Update
Personeelstekort ouderenzorg vraagt om creativiteit
Er is een tekort aan personeel in de ouderenzorg. Aan de ene kant komt dit doordat de zorg complexer is geworden, waardoor hoger opgeleid personeel nodig is en studies achterlopen op de vraag in de markt. Aan de andere kant neemt de vergrijzing van het zorgpersoneel toe, geven starters de voorkeur aan het werken in een ziekenhuis en zorgt de manier waarop we de gezondheidszorg financieren voor een hoop onrust. Een kritische situatie, maar volgens Willem Grool (COO van zorg-uitzendbureau Highcare), zijn er zeker oplossingen. Wij gingen met hem in gesprek.
“De ouderenzorg is voor een 22-jarige meestal geen sexy vak.”
Arbeidsvoorwaarden gezondheidszorg mogen flexibeler
Volgens Grool, zelf afkomstig uit de zorg, zijn er een aantal oplossingen voorhanden. De meest eenvoudige oplossing is om het huidige personeel van een instelling zo maximaal mogelijk in te zetten. “Een parttimer meer uren laten maken, lukt vaak door met flexibelere arbeidsvoorwaarden te werken. Een cao biedt instellingen alleen weinig ruimte om te variëren in de arbeidsvoorwaarden, dus daar moet je wat creatiever mee omgaan. Bijvoorbeeld door kritisch te kijken naar het niveau en opleiding van je mensen.”
Combinatie van opleiding en niveau zorgpersoneel meer dan nodig
Bij een hoog personeelstekort in de zorg biedt het verschil in opleiding en niveau van het zorgpersoneel kansen.“De zorgzwaarte is de laatste jaren toegenomen waardoor een zorginstelling vaak meer verzorgenden van niveau 3 wil inzetten, terwijl die er onvoldoende zijn. Daar moet je slim mee omgaan.”
Door niveau-2-medewerkers extra op te leiden, mogen ze meer werkzaamheden uitvoeren. Een afdeling waar twee verzorgenden van niveau 3 nodig zijn, kan dan bijvoorbeeld een combinatie van een verpleegkundige van niveau 4 met een helpende van niveau 2 inzetten." Door kritisch te kijken naar het takenpakket, de handelingen en de functie-inhoud, zijn er vaak mooie combinaties mogelijk.
Innovatie zorg: investeer in arbeidsmigratie
In landen als Spanje en Hongarije is zorgpersoneel dat graag ook buiten hun eigen grenzen ondersteunt in de kwaliteit van zorg. Het grote voordeel van zorgmedewerkers uit Spanje en Hongarije, is dat zij hoger opgeleid en zorginhoudelijk heel deskundig zijn. “Het kost ongeveer een half jaar voordat deze zorgprofessionals inzetbaar zijn. Daartegenover staat dat dat een zorginstelling drie tot vier jaar plezier heeft van deze investering. “Wij bij uitzendbureau Highcare willen graag de innovatie in de zorg naar een hoger niveau bregen. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de diversiteit binnen de gezondheidszorg te vergroten. We zijn daarom ook opzoek naar een partner waarmee we de innovatie in de zorg naar een hoger niveau kunnen brengen.”
Maak de ouderenzorg toegankelijker
Binnen de ouderenzorg moeten de kleine beetjes bij elkaar worden geschraapt. Voor de korte termijn zijn verschillende actiepunten nodig, voor de lange termijn is het belangrijk dat het imago van de ouderenzorg verbetert, met name bij jongeren. De ouderenzorg is hartstikke ingewikkeld, met veel complexe en gecombineerde problematiek. “Het is een ingewikkeld, uitdagend en mooi vak.”
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen de gezondheidszorg? Bekijk onze trends en ontwikkelingen.