Lekker Lupine in Randwijk ontvangt Rabo Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage

22 februari 2024 17:43

De Rabo Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage is een stimulans om samen het verschil te maken. Bijvoorbeeld door gezonder te eten of minder voedsel te verspillen. We vragen aan de initiatiefnemers van Lekker Lupine, Andre Jurrius en Marieke Laméris, hoe zij de bijdrage van vijfentwintig duizend euro gaan inzetten.

Lekker Lupine

Andre Jurrius en Marieke Laméris van Lekker Lupine krijgen van directeur coöperatieve Rabobank Martin Visser en Rabobank accountmanager Food & Agri Jessica van Keulen van Duurzaamheidsbijdrage cheque uitgereikt.


Deze bijdrage komt ten goede aan de inrichting van het Lupine inspiratiehuis. Op locatie van Ekoboerderij de Lingehof in Randwijk ontwikkelt Lekker Lupine samen met de boerderij en Proeflab Wageningen een fysieke ontmoetingsplek waar je het verhaal van “van grond tot mond” kan beleven. De bijdrage gebruiken we voor de aanschaf van meubilair en presentatiematerialen. Het Inspiratiehuis heeft een ontvangst- inspiratie ruimte met demonstratiekeuken. Daarnaast vindt er op de boerderij centrale opslag- en verwerking van Nederlandse lupine plaats en wordt er ook lupine geteeld.

Wat kunnen bezoekers verwachten als ze naar het Lupine Inspiratiehuis komen?

Alle zintuigen worden aangesproken! Hier kan je zien, leren, proeven, voelen en kennismaken met lupine. Wat is dit voor een soort gewas? En waarom zijn Lupinen en andere vlinderbloemigen als veldbonen, soja en kikkererwten zo interessant om weer terug op de Nederlandse akkers te krijgen en wat is hiervoor nodig? En hoe proeft het eigenlijk? En wat zou je er nog meer mee kunnen maken?

Het is een plek waar alle schakels uit de keten welkom zijn om kennis en ervaringen uit te wisselen en bij te dragen aan onze missie: Nederlandse Lupine weer terug op de akkers en op ieders bord! Als Lekker Lupine organiseren wij de teelt- en afzet van lupine in Nederland. We zetten ons in om vraag- en aanbod in balans te laten groeien en dat er goede waardering is voor de telers en ketenpartners. Het vertellen van het verhaal is enorm belangrijk. Zeker omdat we met een wereldmarkt te maken hebben, gaat het erom dat we lokale ketens ontwikkelen waarin we heel transparant kunnen zijn in het laten zien waar je eten vandaag komt en welke bijdrages de teelt leveren aan een duurzamer voedselsysteem.

Wat maakt lupine zo’n bijzonder gewas?

Lupine is een vlinderbloemige. Het functioneert als een zogenaamd ‘rustgewas’ op de akkers en zorgt dat de bodem weer gezonder wordt en versterkt de biodiversiteit. Het heeft geen mest nodig en past daarom perfect in een biologisch bouwplan. Daarnaast levert het een boon, dat vergelijkbaar qua eiwitten en aminozuren is met soja (erg hoog dus). Het is eigenlijk een soort ‘superfood’ dat goed in Nederland geteeld kan worden op de lichte rivierklei en arme zandgronden.

Het fijne is dat het boontje ook al als hele boon - na wellen en koken - direct geschikt is om te eten. Het heeft een lekkere bite en past in vele gerechten; als spreads voor op brood- of bij de borrel, als hele boon in salades, curries, wraps, verwerkt tot falafel, bitterbal of burger of als meel in brood- en bakproducten. Op www.lekkerlupine.nl delen we recepten.

Wat zou jullie bezoekers willen meegeven in het Lupine Inspiratiehuis?

Wees Welkom! Daarnaast denken we bewustzijn mee te geven dat iedereen vanuit elke achtergrond kan bijdragen aan een gezonder, duurzamer en lokaler voedselsyteem: alle schakels in de keten van consument, teler, veredelaar, verwerker, retailer, student, onderzoeker, financier, beleidsmaker, NGO, kunstenaar en foodies. Iedereen kan bijdragen. En wie enthousiast raakt, kan aanhaken en onze missie helpen versterken samen met de Lekker Lupine community. Zodat straks nog meer boeren vlinderbloemigen kunnen telen met een eerlijk verdienmodel voor alle keten partners.

Willen jullie nog iets kwijt?

Dank dank voor deze bijdrage! Dat helpt echt om weer een stap verder te komen. In 2020 werd het idee voor Lekker Lupine geboren tijdens “RaboFoodForward”. Super om nu te zien hoe het verder gaat en dat we in 2024 onze deuren hopen te openen van het lupinebeleefhuis.