BPM-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt vanaf januari 2025
Vanaf 2025 vervalt de aanschafbelasting, oftewel de BPM-vrijstelling, voor bestelauto's. Deze vrijstelling blijft wél gelden voor elektrische bestelauto's. Schaf je voor 31 december 2024 een bestelauto aan en registreer je deze? Dan profiteer je nog van de bpm-vrijstelling. Wil je meer weten over de bpm-vrijstelling? Lees dan verder.
Wat is de bpm-vrijstelling?
Bpm staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit is een aanschafbelasting die je eenmalig betaalt als je een nieuwe bestelauto koopt. De hoogte van de bpm verschilt per voertuig. Als je jouw bestelauto voor 31 december 2024 hebt geregistreerd, hoef je de belasting nog niet te betalen. Bij registratie van de bestelauto vanaf 1 januari 2025 geldt de bpm-vrijstelling enkel nog voor elektrische bestelauto's. Over niet-elektrische bestelauto's wordt er dan bpm geheven. De bpm wordt per gram CO2 berekend. Een bestelauto met een verbrandingsmotor kan daardoor tot wel 45% duurder worden om aan te schaffen. De overheid doet dit om de verkoop van emissievrije of zuinige bestelauto’s te stimuleren en zo de gestelde klimaatdoelen voor 2050 te behalen.
Regels voor de huidige bpm-vrijstelling
Om op dit moment nog te profiteren van de bpm-vrijstelling moet je als ondernemer aan wat voorwaarden voldoen.
Wanneer je niet aan deze eisen voldoet, moet je waarschijnlijk bpm-aangifte doen en de aanschafbelasting alsnog betalen. Ga voor de lijst met alle eisen en meer informatie naar de Belastingdienst.
Koop of lease een elektrische bestelbus
Heb je een nieuwe bestelauto nodig en twijfel je over een elektrische of niet-elektrische bestelauto? Dan kan het feit dat de bpm-vrijstelling wél blijft gelden voor elektrische bestelauto's, je misschien over de streep trekken. Er zijn ook andere voordelen aan een elektrische bestelauto. Zo worden milieu- en zero-emissiezones in steden steeds groter en strikter. Hierdoor kan je met bijvoorbeeld een dieselbestelauto bijna niet meer de stad inrijden. Een elektrische bestelauto blijft wel welkom in deze gebieden. Handig als je juist veel zakendoet in de stad.
Daarbij heb je ook de motorrijtuigenbelasting (ook wel bekend als de wegenbelasting). Bij de aanschaf van een elektrische bestelauto hoef je deze belasting tot en met 2024 niet te betalen. Het aanbod aan elektrische bestelauto’s stijgt. Keuze genoeg dus. Wist je al dat je via Rabobank een lease kunt berekenen en aanvragen voor een elektrische bestelauto?
Elektrische bestelbus leasen?
Toenemend aantal bestelauto’s én ongelukken
In totaal stonden er begin 2023 bijna 990.000 bestelwagens geregistreerd in Nederland: dit is 1,5% meer dan in 2022. Koninklijke RAI Vereniging en BOVAG verwachten dat de stijging in 2024 doorzet met zo'n 78.000 nieuwe bestelwagens die geregistreerd worden. Dat is hoger dan de voorspelde eindstand van 70.000 nieuwe bestelwagens in 2023. In de meeste gevallen worden bestelauto’s aangeschaft door bedrijven, met de bouwsector als grootste afnemer.
Meer bestelauto's op de weg betekent ook meer ongelukken. Schade aan je bestelauto: daar zit je niet op te wachten. Toch komen ongelukken steeds vaker voor, ziet verzekeraar Interpolis. Patrick Bonte, Productmanager Automotive & Transport bij Rabobank beaamt dit. 'We merken dat niet alleen het aantal schadeclaims met bestelwagens toeneemt, ook de gemiddelde bedragen zijn hoger dan voorheen', vertelt Patrick Bonte.
“Dat de kosten voor reparaties toenemen, heeft een aantal oorzaken. Zo worden door inflatie en schaarste onderdelen van een bestelauto steeds duurder. Daarnaast kampen veel garagebedrijven met personeelstekorten en dat zorgt voor stijgende uurtarieven'', zegt Bonte.
De bestelautoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®.
Een ongeluk met de bestelauto kun je soms niet voorkomen. Maar je kunt je vooraf wel goed verzekeren tegen de financiële gevolgen. Zoals met de bestelautoverzekering van Interpolis ZekerVanJeZaak®. Deze verzekering komt inclusief schadeverzekering voor inzittenden en verkeersrechtsbijstand. Daarnaast kun je profiteren van bonus-maluskorting. Dit is een soort beloning voor bestuurders. Voor het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden, krijg je korting op de premie.
Je producten onderweg beschermd.
Vervoer je bijvoorbeeld producten? Dan kunnen deze tijdens het vervoer gestolen worden, beschadigd of kwijtraken. Deze kosten kun je niet verzekeren met je bestelautoverzekering. Maar met een transportverzekering verzeker je dit risico wel.
Met de bestelauto de weg op?
Verzeker schade bij een ongeluk met een bestelautoverzekering