Jongen lopend over straat op zijn telefoon

Budgetteren doe je zo

Weet je niet altijd waar je geld blijft? Wil je meer grip en inzicht op je geld? Zeker nu het leven steeds duurder wordt. Dan kan budgetteren uitkomst bieden. Krijg inzicht in je financiën, word weer baas over je geld en werk intussen aan je spaardoelen. Weten hoe je budgetteren kunt aanpakken? We helpen je op weg!

Wat is budgetteren?

Budgetteren of begroten draait om je inkomsten en uitgaven. Die stem je op elkaar af, zodat er niet méér geld uitgaat dan er binnenkomt. Dat klinkt goed, toch? Bij budgetteren zet je dus jouw financiën op een rij en breng je meer balans in jouw inkomsten en uitgaven. Dit geeft meer duidelijkheid over hoe je je geld kunt besteden en het helpt ook om keuzes te maken. Zo krijg je uiteindelijk meer grip op je geld en komen jouw persoonlijke (spaar)doelen weer in zicht. Zo’n doel kan een nieuwe auto zijn of het opbouwen van een buffer. Om dat te bereiken, is begroten een goede eerste stap.

Een begroting maken

Er zijn verschillende soorten begrotingen, zoals een maandbegroting en een jaarbegroting. Vraag jij jezelf af hoe je deze maand rondkomt? Kies dan voor inzicht op de korte termijn en maak een maandbegroting. Dan zie je hoe jouw uitgaven en inkomsten er de komende maand uit zien.

Wil je een compleet overzicht voor de lange termijn? Maak dan een jaarbegroting. Dat klinkt als een berg werk, maar het huishoudboekje van Rabobank en de Rabo App kunnen je hierbij helpen. In het huishoudboekje kun je voor al je inkomsten en uitgaven een maandelijks budgetbedrag invullen.

Begroting met behulp van de Rabo App

Wist je dat de Rabo App jou kan helpen met budgetteren? In de Rabo App vind je onder de functie ‘Inzicht’ je inkomsten en uitgaven van de afgelopen periode. Deze gegevens kun je als basis gebruiken om te komen tot een gewenst budgetbedrag. Doorloop onderstaande 3 stappen om te komen tot een begroting.

Stap 1: Budgetteren van je inkomsten

Als je in loondienst bent dan weet je meestal nauwkeurig de hoogte van je salaris dat je maandelijks uitbetaald krijgt. Neem dit op in je budget onder de categorie inkomen. Heb je een partner, tel zijn of haar salaris ook mee. Denk ook aan vakantiegeld dat je in mei ontvangt en de eventuele 13e maand. Neem dat extraatje op in de maand december. Vergeet ook niet de overige inkomsten zoals hypotheekrenteaftrek, kinderbijslag, diverse toeslagen etc. Zo weet je wat je precies te besteden hebt per maand.

Stap 2: Budgetteren van je uitgaven

Vaste uitgaven
Nadat je inzicht hebt gekregen in je inkomsten en die hebt gebudgetteerd, ga je eerst een algemeen budget maken voor je uitgaven. Deze zijn opgedeeld in vaste lasten en variabele uitgaven. Je vaste lasten komen iedere maand terug, zoals je huur, hypotheek, energiekosten en verzekeringen. Dit kun je ook makkelijk zien in je Rabo App, onder de functie ‘Inzicht’. Bepaal per categorie zoals energie wat de verwachte kosten per maand zullen zijn.

Variabele uitgaven
Dit doe je ook voor je variabele uitgaven zoals kleding, cadeaus, uitgaan en vervoer. Het kan best lastig zijn om concreet te maken hoeveel je op maand- of jaarbasis hieraan kwijt bent. Ga daarom voor jezelf na hoeveel geld je in het afgelopen (half)jaar aan dergelijke uitgaven hebt uitgegeven. Check hiervoor de Rabo App. Op basis van deze uitgaven bepaal je ook per categorie zoals kleding een budget per maand.

Tip: Zie sparen voor je buffer en sparen voor je andere doelen ook als een kostenpost. En bepaal hiervoor ook een maandelijks budgetbedrag.

Stap 3: Check je begroting

Je hebt nu alle inkomsten en uitgaven in kaart gebracht. Heb je per maand voldoende inkomsten om je uitgaven te betalen? Of moet je besparen? Op welke posten kun je dan minderen? Je kunt het Persoonlijk Budgetadvies invullen om hier meer inzicht in te krijgen. Als je geld overhoudt, kun je overwegen om (meer) te gaan sparen. Zorg in ieder geval dat je inkomsten en uitgaven in evenwicht zijn.

Budgetteren App: Rabo Budgets

Je hebt je begroting gemaakt en je weet wat je maandelijks wilt uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen of kleding. Maar hoe zorg je nu dat je ook binnen dit budget blijft? Met de Rabo App kun je budgetteren in de app. Je kunt eenvoudig in je Rabo App een budget aanmaken per categorie. Bijvoorbeeld voor kleding. Je vult het maandelijks doelbedrag van je budget in en de app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft. Je kunt ook een alert instellen zodat je tijdig geïnformeerd wordt zodra je budget wordt overschreden. Zo houd je meer grip op je uitgaven.

Lees meer over budgetteren in je Rabo App of maak eenvoudig een budget in je Rabo App aan.

Andere voorbeelden van budgetteren

Rabobank

Budgetteren en buffer

Door te budgetteren maak je jouw financiën inzichtelijk en behapbaar – én je kunt makkelijker je spaardoelen behalen. Heb je er meerdere? Orden ze dan met de spaarpotjes in de Rabo App. Bedenk daarbij dat een spaardoel niet altijd tastbaar hoeft te zijn zoals sparen om een buffer op te bouwen. Op die manier kun je onvoorziene kosten betalen. Meer weten over het opbouwen van een buffer? Neem een kijkje op onze pagina over Buffer opbouwen.