Update

Gezonder eten moet makkelijker

9 april 2019 15:38
Downloaden

Dat voeding een belangrijke rol speelt in je gezondheid, weten we al lang. Toch stijgt het aantal patiënten met ziektes gerelateerd aan de levensstijl nog steeds. De risicogroep voor dit soort ziektes is zelfs 70% van de Nederlanders. Omdat het zo’n grote groep is, kun je niet iedereen persoonlijk voedingsadvies geven. Maar hoe zorg je er dan voor dat mensen gezonder gaan leven? Daar moeten de zorg- en foodsector samen aan werken door de risicogroep te helpen met kennis én motivatie.

Vader en zoon koken

“Als je focust op goed eten, staat niet de ziekte, maar de gezondheid van de patiënt centraal.”

Voorkom ziektes met een gezonde leefstijl

Ziektes die ontstaan door je manier van leven (bijvoorbeeld overgewicht of diabetes), zijn vaak te beheersen met een gezond voedingspatroon. In sommige gevallen is het zelfs om te keren. Als je een ziekte kunt beheersen met voeding, dan kun je het namelijk ook voorkomen. En daarmee ook de bijkomende stijgende zorgkosten. Denk aan € 6 miljard per jaar. Mensen met overgewicht zijn ook nog eens vijf extra dagen per jaar ziek.

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 95% van de Nederlanders tijdens het boodschappen doen al denkt aan hun gezondheid. Waar het aan ontbreekt, is de juiste kennis in combinatie met motivatie. Om de gezondheid van de Nederlandse bevolking te waarborgen, moet er dus wat veranderen.

Ook artsen focussen op preventie

Omdat niet iedereen uit de risicogroep persoonlijk voedingsadvies kan krijgen, moet de hulp van verschillende kanten komen. De voedingsmiddelenbranche kan bijvoorbeeld helpen door meer informatie over de producten in de supermarkt te geven. Denk aan voedingswaarden, maar ook gezondheidslabels. Daarmee wordt het maken van een gezonde keuze makkelijker. Daarnaast kunnen producenten verder een rol spelen door doelgroepmerken te ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld speciale producten voor zwangeren en ouderen.

De zorgsector en de voedingsindustrie (van producenten tot retail en foodservice) kunnen elkaar daarin versterken.

Gezonder eten begint in de supermarkt

Omdat niet iedereen uit de risicogroep persoonlijk voedingsadvies kan krijgen, moet de hulp van verschillende kanten komen. De voedingsmiddelenbranche kan bijvoorbeeld helpen door meer informatie over de producten in de supermarkt te geven. Denk aan voedingswaarden, maar ook gezondheidslabels. Daarmee wordt het maken van een gezonde keuze makkelijker. Daarnaast kunnen producenten verder een rol spelen door doelgroepmerken te ontwikkelen. Dit zijn bijvoorbeeld speciale producten voor zwangeren en ouderen.

De zorgsector en de voedingsindustrie (van producenten tot retail en foodservice) kunnen elkaar daarin versterken.

Bijdrage zorg en foodsector aan gezonder eten

Zo werken we samen stapje voor stapje aan een gezonder Nederland. Want wat de gezondheidszorg en foodsector ook doen; je gezondheid blijft je eigen verantwoordelijkheid.

Dit artikel is een ingekorte versie van het RaboResearch Food & Agribusiness rapport Gezond Eten Gemakkelijk Gemaakt dd. 9 april, 2019.