Bespaar op je abonnementen

Je hebt het vast gemerkt: steeds meer producten en diensten werken met een abonnementsvorm. Ook jij sluit abonnementen af, of het nu voor het gemak is of omdat je er simpelweg niet onderuit komt. Maar weet je eigenlijk hoeveel je er al hebt? En hoe je op deze kosten zou kunnen besparen? We hebben zes tips voor je op een rij gezet.

Wat voor abonnementen zijn er?

Voordat we naar de tips gaan, kijken we even welke abonnementen je zoal kunt hebben. Volgens Nibud hebben huishoudens gemiddeld veertien abonnementen lopen. Nu denk je misschien dat je een uitzondering bent met een lager aantal. Maar wacht, er valt meer onder deze noemer dan je in eerste instantie denkt. Lees maar mee.

Allereerst heb je de bekende abonnementen: je mobiele telefoon, internet en televisie. Natuurlijk ook streamingsdiensten als Netflix, Discovery+ en Spotify. Vergeet (online) kranten en tijdschriften niet. En de sportschool of verenigingen. Maar ook je ov-abonnement en het ANWB-lidmaatschap.

Daarnaast zijn er minder voor de hand liggende abonnementen. Wat dacht je van de glazenwasser of tuinman? Die betaal je ook periodiek. Nog wat voorbeelden waar je misschien niet één twee drie aan dacht: de zonnestudio, bibliotheek, datingapp, contactlenzen, huurketel of -boiler, goede doelen, een deelauto, opslagruimte in de cloud, loterijen. Dat gemiddelde van veertien abonnementen per gezin is ineens zo gek niet meer!

Tip 1: Check jouw abonnementskosten in de Rabo App

Hoeveel abonnementen heb jij én wat geef jij hieraan uit? Volgens het Nibud schatten negen op de tien Nederlanders hun eigen aantal abonnementen te laag in. Laat stáán dat ze weten hoeveel geld ze eraan kwijt zijn. Hierbij de eerste tip: in de Rabo App kun je eenvoudig zien wat jij besteedt aan welke abonnementen. Hoe? Check het overzicht van ‘vaste lasten’ onder het tabblad ‘Inzicht’.

Tip 2: Neem je abonnementen kritisch door

Heb je via de Rabo App nu een lijst van je abonnementen? Dan ben je klaar om er eens kritisch naar te kijken. Even eerlijk: hoe vaak ga je eigenlijk naar de bibliotheek of sportschool? En heb je écht onbeperkt MB’s op je mobiele abonnement nodig of kun je ook uit de voeten met een limiet? Loop op deze manier elk abonnement eens na en kijk welke eigenlijk niet meer nodig zijn. Dat kan zo tientallen euro’s per maand schelen. Besparen maar!

Tip 3: Ga op zoek naar de beste deal

Besparen op abonnementen kan ook door altijd voor de beste deal te gaan. Niet alleen bij het afsluiten van een nieuw abonnement, maar ook wanneer je al langer klant bent. Bekijk eens de vele kortingen of vergelijk met andere aanbieders. Neem daar rustig de tijd voor. Gaat een actie pas over een paar weken in? Overweeg dan om daarop te wachten.

Wist je dat...

Een huishouden gemiddeld 14 abonnementen heeft (Nibud).

Tip 4: Noteer de uiterste opzegdatum

Heb je een abonnement afgesloten met automatische incasso? Zet dan de uiterste opzegdatum in je agenda. Op die manier sta je weer even stil bij het abonnement en kun je de keuze maken of je ermee door wil gaan. Deze tip is ook handig voor proefabonnementen. Daar bespaar je natuurlijk al helemáál mee.

Tip 5: Onderhandel over de prijs

Bij Netflix zal het niet lukken, maar bij je tv-abonnement, internetprovider of glazenwasser misschien wel: onderhandelen over de prijs. Zeker als je abonnement bijna afloopt. Jouw blijvende lidmaatschap is waardevol en daar mag jij best wat (korting) voor ontvangen. Bekijk hieronder een simpel stappenplan om de laagste prijs te kunnen scoren.

Voorbereiden
Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep je eens in je abonnement en bepaal je onderhandeldoel. Dat kan bijvoorbeeld een korting zijn of een gratis tv-zender. Vind je het spannend om te bellen? Schrijf dan een klein belscript. Bedenk hierbij waarom jij recht hebt op korting en hoe je eventuele tegenwerpingen van de aanbieder kan weerleggen.

Onderhandelen
Neem contact op met de aanbieder en laat die z’n best doen om jou als klant te houden. Vertel je wensen en houd je doel voor ogen. Even een stilte laten vallen kan positief uitpakken: de ander heeft de neiging om te praten en stelt dan misschien wel een deal voor.

Besparen
Laat je niet te snel afschepen, maar wees ook niet té gretig. Ook een paar euro in de maand kan al oplopen tot tientallen per jaar. Brutale mensen hebben de halve wereld, maar wie blijft vragen wordt overgeslagen.

Tip 6: Bespaar op loterijen

Misschien een vreemde eend in de bijt, maar voor veel mensen is het ook een abonnement: de loterij. Hierbij probeer je juist rijker te worden door een beetje geld uit te geven. Natuurlijk hopen we allemaal die grote jackpot te winnen. Maar vaak blijft het, als je geluk hebt, bij een troostprijsje. Als je de kosten bij elkaar optelt en bekijkt wat je ervoor terugkrijgt, zie je al snel dat dit een goede post is om op te besparen. Maar hoe?

Bekijk eerst eens wat je er jaarlijks aan kwijt bent. Schrik je van het bedrag? Probeer dan het aantal loterijen te beperken tot één. Je kunt er ook voor kiezen om alleen mee te doen wanneer je het geld kunt missen. Loterijen staan erom bekend je naderhand weer als klant binnen te willen halen, bijvoorbeeld via een brief of een belletje. Trap er niet in, maar denk in plaats daarvan aan het geld dat je jaarlijks bespaart!

Van besparen naar sparen

Het is nu duidelijk wat er onder de noemer abonnementen valt, dat je daarop kunt besparen én hoe je dat aanpakt. Heb je de tips toegepast en houd je nu geld over? Wat fijn! Als je het geld kunt missen, zet het dan direct apart op je spaarrekening. Om het sparen leuker en makkelijker te maken kun je ook een apart spaarpotje hiervoor aanmaken.