
De Wet DBA: Doe de checklist en voorkom schijnzelfstandigheid
Huurt jouw bedrijf zzp'ers in? Als je je niet aan de spelregels houdt, kun je te maken krijgen met boetes en naheffingen. Sinds 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst strenger op de wet DBA. Met deze handige checklist kom je erachter of je in actie moet komen.
De Wet DBA, hoe zit het ook alweer?
Het draait dus allemaal om de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, beter bekend als de Wet DBA. Die is ooit in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Van schijnzelfstandigheid is volgens de overheid sprake als iemand zich voordoet als zelfstandige ondernemer, terwijl er volgens het arbeidsrecht eigenlijk sprake is van een dienstverband. Hiervoor gelden een aantal criteria. Schijnzelfstandigheid wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd.
In 2016 verving de Wet DBA de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). In plaats daarvan kwamen er modelovereenkomsten waarmee bedrijven en zzp'ers hun arbeidsrelatie konden vastleggen. Deze maatregel zorgde meteen voor veel discussie. Als reactie daarop stopte de Belastingdienst met handhaven, en dat bleef zo tot eind 2024. Vanaf 1 januari 2025 is het toezicht weer strenger geworden.

Deze ondernemers delen tips over schijnzelfstandigheid
Ben jij zzp’er of huur je vaak zzp’ers in? Dan ken je vast de strengere controles op schijnzelfstandigheid vanuit de wet DBA. Jessy van The Tattoo Temple werkt veel met freelancers. In Blik op de Zaak krijgt ze tips van andere ondernemers over de Wet DBA. Benieuwd naar hun tips?
Checklist DBA: voorkom schijnzelfstandigheid
Maar wat betekent dit nu voor jou als zzp'er of opdrachtgever? En hoe voorkom je schijnzelfstandigheid? Dat is voor veel ondernemers nog onduidelijk. Het is vooral belangrijk om aan te tonen dat er sprake is van echte zelfstandigheid. Met dit stappenplan weet je waar je op moet letten.
STAP 1. Beoordeel de aard van de arbeidsrelatie
Controleer of de relatie met jouw zzp'ers als arbeidsovereenkomst kan worden gezien. In het Deliveroo arrest van maart 2023 gebruikte de Hoge Raad 9 criteria om vast te stellen of wel of niet sprake was van een arbeidsovereenkomst. Daarbij moet gekeken worden naar alle omstandigheden in onderlinge samenhang. Een zogenaamde “holistische toets”. Deze criteria worden nog regelmatig toegepast in andere rechtszaken. Volgens de Hoge Raad zijn de volgende omstandigheden van belang:
- De aard en duur van de werkzaamheden
Denk hierbij aan zaken zoals het wel of niet aanwezig zijn van werkinstructies of hoe lang de opdracht duurt. In het algemeen verhoudt een opdracht van lange duur zich slecht tot zelfstandigheid. Al zijn er ook voorbeelden van opdrachten van hele korte duur die als arbeidsovereenkomst zijn bestempeld. - De wijze waarop werkzaamheden en werktijden worden bepaald
Hierbij is de mate van vrijheid van de zzp’er van belang, maar denk ook aan het regelmatig voeren van voortgangsgesprekken of het opleggen van gedragsregels bij bijvoorbeeld ziekte die de schijn van een arbeidsovereenkomst kunnen wekken. Een grotere mate van vrijheid en zelfstandigheid voor de zzp’er lijkt meer een indicatie voor zelfstandigheid. - De inbedding van het werk en van degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering van de opdrachtgever
Denk hierbij aan in hoeverre de werkzaamheden van de zzp’er behoren tot jouw normale bedrijfsvoering. Voert jouw zzp’er werkzaamheden uit die buiten je normale bedrijfsvoering vallen, dan zal hij sneller als zelfstandig ondernemer worden gezien. Hoort de opdracht wel tot de normale bedrijfsvoering? Dan is er nog niet meteen sprake van een arbeidsovereenkomst maar kan er bijvoorbeeld ook worden gekeken naar zaken als vaste toegangspassen, het gebruik kunnen maken van verlofregelingen, het verplicht moeten deelnemen aan bepaalde bedrijfsactiviteiten en in hoeverre er onderscheid is met de vaste werknemers. - Het wel of niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
Voor ondernemerschap is de vrijheid om al dan niet opdrachten te accepteren van belang, al sluit deze vrijheid op zichzelf het bestaan van een arbeidsovereenkomst nog niet uit. - De wijze waarop het contract tussen beide partijen tot stand is gekomen
Hierbij is o.a. belangrijk in hoeverre sprake is geweest van een gelijkwaardige onderhandelingspositie tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Lijken veel bepalingen in de overeenkomst op de bepalingen met vaste werknemers? Dan kan dat een aanwijzing zijn voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst. - De manier waarop beloning wordt bepaald en hoe deze wordt uitgekeerd
Omstandigheden die hier meewegen zijn bijvoorbeeld het maandelijks factureren, het in rekening brengen van BTW, en de vrijheid om te onderhandelen over het tarief door de zzp’er die passend lijken te zijn bij ondernemerschap. - De hoogte van de beloningen
Als de hoogte van de beloning van de zzp’er niet of nauwelijks afwijkt van de beloning van de werknemers die vergelijkbaar werk doen kan dat een indicatie zijn voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst. - De vraag of degene die de werkzaamheden verricht risico loopt
Voor ondernemers is het risico op niet of minder betaald worden gebruikelijker. Zeker als een bepaald eindresultaat niet wordt gehaald. Dat is een wezenlijk verschil met een arbeidsovereenkomst waarbij in de meeste gevallen een verplichting is tot loonbetaling. - Ondernemerschap
De Hoge Raad heeft bij dit criterium aangegeven dat ondernemerschap bijvoorbeeld kan blijken uit het verwerven van reputatie, het plegen van acquisitie, het hebben van meerdere opdrachtgevers voor kortere duur.
Zoals je ziet zijn de criteria niet eenvoudig en moeten ze per geval bekeken worden. In het document Toelichting beoordeling arbeidsrelaties staat precies wat de criteria zijn en wanneer je als bedrijf verplicht bent om een arbeidscontract aan te bieden en loonheffingen af te dragen. Het is sowieso verstandig om je hierover te laten informeren door een juridisch adviseur.
STAP 2. Gebruik een modelovereenkomst
De Belastingdienst heeft goedgekeurde modelovereenkomsten die ook jouw bedrijf kan gebruiken. Die bieden enige zekerheid. Het betekent wel dat de praktijk in lijn moet zijn met de afspraken in het contract.
Werkt een zzp’er conform zo’n goedgekeurde modelovereenkomst? Dan is de kans kleiner dat er achteraf discussie ontstaat over schijnzelfstandigheid. Het gebruiken van een modelovereenkomst blijft tot 2030 mogelijk.
STAP 3. Zorg voor duidelijke contracten
Leg goed vast dat de samenwerking op basis van zelfstandigheid gebeurt. Beschrijf in de overeenkomst zaken als de duur van de opdracht, een duidelijke opdrachtomschrijving, de wijze van facturatie en de mate van zelfstandigheid. Ook hiermee beperk je de risico's op eventuele boetes en naheffingen.
STAP 4. Houd rekening met sectorspecifieke risico’s
Er zijn sectoren die door de Belastingdienst als risicovoller worden ingeschat. De kans op schijnzelfstandigheid is hier groter dan gemiddeld. Dit gaat onder meer om de bouw en de zorg. Is jouw bedrijf actief in één van deze sectoren? Zorg dan voor een interne controle. Je doet er bovendien goed aan om voortdurend controles uit te voeren en de zzp-constructies periodiek te evalueren. Bekijk dan per geval de verschillende criteria. Twijfel je? Schakel in dat geval een juridisch adviseur in die je kan helpen om de inhuur van zzp'ers op een veilige manier te regelen.
Stap 5. Blijf de actualiteiten volgen
Zoals je ziet roepen de definities arbeidsovereenkomst en schijnzelfstandigheid nog veel vragen op. Op 21 februari 2025 heeft de Hoge Raad in het zogenoemde Uber arrest nog extra helderheid verschaft over de criteria uit het Deliveroo arrest. Daarbij is bepaald dat bij beoordeling of sprake is van een arbeidsovereenkomst geen sprake is van rangorde tussen de verschillende criteria. Er moet worden gekeken naar alle omstandigheden van het geval in onderlinge samenhang. Een zogenaamde holistische toets. Hierbij is de bedoeling van beide partijen of er wel of niet sprake zou moeten zijn van een arbeidsovereenkomst niet van belang.
Zorg gezien alle ontwikkelingen dat je de actualiteiten rondom dit onderwerp blijft volgen.

Zelf zzp'er en wil je meer weten over schijnzelfstandigheid?
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet DBA weer gehandhaafd en kunnen belastinginspecteurs weer boetes en naheffingen opleggen bij schijnzelfstandigheid. Maar wanneer ben je nu precies schijnzelfstandige volgens de Belastingdienst?
Wet DBA en boetes
Stel jij huurt als ondernemer zzp’ers in en de belastingdienst doet een controle op schijnzelfstandigheid. Wat kunnen de consequenties dan zijn?
Waarom schijnzelfstandigheid wordt aangepakt?
Waarom vindt de overheid schijnzelfstandigheid een dermate groot probleem dat er strenger op gecontroleerd moet worden?
Een deel van de zzp'ers wil namelijk helemaal niet als zelfstandige opereren, maar de organisaties die hun inhuren zien dit als goedkope oplossing. Voor een zelfstandige geldt de arbeidsrechtelijke bescherming namelijk niet, waardoor organisaties eenvoudig van ze af kunnen. Deze vorm van 'gedwongen zzp-schap' zie je bijvoorbeeld bij post- en maaltijdbezorgers. De overheid beschouwt deze groep als kwetsbaren, die beschermd moeten worden.
Wat ook meespeelt is het oneerlijke speelveld met reguliere werknemers. Veel zelfstandigen in de zorg willen bijvoorbeeld geen onregelmatige diensten draaien. Dat leidt tot extra druk op medewerkers die wel een dienstverband hebben.
Daarnaast is in ons sociale stelsel solidariteit belangrijk. Sommige zelfstandigen hebben ervoor gekozen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten en betalen daarom geen premies. Als zij door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken, helpt de samenleving hen door de kosten te dragen.