Rabobank lanceert de Energiecoöperatiedesk in Zuid-Holland
Wil je een vliegende start maken met de oprichting van een energiecoöperatie? Of ben je al goed op weg maar heb je vragen? Dan ben je meer dan welkom bij de Energiecoöperatiedesk van Rabobank in Zuid-Holland.
Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland.
Rabobank ondersteunt samen met partners steeds meer energiecoöperaties. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. In Zuid-Holland hebben we een Energiecoöperatiedesk. Eén loket waar energiecoöperaties terecht kunnen met hun vragen.
Wat is een energiecoöperatie?
Een energiecoöperatie is een initiatief van (buurt)bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te investeren in de opwekking van zon- of windenergie.
Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties?
Als coöperatieve bank voelen wij ons betrokken bij de samenleving. Daarbij richten we ons op een aantal transities: de energietransitie, voedseltransitie en de inclusieve samenleving.
Met de Energiecoöperatiedesk willen we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten we hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.
Wat is de Energiecoöperatiedesk?
Met hun kennis en kunde helpen de adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Is men net begonnen en wil men hulp bij het openen van een rekening of het afsluiten van een verzekering? Of is men al zover dat men behoefte heeft aan een financiering? Dan ben je bij onze collega’s van de desk aan het juiste adres. Zij hebben tevens inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welke stappen andere partijen zetten. De energiecoöperaties in Zuid-Holland hebben dus voortaan één duidelijk loket voor al hun vragen.
We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:
Te helpen bij het openen van een rekening
Het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen
Het delen van kennis en inzichten
Het delen van een netwerk
Informatieve meet-ups en bijeenkomsten die we samen met onze partner Energie Samen Zuid-Holland organiseren
Door te verwijzen naar andere partijen
Financiële steun in de oriëntatie- en ontwikkelfase
Na de opstartfase van een Energiecoöperatie komt er namelijk een fase waarin geld nodig is voor de oriëntatie en ontwikkeling van projecten. Tegelijkertijd is er vaak nog onvoldoende zekerheid om te kunnen financieren. Energiecoöperaties in Zuid-Holland die in deze fase zitten, wil Rabobank dat extra financiële zetje geven met de Rabo Ontwikkelbijdrage. Dit doen wij vanuit ons coöperatief dividend. Het coöperatief dividend is een deel van de winst die Rabobank investeert in de lokale leefomgeving.
Waarvoor kan een bijdrage aangevraagd worden?
Energiecoöperaties in Zuid-Holland (die klant zijn of worden bij Rabobank) kunnen een donatie aanvragen voor maximaal € 10.000,- voor externe kosten die gemaakt worden in de oriëntatie- en ontwikkelfase van een duurzaam energieproject. Bijvoorbeeld voor onderzoek, communicatie, bewonersbijeenkomst en kosten voor het oprichten van een coöperatie die nodig is om te starten met een project. De aanvraag dient aan een aantal criteria te voldoen.
Meer informatie en aanvraag indienen
Meer informatie over de criteria en over hoe een donatie aangevraagd kan worden vind je op onderstaande pagina’s. Klik op het leefgebied waar de energiecoöperatie gevestigd is.
Wil je een energiecoöperatie opzetten?
Zet de eerste stap naar een meer duurzame samenleving en kom in contact met de Energiecoöperatiedesk in Zuid-Holland. Neem contact op via: Energiecooperatiedesk.ZH@rabobank.nl.
Onze adviseurs: Ramon van Grieken, Samira Hebels, Helena van Ginkel en Yaelle Berghuis, helpen je graag verder.
Hieronder vind je nog twee handige links voor meer informatie en tips!
Samen de energietransitie versnellen
Goed voor jouw buurt & goed voor de planeet