Beleggen onder Trump: voorbereid op plotselinge marktverschuivingen
Financiële markten zijn volop in beweging door het wispelturige optreden van de Amerikaanse president Trump. De grote mate van onzekerheid vraagt om een behoedzame strategie. In de aanloop naar Liberation Day hebben we besloten de weging van aandelen in de actief beheerde portefeuilles te verlagen. Verder afbouwen vinden we niet gepast, aangezien de markt al een voorschot neemt op de economische pijn. En zoals we hebben gezien, kan een omslag plotseling komen.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Marktontwikkelingen: een dolle rit
Hoofdpunten
Sinds 2 april, ‘Liberation Day’, staan markten helemaal in het teken van Trumps handelstarieven. Zo’n situatie hebben we niet eerder gezien, althans niet in de recente geschiedenis. Dat zorgt begrijpelijkerwijs voor grote onzekerheid bij beleggers.
Beleggers vrezen lagere groei en hogere inflatie. De wispelturigheid van het Amerikaanse beleid heeft gezorgd voor zeer grote koersschommelingen in de afgelopen week. En ook de rente is niet ongemoeid gebleven.
Ontspanning in handelsconflict
Trump heeft wat tarieven betreft op de pauzeknop gedrukt voor een groot deel van de wereld. Die krijgt daardoor een adempauze, zoals het er nu naar uitziet tot juli. Een duidelijk signaal van de-escalatie, maar nog geen oplossing.
Over het geheel genomen is de impact op de wereldhandel van Trumps maatregelen nog altijd negatief. Het universele tarief van 10% voor exporten naar de VS blijft voorlopig van kracht. En tussen China en de VS zien we nog geen signalen van de-escalatie. Integendeel. Zolang het conflict met China doorgaat, moeten beleggers voorbereid zijn op uitschieters.
Recessieangst
Beleggers zijn zich de afgelopen maanden steeds meer zorgen gaan maken over groei. De koersen die we nu zien, weerspiegelen al in grote mate de verliezen die passen bij een recessie. De kans daarop is weliswaar toegenomen, maar een recessie is nog geen feit. Centrale banken en overheden hebben ruimte om in actie te komen, bijvoorbeeld met lagere rentes of steunmaatregelen voor de economie.
Bedenk bovendien dat de ene recessie de andere niet is. Een krimp zoals we eerder zagen tijdens de coronacrisis of de Grote Financiële Crisis is een brug te ver.
Om in de gaten te houden: renteverlagingen
De handelsoorlog beperkt de vrijheid van centrale bankiers om in actie te komen. Er zijn namelijk twee tegengestelde krachten aan het werk. Aan de ene kant remmen handelstarieven de groei af en aan de andere kant kunnen ze de inflatie juist aanjagen.
We verwachten dan ook een terughoudende opstelling en houden rekening met minstens één renteverlaging dit jaar in zowel de VS als de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente hiermee naar verwachting van 2,5% naar 2,25%. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verlaagt de rente naar een range van 4% tot 4,25%.
Maar aangezien de situatie heel fluïde is, dienen beleggers rekening te houden met mogelijk nieuwe acties van centrale bankiers.
Dempende effecten
We houden ook rekening met een aantal ontwikkelingen die binnen, maar vooral buiten de VS de impact van de handelsoorlog kunnen dempen.
Veel slecht nieuws is al in de prijzen verwerkt
Kortom, de schijnwerpers zijn volop gericht op de verstorende economische effecten van Trumps beleid. Begrijpelijk, maar de uiteindelijke effecten voor de economie kunnen anders uitpakken dan nu wordt gevreesd. Aandelen afbouwen op een moment waarop de markt slecht nieuws in sneltreinvaart heeft ingeprijsd, doen we niet. We houden dus vast aan onze posities en kijken tegelijkertijd naar kansen die de heftige bewegingen in de markt ook bieden.
Beleggingsmix: aandelenpositie na eerdere afbouw gehandhaafd
Hoofdpunten
Basisscenario: groeivertraging
In ons basisscenario gaan we ervan uit dat Trumps handelsbeperkingen voor een deel blijvend zijn. Die werken remmend op de groei van de wereldeconomie. Maar in aanloop naar Trumps Liberation Day toonde de economie ook wel veerkracht en er zijn, zoals hierboven beschreven, ook dempende krachten aan het werk. De winsten van beursgenoteerde bedrijven kunnen licht blijven groeien, al zijn de winsttaxaties dit keer wel met meer onzekerheid omgeven dan normaal.
Maar de markt neemt al een voorschot op de pijn. Door de correctie van de afgelopen tijd zijn de koers-winstverhoudingen van aandelen al minder hoog dan voorheen. En zeker buiten de VS is er ruimte voor hogere waarderingen.
Alternatieve scenario’s
Dan is er het scenario dat Trump zijn koers matigt en bilaterale deals sluit met andere landen. Dit kan de groei weer aanjagen, zeker in combinatie met investeringen in Europa, stimulerend beleid in China, belastingverlaging en deregulering in de VS en versnelde adoptie van AI. Risicovolle beleggingen, zoals aandelen, gedijen daar goed bij.
Uiteraard is het mogelijk dat Trump verhardt in zijn protectionistische aanpak. Verstoring van de handel kan leiden tot stagflatie (stijgende kosten en lagere groei) of zelfs een recessie. Bij stagflatie vormen kortlopende obligaties de meest logische toevlucht, bij een recessie zijn het juist langlopende obligaties die de pijn kunnen verzachten.
Aanpassing in de portefeuilles
Bij deze scenario’s past niet langer een maximale weging voor aandelen. Daarom hebben we al vóór ‘Liberation Day’ besloten in de actieve portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen de weging van aandelen wat af te bouwen en meer Europese obligaties te kopen.
Verder afbouwen is gezien de onzekerheid niet gepast, want de markt neemt al een voorschot op de economische pijn en de deur voor positieve verrassingen staat nog op een kier.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief of met beleggingsadvies? Dan vind je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide beleggingsvisie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder