Update: onrust op de beurzen houdt aan
Voor de derde opeenvolgende handelsdag lijden beurzen wereldwijd stevige verliezen in reactie op Trumps handelstarieven. Beleggers lijken uit te gaan van het zwartste scenario, maar koersen kunnen snel opveren bij signalen van serieuze onderhandelingen of verzachtende maatregelen van centrale banken en overheden.

Beleggers zijn nog steeds van slag vanwege de mogelijke impact van Trumps invoerheffingen op de economische groei. Die kunnen decennia van globalisering voor een groot deel ongedaan maken. De onzekerheid hierover zorgt voor aanhoudende druk op aandelen en een vlucht naar veilige beleggingen, zoals kredietwaardige staatsobligaties.
Uitzonderlijke daling
De S&P 500, een mandje van de grootste beursgenoteerde bedrijven uit de VS, staat inmiddels zo’n 20% onder het toppunt van februari. Deze daling is uitzonderlijk. Het is in de recente geschiedenis maar drie keer eerder gebeurd dat de S&P 500 meer dan 10% verloor in twee dagen tijd: in oktober 1987, november 2008 en maart 2020.
De onzekerheid heeft inmiddels een hoog niveau bereikt. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de angstgraadmeter op de beurzen (de VIX-index). Tot februari hielden beleggers nauwelijks rekening met een recessie. Nu stellen ze massaal hun verwachtingen bij in een tempo dat niet onder doet voor de coronacrisis. Daarom is de marktreactie zo extreem.
Ruimte voor onderhandelingen
Omdat de precieze impact van Trumps aangekondigde maatregelen nog niet helemaal bekend is en ook niet duidelijk is hoe het er over een tijdje voor staat, kiezen beleggers massaal voor veilige beleggingen. De negatieve impact wordt snel ingeprijsd.
Beleggers wachten met spanning af of de door Trump op Liberation Day ingezette handelsoorlog tekenen laat zien van de-escalatie. We zitten nu te midden van deze onzekerheid, omdat China ook met tegenmaatregelen is gekomen, waardoor het zicht op compromissen simpelweg ver weg lijkt.
Heel voorzichtig stijgen er uit de entourage van Trump wel tegengeluiden op. Tegelijkertijd zien we ook dat een aantal landen belangstelling heeft getoond in onderhandelingen met de VS om de tarieven te vermijden en mogelijke concessies te bespreken. Die ruimte is er waarschijnlijk niet voor het universele tarief van 10%, maar wel voor het wederkerige tarief dat per land geldt. Dat hangt af van in hoeverre landen achter de schermen bereid zijn Trump tegemoet te komen.
Wanneer komen markten tot rust?
Beleggers hebben baat bij rust op het nieuwsfront. Markten bereiken vaak al een dieptepunt ruim voordat een oplossing voor het conflict in zicht komt. Beleggers prijzen verliezen snel in en schieten daar vaak in door.
Maar het sentiment kan onverwachts draaien bij relatief goed nieuws. Dat is niet per se bij doorbraken in de onderhandelingen over tarieven. Het kunnen ook aankondigingen van nieuwe renteverlagingen zijn of dempende maatregelen van overheden.
Hoewel dat op dit moment moeilijk voor te stellen is, hebben eerdere (soms grotere) crises zoals de Grote Financiële Crisis, de Europese schuldencrisis, Brexit, de Oekraïne-oorlog en de coronacrisis dat wel aangetoond.
Heel slechte en heel goede beursdagen liggen vaak dicht bij elkaar. Stap je uit na een aantal zeer slechte dagen wanneer het negatieve nieuws domineert, dan loop je een grote kans om de hersteldagen te missen. En dat is funest voor de vermogensopbouw op de lange termijn.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.