monteurs zorgt voor vertraging
Zolang er veel vraag is naar nieuwbouwwoningen, moet er natuurlijk ook nieuwe infrastructuur in wijken worden aangelegd. Van het bouwklaar maken en de wegenbouw, tot de aanleg van water, elektra of warmte. Helaas zorgen deze werkzaamheden ook voor vertraging bij bouwprojecten. De infrabouw kampt namelijk ook met personeelstekorten, vooral technici en monteurs zijn schaars. Omdat steeds meer woonwijken volledig elektrisch opgeleverd worden, zijn deze vakspecialisten hard nodig.
Deze update is in mei 2020 geactualiseerd.
Benieuwd wat jouw kansen in de bouwsector zijn? Of heb je een goed idee voor innovatie in de bouw? Ga in gesprek met jouw Rabobank of een van onze sectorspecialisten.