Rente houdt beleggers in haar greep
Met de inflatie gaat het de goede kant op. Toch is de rente de afgelopen maanden fors verder opgelopen. Dat heeft de koersen van aandelen en obligaties onder druk gezet. Lees meer over de vooruitzichten en onze positionering.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Hogere rente speelt op
Beleggers hebben moeizame maanden achter de rug. Wereldwijde aandelen daalden in het afgelopen kwartaal met 0,5%, een mandje Europese obligaties met 1,6%.
Het is vooral de rente-ontwikkeling die beleggers parten speelt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentetarieven scherp verhoogd naar het hoogste niveau in de bijna 25-jarige geschiedenis.

We hadden verwacht dat de voor beleggers belangrijkere lange rente hierdoor in stabiel vaarwater zou komen. De inflatie is immers duidelijk aan het afnemen en de vooruitzichten voor economische groei zijn nogal matig. Het maakt het waarschijnlijk dat de renteverhogingen ten einde komen. Dat pleit voor lagere lange rentes.
Het tegendeel was het geval. De lange rente steeg in de VS met 0,75% en in de Eurozone met 0,5% in het afgelopen kwartaal. Daarmee staan rentes op niveaus die we al lange tijd niet meer hebben gezien: de Nederlandse tienjaarsrente staat op het hoogste punt in twaalf en een half jaar en de tienjaarsrente in de VS op het hoogste punt in zestien jaar.
Obligatiekoersen terug bij af
De consequenties voor obligatiehouders zijn aanzienlijk. Koersen zijn opnieuw naar het dieptepunt van het jaar gedaald, waardoor het toch al bescheiden resultaat over het eerste halfjaar grotendeels teniet is gedaan. Na de ongemeen forse verliezen door de rentestijging vorig jaar is dat bepaald teleurstellend.
Het enige wat soelaas biedt, is dat de effectieve rente op de obligatieportefeuilles inmiddels tot 4,5% is opgelopen, waardoor op termijn een sneller herstel verwacht mag worden.
Aandelen: toekomstige winsten minder waard
Op de aandelenmarkten heeft de impact van de rentestijgingen zich vooral doen voelen bij aandelen met een hoge groei en van een hoge kwaliteit. De hogere winsten die op langere termijn van zulke bedrijven worden verwacht, worden tegen een hogere rente teruggerekend naar nu. Daardoor zijn de toekomstige winsten nu minder waardevol.
Dit heeft bijvoorbeeld ook bedrijven in duurzame energie geraakt. De aandelen daarvan zijn sterk achtergebleven bij de producenten van conventionele energie.
Om in de gaten te houden: bedrijfswinsten
De winstontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven is tot nu toe boven verwachting geweest, al was er jaar op jaar sprake van stagnatie. De omzetgroei heeft de inflatie en loongroei weten bij te benen, wat de marges gemiddeld genomen heeft beschermd. Wel zijn er ontwikkelingen aan te wijzen die de winsten onder druk kunnen zetten, zoals de oplopende olieprijs, de nog altijd dreigende overheidssluiting in de VS en het feit dat de aflossing op Amerikaanse studieleningen weer is hervat.
Sinds de start van het jaar staat de wereldaandelenindex nog wel ruim in de plus (+10,9%). Dit beeld wordt echter sterk vertekend door de explosieve stijging van een zevental technologie-aandelen die gestuwd werden door hoge verwachtingen ten aanzien van investeringen in kunstmatige intelligentie.
“Wist je dat... de ‘Magnificent 7’-aandelen (Apple, Google, Microsoft, Meta, Amazon, Tesla en Nvidia) gemiddeld meer dan 50% zijn gestegen dit jaar?”
Beleggingsmix: er valt weer iets te kiezen
We hanteren momenteel een neutrale weging voor aandelen en obligaties. De afweging is een stuk evenwichtiger nu de rente niet langer extreem laag is, zoals in de periode voor 2022.

Ruimte voor obligaties
De hogere rente van 4,5% op de obligatieportefeuille rechtvaardigt op zich een hogere weging van obligaties. Wel is het zo dat wij verwachten dat obligaties het vooral beter zullen doen dan aandelen in een scenario dat de economie in een duidelijke recessie afglijdt of in het geval winstmarges van bedrijven onder druk komen door bijvoorbeeld een stagnerende economie terwijl de loonkosten hoog blijven.
Dergelijke negatieve scenario’s sluiten we niet uit, reden waarom we obligaties nadrukkelijk plaats geven in de portefeuilles. Maar we zien geen reden om de portefeuilles hier volledig op voor te sorteren.
Positieve signalen over inflatie
De kentering die we sinds begin dit jaar zien in de inflatieontwikkeling, zet zich de laatste maanden voort. De kans is groot dat de inflatie terugkeert naar de 2%-doelstelling. Weliswaar zullen de centrale banken de rente nog geruime tijd hoog houden, maar voor de aandelenmarkt is het positief dat de rust daarmee weerkeert op de obligatiemarkt. Bij een beheerste groeivertraging zal de winstgroei positief blijven en kunnen aandelen beter renderen dan obligaties.
Neutrale weging
Concluderend zien we een belangrijke rol voor obligaties in de portefeuille, maar willen we deze pas extra gewicht geven als de vrees voor een diepere recessie de overhand neemt. Voor we overgaan tot een hogere weging voor aandelen willen we meer signalen zien van het uitbodemen van economische data, een aanhoudend winstmomentum en bij voorkeur ook een verbetering in de relatieve waardering versus obligaties.
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | Geen (neutraal) |
Neutraal | 50% | 50% | Geen (neutraal) |
Offensief | 70% | 30% | Geen (neutraal) |
Zeer offensief | 90% | 10% | Geen (neutraal) |
Duurzaamheid: steeds meer bedrijven hebben een serieus carbonreductieplan
Wereldwijd zijn er beursgenoteerde bedrijven die streven naar het behalen van de klimaatdoelen van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder 2 graden Celsius, en zo mogelijk 1,5 graad. Steeds meer bedrijven hebben een wetenschappelijk onderbouwd plan om hun CO2-uitstoot terug te dringen, waarin het pad naar 2050 is beschreven.
SBTi: nieuwe standaard voor bedrijven en beleggers
Voor zo’n carbonreductieplan worden de corporate net zero richtlijnen gebruikt van het Science Based Targets initiatief (SBTi). Dit initiatief is een samenwerking van verschillende organisaties, waaronder het Wereld Natuurfonds (WNF) en de Global Compact van de VN.
Met SBTi volg je als bedrijf niet alleen een serieus plan om de klimaatdoelen te halen, maar verplicht je jezelf ook om tussentijds te rapporteren over waar je staat in het bereiken van de klimaatdoelen. Of je op schema ligt of niet.
Bedrijven, van klein tot heel groot, en uit de meeste sectoren kunnen zich verbinden aan een carbonreductieplan volgens de SBTi-richtlijnen. Wetenschappelijke SBTi-doelen voor de olie- en gasindustrie zijn in de maak.
SBTi in onze beheerportefeuilles
De 1895-aandelenfondsen binnen onze beheerportefeuilles bestaan voor minimaal 20% uit duurzame beleggingen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar bedrijven die zich aan de SBTi-richtlijnen hebben gecommitteerd. Tenminste, wanneer ze ook vanuit risico-rendementsperspectief interessant zijn.
Dit zijn bedrijven die nu al proactief werken aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en hiermee de negatieve impact die ze hebben op het milieu. Hiermee werken ze ook aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijfsmodellen. Deze kunnen als sectorleiders worden gezien die hun verantwoordelijkheid pakken.
Voorbeelden van bedrijven die zich hebben verbonden aan SBTi zijn PSA Automobile, McDonalds, Coca Cola, BMW, Ford en PostNL.
Wereldwijde groei
Het aantal bedrijven dat zich heeft verbonden aan SBTi is gegroeid van 515 in 2018 naar 4230 in 2022. Europa loopt hierbij voorop, in het bijzonder bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en het VK.
De groei kwam in 2022 vooral vanuit Japan en de rest van Azië-Pacific, inclusief China en India. Maar ook in Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika tonen bedrijven zich bereid om een pad te volgen dat leidt naar een netto-uitstoot van nul in 2050. Dit maakt dat we wereldwijd in deze koplopers kunnen beleggen.
Beleggen met oog voor duurzaamheid
We beleggen om voor jou als klant financieel rendement te maken. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor de impact die we met onze beleggingen hebben op het milieu en de samenleving. Daarom besteden we op verschillende manieren aandacht aan duurzaamheid in de manier waarop we beleggen. Zonder dat dit ten koste gaat van financieel rendement.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder