Beginnen met beleggen - Man kijkt op telefoon

Is beleggen iets voor jou?

Met deze test weet je binnen twee minuten of beleggen iets voor jou kan zijn.

Beginnen met beleggen

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een flinke stap. Maar hoe werkt beleggen eigenlijk? Het zou ingewikkeld zijn en er zitten risico’s aan. In alle eerlijkheid: je kunt inderdaad (een deel van) je inleg verliezen, maar hier staat wel de kans op een mooi rendement tegenover. Hieronder leggen we uit hoe beleggen voor beginners werkt. Misschien is beleggen wel minder spannend dan jij denkt.

Illustratie - Wist je dat...

Waarom beleggen?

Iets extra’s opbouwen voor je pensioen, de studie van je kind, je droomhuis… De overheid trekt zich steeds verder terug en dat betekent dat je op financieel vlak vaker je eigen boontjes moet doppen. Als je op tijd begint en genoeg tijd neemt, dan kun je met beleggen een bedrag opbouwen voor dit soort dingen. Wel is het slim om pas met beleggen aan de slag te gaan als je jouw spaarbuffer op orde hebt, zodat je onverwachte uitgaven kunt opvangen.

Lees meer over sparen of beleggen
Je doelen dichterbij met Rabo Beheerd Beleggen

Je doel dichterbij met beleggen

Straks op wereldreis, verhuizen of je kind een financieel steuntje in de rug geven? Met Rabo Beheerd Beleggen doen onze experts het werk voor jou. Makkelijk toch? Begin vandaag nog en breng je doel dichterbij.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Wat is beleggen en hoe werkt het?

Wanneer je belegt, investeer je voor een bepaalde periode je geld in bijvoorbeeld aandelen en/of obligaties om daarmee op lange termijn je financiële doel te behalen. Als je een aandeel koopt dan koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Gaat het goed met dat bedrijf, dan stijgt vaak de waarde van je aandeel. Gaat het minder, dan daalt doorgaans de waarde. Verder hangt de koers onder andere af van vraag en aanbod. Een obligatie is een stukje lening aan een bedrijf of overheid, waarover je meestal rente ontvangt. Obligaties hebben doorgaans een lager risico dan aandelen, het verwachte rendement is meestal ook lager.

Je kunt aandelen van één bedrijf kopen, maar wat beleggers vaak doen is hun geld spreiden over aandelen van meerdere bedrijven. Dat gaat het makkelijkst via beleggingsfondsen: in zo’n fonds zitten verschillende aandelen en/of obligaties, vaak verspreid over verschillende regio’s in de wereld. Het voordeel hiervan is dat als het wat minder gaat met het ene aandeel, dit rechtgetrokken kan worden door een ander aandeel in het fonds. Zo spreid je dus je risico’s en kansen.

Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen op de beurs is een mogelijkheid. Hiervoor is enige kennis wel belangrijk, want je moet zelf je aandelen kiezen en kopen. Zelf de markt scherp in de gaten houden dus! Een andere mogelijkheid is laten beleggen. Bij ons heet dit Rabo Beheerd Beleggen. Hierbij stort je geld op je beleggersrekening dat door onze specialisten wordt belegd in goed gespreide fondsen. Je hebt er dan geen omkijken naar! Wel vragen wij je om één keer per jaar je doel, looptijd en beleggingsprofiel te controleren, eventueel aan te passen en te bevestigen. Zo kunnen we samen kijken of je nog op koers ligt en of we nog volgens jouw wensen beleggen.

Illustratie weegschaal me munten

Risico's van beleggen

Als je gaat beleggen zijn er risico’s. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Via de link hieronder lees je meer over de risico's van beleggen en hoe je hiermee kunt omgaan.

Ontdek welke beleggingsvorm het beste bij jou past

Aandelen, fondsen, zelf beleggen of het laten doen… Ja, er valt wat te kiezen als je gaat beleggen. Maar welke beleggingsvorm past bij jou? Ontdek met onze keuzehulp wat er zoal mogelijk is. De uitslag kan je richting geven, maar is geen advies. Bij beleggen is het altijd belangrijk dat je een buffer voor onverwachte uitgaven achter de hand hebt voordat je start met beleggen. Verder is het belangrijk dat je kosten in verhouding staan tot het bedrag waarmee je belegt.

Start keuzehulp

Aandelen kopen: zo begin je met beleggen

Wil je beginnen met beleggen en bijvoorbeeld zelf aandelen kopen? Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. In deze video leggen Erwin en Mirjana je uit wat aandelen zijn, wanneer je kunt beginnen met beleggen en vertellen ze je meer over de risico's.