Schaf jouw zakelijke auto of bus aan met Rabo Lease
Bijtelling: wat is het en hoe werkt het?
Wanneer je een auto van de zaak ook privé gebruikt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de bijtelling. Wil je weten wat bijtelling is, wanneer je dit betaalt en hoe je de hoogte van de bijtelling berekent? We helpen je graag op weg.
Wat is bijtelling?
Bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers maakt. Bij het privégebruik van de auto ziet de fiscus de kilometers namelijk als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling is onder andere afhankelijk van de CO2 uitstoot en type brandstof van de auto. Een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig wordt bij je belastbare inkomen opgeteld. Hierdoor betaal je meer belasting.
Hoe werkt bijtelling en hoe wordt de hoogte berekend?
De hoogte van de bijtelling hangt af van de auto die je rijdt. De bijtelling wordt berekend aan de hand van het bijtellingspercentage en de cataloguswaarde van de auto. Het bijtellingspercentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Dat betekent bijvoorbeeld dat een volledig elektrisch voertuig een ander bijtellingspercentage heeft dan waterstofauto’s, youngtimers of andere voertuigen.
Berekening bruto en netto bijtelling
De bruto bijtelling van je zakelijke leaseauto is het bedrag dat bij je belastbare inkomen wordt opgeteld. Deze reken je als volgt uit: percentage bijtelling x de cataloguswaarde van de auto = de bijtelling. Netto bijtelling is het bedrag aan belasting dat je betaalt voor het privégebruik van je zakelijke leaseauto. Je netto bijtelling bereken je zo: bruto bijtelling x percentage inkomstenbelasting = netto bijtelling.
Wanneer betaal je geen bijtelling?
Je betaalt niet altijd bijtelling wanneer je een auto zakelijk leaset. In de volgende situaties hoef je geen bijtelling te berekenen:
Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je de auto van de zaak niet privé rijdt, bijvoorbeeld met een rittenadministratie.
Is een rittenadministratie verplicht?
Wie zijn zakelijke auto niet of nauwelijks voor privédoeleinden gebruikt, hoeft geen bijtelling te betalen. Om dit aan te tonen, houden de meeste ondernemers een rittenadministratie bij. Daarin registreren ze alle ritten die ze met hun zakelijke auto maken.
Toch is een rittenadministratie wettelijk niet verplicht, blijkt uit een arrest van de Hoge Raad. De Belastingdienst adviseert je echter dit wel te doen. Zonder rittenadministratie heb je namelijk geen enkel bewijs en is het erg moeilijk om aan te tonen dat je jouw auto nauwelijks gebruikt voor privédoeleinden. Dat leidt al snel tot gedoe met de fiscus.
Geldt bijtelling ook voor bestelauto’s?
In principe gelden voor bestelbussen die op diesel rijden dezelfde regels als bij personenauto's. Er kan een uitzondering worden gemaakt voor busjes die helemaal zijn ingericht voor goederenvervoer. Dan gaat het om bedrijfswagens met enkel een chauffeursstoel bijvoorbeeld. Je moet hiervoor dan een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' indienen. Bestelbusjes met een dubbele cabine vallen nooit onder deze regeling.