Shop bewust tijdens Black Friday
Tijdens Black Friday en Cyber Monday vliegen de kortingen je om de oren. Word jij elk jaar weer wild van al die uitverkoop? Dan is het lastig om jezelf te beheersen. Dat kan nadelig zijn voor je portemonnee. Wil je jezelf dit jaar wél in de hand houden tijdens Black Friday? Lees dan onze tips.
Tips om jezelf in de hand te houden tijdens Black Friday
Tip 1: Shop met een lijstje
Herken je het volgende? Je gaat boodschappen doen en komt met meer thuis dan je eigenlijk nodig hebt. Vooraf een boodschappenlijstje maken kan dan helpen. Dat geldt ook voor Black Friday en Cyber Monday. Bedenk eerst of er producten zijn die je daadwerkelijk nodig hebt of écht graag wilt hebben. Merk je dat de verleiding groot is om méér te shoppen? Pak dan je lijstje er weer bij.
Tip 2: Bepaal je budget
Ook al draait Black Friday om kortingen, toch kun je ongemerkt veel geld uitgeven. Stel daarom een winkelbudget in. Ga je fysiek naar de winkels toe? Dan kun je ook eerst je budgetbedrag pinnen. Je kunt dan niet meer uitgeven dan dat.
Ga je toch online shoppen? Kijk dan eens naar Rabo Budgets. Hiermee kun je via de Rabo App een maandbudget instellen voor je winkelaankopen. Stel bijvoorbeeld voor de categorie kleding een maximaal bedrag in. De app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.
Tip 3: Maak een spaarpotje
Een andere tip om jezelf beter in de hand te houden tijdens Black Friday is om een spaarpotje te maken. Heb je voor jezelf bepaald welk item je echt wilt scoren en wat je budget is? Dan kun je vooraf beginnen met sparen. Met de spaarpotjes in de Rabo App en Rabo Online Bankieren kun je doelgericht en overzichtelijk sparen. Je kunt namelijk voor elk spaardoel een digitale spaarpot maken. Meer weten? Ga naar spaarpotjes bij Rabobank.
Tip 4: Controleer de prijs
Wauw: die prachtige koelkast is 60% in prijs verlaagd! Dat lijkt te mooi om waar te zijn. En soms is dat helaas ook zo. Controleer hoeveel goedkoper een artikel daadwerkelijk is geworden. Bijvoorbeeld via Pricewatch op de website Tweakers. Hier kun je zien hoeveel een elektronicaproduct de afgelopen tijd kostte. Nog een tip? Kijk goed naar de eerdere verkoopprijs van een product. Krijg je korting op de echte prijs of de adviesprijs? En: vergelijk ook diverse winkels en webshops met elkaar.
Tip 5: Denk aan de impact
Een nieuw artikel kopen hoeft niet per se fout te zijn. Maar we schieten als maatschappij snel door in overconsumptie. Juist dat gedrag wordt aangemoedigd tijdens Black Friday. Voor al die impulsaankopen zijn een hoop grondstoffen nodig. Daarnaast is er veel CO2-uitstoot bij het maken en vervoeren van deze spullen. En helaas zijn er nog steeds veel mensen die onder onmenselijke omstandigheden moeten werken om de artikelen te maken. Probeer daarom goed na te denken waar je een item koopt, of je het écht nodig hebt en of je het eventueel tweedehands zou kunnen aanschaffen.
Bonustip: geef fraudeurs geen kans
Met al deze tips op zak kun jij je hopelijk beter wapenen tegen de Black Friday-gekte. Maar het zou zonde zijn als je jouw welverdiende geld uitgeeft aan een artikel bij een nepwebwinkel. Tijdens Black Friday komen er veel van zulke ‘nepshops’ online. Deze strooien met hoge kortingen. Bekijk altijd of de webshop reviews heeft en een Kamer van Koophandel-nummer (KvK). Kijk ook of de webshop een keurmerk heeft, zoals het Thuiswinkel Waarborg. Dat logo hoort klikbaar te zijn. Je komt dan uit op het certificaat dat de webwinkel heeft gekregen.
Controleer ook of de webshop veel spelfouten heeft of vertaald lijkt. Dit kan wijzen op een nepwebshop. Tot slot kun je de ScamCheck gebruiken. Hiermee kun zie je bekijken hoe groot de kans is dat een website onveilig is. Deze tool gebruikt input informatie van onder andere Nederlandse partijen zoals Thuiswinkel.org en, Kamer van Koophandel, en van internationale partijen als Trustpilot (voor reviews), Quad9 (malware), ScamAdviser (scams) en Netsweeper (o.a. phishing).
Ook interessant voor jou
Check je financiële gezondheid
Vraag jij je wel eens af hoe financieel gezond je eigenlijk bent? En wat je zou kunnen doen om dit te verbeteren? Met de Financiële GezondheidsCheck weet je het in 5 minuten.
Bereken je bespaarkansen
Vind je het lastig om te bepalen waarop je kunt besparen? Vul dan de Persoonlijk Budgetadvies tool in van Nibud in en krijg snel inzichtelijk waar je jouw geld aan uitgeeft en waar je op kunt besparen.
Inzicht met de Rabo App
Wil je weten waar je geld naartoe gaat? De Rabo App biedt handige functies voor meer inzicht in je geldzaken.