Aanpassingen in de beleggingsstrategie: minder aandelen, meer Europa
Op basis van recente economische cijfers en ontwikkelingen rondom Trump sturen we wat bij in de beleggingsstrategie. Hoofdstrateeg Taoufik Boussebaa vertelt u er graag meer over.
Hoofdpunten
Beeld rond Trump verandert
Tot februari was het dominante beeld dat het beleid van Trump de economische groei zou stimuleren, en dat vooral Amerikaanse aandelen daarvan zouden kunnen profiteren.
Dat beeld is in korte tijd gedraaid. Vooral Trumps retoriek en maatregelen rond handelstarieven, en de reacties van andere landen daarop, hebben gezorgd voor veel onzekerheid bij bedrijven en beleggers. Er zijn prille signalen dat de economische groei in de VS daaronder lijdt. En dat heeft geleid tot een correctie op aandelenmarkten.
De kans op een recessie in de VS is toegenomen, al achten we die kans nog altijd klein. Een ander scenario is dat een handelsoorlog de inflatie doet oplopen en tegelijk de groei remt. Stagflatie, noemen we dat. Beide scenario’s zijn niet goed voor aandelen.
Weging aandelen 4% omlaag
Een maximale weging voor aandelen vinden we daarom niet langer logisch. We verkopen de pluk aandelen die we vorig jaar zomer hebben bijgekocht. Hiermee nemen we wat winst en maken we de samenstelling van de portefeuille iets voorzichtiger.
Toch houden aandelen de voorkeur
Handelsspanningen zorgen weliswaar voor langzamere groei, maar daar staan ontwikkelingen tegenover die de pijn kunnen verzachten. Denk aan grote overheidsinvesteringen in Europa, deregulering en belastingverlagingen in de VS, stimuleringen in China om de consumptie aan te jagen en – niet te vergeten – de impact van generatieve AI.
In dit basisscenario, waarin de groei tijdelijk vertraagt, verwachten we dat aandelen beter kunnen blijven presteren dan obligaties. Bedenk ook dat aandelen al minder duur zijn geworden nu we een correctie van 10% hebben gezien.
En dan is er ook nog het scenario dat Trump een draai maakt en zijn economische ramkoers niet doorzet. In zo’n geval is snel herstel van aandelen te verwachten.
Meer Europese aandelen
Europese aandelen presteren dit jaar goed. Economische data laten verbetering zien. Wij denken dat deze ontwikkeling door kan zetten.
De opstelling van Trump heeft Europa wakker geschud. Europeanen realiseren zich dat ze voor hun veiligheid voortaan op zichzelf zijn aangewezen en vele miljarden moeten investeren. In defensie, maar ook in infrastructuur. Vooral in Duitsland is een radicale omslag te zien nu het land zijn grondwettelijk verankerde schuldenrem gedeeltelijk heeft losgelaten.
Ook is er het mogelijke vooruitzicht van een door de Amerikanen opgelegd einde van de oorlog in Oekraïne, wat kan zorgen voor lagere energieprijzen voor de Europese industrie. Daar komt bij dat Europese aandelen nog altijd een stuk voordeliger zijn dan Amerikaanse. Dat waarderingsverschil is de afgelopen tijd kleiner geworden, maar we zien nog voldoende ruimte voor een inhaalslag.
Wel hangen mogelijke heffingen vanuit de VS nog boven de markt. Daarom zetten we nu een relatief kleine stap richting Europa.
Minder cyclische aandelen
De positie in cyclische aandelen in het Macrofonds is afgebouwd. Denk aan technologiebedrijven, bouwbedrijven en aanbieders van luxegoederen en -diensten.
Deze aandelen zijn sterk afhankelijk van economische schommelingen, en zijn dus gevoeliger voor een groeivertraging. Ook speelt mee dat de VS sterk vertegenwoordigd is in dit segment. Uit voorzorg is de positie in cyclische aandelen wat kleiner gemaakt.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.