

Wat is je hypotheek oversluiten?
Met het oversluiten van je hypotheek los je je huidige hypotheek af om een nieuwe hypotheek af te sluiten zonder te verhuizen. Hypotheekrente oversluiten kan bij je huidige bank of een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten kan je geld besparen als de rente op je nieuwe hypotheek lager is dan de rente die je nu betaalt. Hierdoor gaan je maandlasten naar beneden. Je kunt je hypotheek ook oversluiten, omdat bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm beter past bij jouw persoonlijke situatie. Oversluiten kan je financieel voordeel bieden, maar je moet ook rekening houden met kosten die je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek.
Hypotheek oversluiten berekenen
Als je overweegt om je hypotheek over te sluiten, is het belangrijk om de kosten en voordelen zorgvuldig af te wegen. Bij het berekenen van de kosten voor het oversluiten van een hypotheek heb je de volgende gegevens nodig:
- Huidige marktwaarde van je woning: dit is de geschatte waarde van je huis op dit moment. Het bepaalt mede hoeveel je kunt lenen bij het oversluiten.
- Huidige hypotheek: hierbij moet je denken aan de resterende looptijd, de rente en het type hypotheek (bijvoorbeeld annuïteiten-, lineaire of aflossingsvrije hypotheek). Als je meerdere hypotheekdelen hebt, moet je de gegevens van elk deel meenemen in de berekening.
- Oversluitkosten: dit gaat onder andere om de boeterente voor het vroegtijdig aflossen van je oude hypotheek, notariskosten, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten.
Met deze gegevens kun je een eerste indicatie krijgen of het oversluiten van je hypotheek voordelig is in jouw situatie. Om het je gemakkelijker te maken kun je gebruik maken van onze gratis OversluitCheck. Hiermee heb je snel een indicatie of je kunt besparen op je hypotheeklasten.
Wanneer hypotheek oversluiten?
Je hypotheek oversluiten of niet? De redenen om je hypotheek over te sluiten kunnen verschillend zijn. We noemen er een paar.
1. Rente oversluiten voor lagere maandlasten
Je hypotheek oversluiten kan interessant zijn als je hierdoor minder gaat betalen per maand. Is de huidige hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan zorgt de lagere rente voor lagere maandlasten. Zo kun je zonder te verhuizen toch profiteren van lagere maandlasten.
2. Meer zekerheid over maandlasten
Je kunt door je hypotheekrente over te sluiten meer zekerheid krijgen over je maandlasten. Je sluit je hypotheek bijvoorbeeld over naar een hypotheek met een langere rentevaste periode dan je huidige hypotheek. Zet je de rente voor 20 jaar vast, dan weet je dat je de komende 20 jaar deze rente blijft betalen. Zelfs als de rente stijgt.
Een aflossingsvrije of spaarhypotheek oversluiten
Het is in veel gevallen mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente. Er zijn wel enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet er sprake zijn van een ‘zuivere oversluiting’. Dit betekent dat je de oude situatie overneemt zonder wezenlijke veranderingen. Het is daarbij niet mogelijk om extra te lenen of andere aanpassingen doen. Daarnaast moet de nieuwe hypotheek voldoen aan de huidige hypotheeknormen. Dit betekent dat je niet meer mag lenen dan de waarde van je woning. Als je een aflossingsvrije hypotheek hebt van vóór 2013, behoud je bij oversluiten de fiscale aftrek. Dit wordt het overgangsrecht genoemd. Je hoeft dus niet verplicht af te lossen om van deze aftrek te profiteren. Wil je de hypotheek verhogen? Dan moet je wel aflossen.
Wil je meer weten? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.
Met een spaarhypotheek spaar je maandelijks een vast bedrag zodat je aan het einde van de looptijd in één keer (een deel van) je hypotheek kunt aflossen. Het is sinds 2013 niet meer mogelijk om een nieuwe spaarhypotheek af te sluiten. Wil je je spaarhypotheek oversluiten naar de Rabobank? Dat kan, maar alleen als het een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of een Spaarrekening Eigen Woning (SEW) betreft. Wij kijken samen met jou of jouw huidige hypotheek geschikt is om over te sluiten.
Wil je meer weten? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.
Hoe werkt hypotheek oversluiten?
Wil je je hypotheek oversluiten voor lagere maandlasten, volg dan de volgende stappen:
Heb je een Rabobank hypotheek, dan kun je online een aanvraag indienen voor het wijzigen van je hypotheekrente. Je ontvangt van ons een persoonlijke berekening van de vergoeding met toelichting.
Doe de gratis OversluitCheck.
Kosten hypotheek oversluiten
Als je je hypotheek gaat oversluiten, betekent dit dat je jouw huidige hypotheek vervroegd aflost. Vaak betaal je hier een vergoeding vervroegd aflosses voor. Ook wel boeterente genoemd. Je kan ook te maken krijgen met bijkomende kosten zoals taxatie- en notariskosten, advieskosten en wijzigingskosten.
Welke kosten voor jou gelden bespreken we graag met je in een gratis oriënterend gesprek, zodat je zeker weet dat je de kosten die je maakt ook terugverdient.
Veelgestelde vragen over hypotheek oversluiten
Kan ik mijn hypotheek oversluiten?
Zeker! Je kunt je hypotheek oversluiten naar een andere bank of binnen dezelfde bank. Het is belangrijk om te kijken naar de huidige rentestanden en eventuele kosten voor oversluiten. Onze adviseurs kijken graag met je mee om te bepalen wat het meest gunstig is in jouw situatie.
Is het verstandig om je hypotheek over te sluiten?
Het kan verstandig zijn om je hypotheekrente over te sluiten als de nieuwe hypotheekrente lager is dan de huidige rente die je nu betaalt. Let wel op de eventuele kosten, zoals boeterente en afsluitkosten. Overleg met een adviseur om de beste keuze te maken.
Kun je een aflossingsvrije hypotheek oversluiten?
Ja, je kunt een aflossingsvrije hypotheek oversluiten naar een andere bank. Let op de maximale aflossingsvrije lening die banken hanteren. Bespreek met een adviseur wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie.
Kun je een hypotheek oversluiten naar een andere bank?
Ja, je kunt je hypotheek oversluiten naar een andere bank. Houd hierbij rekenening met de eventuele kosten voor oversluiten. Zo kun je bepalen of het voor jou voordelig is.
Waarom een spaarhypotheek niet oversluiten?
Een spaarhypotheek heeft specifieke voordelen, zoals belastingvoordeel en een gegarandeerd eindkapitaal. Oversluiten kan deze voordelen verminderen. Overleg met een adviseur om te bepalen of het oversluiten van je spaarhypotheek verstandig en mogelijk is.
Wat krijg je terug bij oversluiten hypotheek?
Bij het oversluiten van je hypotheek krijg je een nieuwe hypotheek met mogelijk lagere maandlasten. Denk aan een lagere rente en eventueel een andere hypotheekvorm. Let op de kosten en bespreek dit met je adviseur.