Vader en zoon in familiebedrijf

Bedrijfsoverdracht: wat vind jij belangrijk en hoe bereid je je voor op de fiscale gevolgen?

Als ondernemer met een succesvol bedrijf komt er een moment dat je nadenkt over de toekomst. Hoe ziet jouw leven eruit nadat je het bedrijf hebt overgedragen of verkocht? Wie zwaait er dan de scepter en hoe zal het bedrijf zich ontwikkelen? De andere kant van de toekomst na bedrijfsoverdracht is het perspectief van je eigen leven zonder bedrijf. Wat is voor jou belangrijk en hoe kun je je tijdig voorbereiden op de fiscale gevolgen?

In dit artikel:

    Continuïteit als doel Wat is nodig voor een onbezorgde oude dag Je bedrijf overdragen aan de volgende generatie De fiscale gevolgen van bedrijfsoverdracht

Continuïteit onderneming

Het toekomstige succes van een onderneming hangt af van vele factoren, zoals de algemene economische ontwikkelingen, ontwikkelingen in de sector en bedrijfsspecifieke factoren. En misschien wil je jouw bedrijf wel doorgeven aan de volgende generatie. Continuïteit, oftwel een gezonde bedrijfsvoering met een solide balans, is dan een belangrijk doel. De vraag die dan opkomt is hoe dit doel zich verhoudt tot je eigen plannen nadat je je bedrijf hebt overgedragen.

Een onbezorgde oude dag

Na een periode van hard werken kan het fijn zijn om de agenda anders in te vullen, zonder de druk en het tijdsbeslag die de onderneming vraagt. Om te reizen, maatschappelijk actief te zijn en te genieten van je vrije tijd. Het ‘onbezorgde leven’ wordt het wel eens genoemd. Als je in beeld hebt welke financiële middelen je hiervoor nodig hebt, is het makkelijker te bepalen wanneer je kunt stoppen met ondernemen. En in hoeverre je je nu middelen investeert in het bedrijf of bijvoorbeeld opzij zet om te beleggen voor later.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Je kunt je bedrijf overdragen aan een opvolger binnen de familie, of aan een derde. Als de overdracht tegen een zakelijke prijs (marktwaarde) plaatsvindt dan wijzigt de samenstelling van je vermogen. Maar de omvang van je vermogen blijft in vergelijking met de waarde vlak voor de bedrijfsoverdracht gelijk. Het is ook mogelijk dat het bedrijf wordt overgedragen tegen een lagere prijs dan de marktwaarde. Er kan dan sprake zijn van een bevoordeling van de bedrijfsopvolger, wat weer invloed kan hebben op de familieverhoudingen. Als je je andere kinderen gelijk wilt behandelen, kan dit op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te schenken of via een regeling in het testament.

Fiscale gevolgen bedrijfsoverdracht

Welk doel je ook hebt, een bedrijfsoverdracht brengt fiscale gevolgen met zich mee. Omdat je als ondernemer door de jaren heen vermogen hebt opgebouwd in je onderneming, kan dit een overname kostbaar maken voor een opvolger. Ook heb je misschien pensioen opgebouwd in eigen beheer. Een herstructurering van het vermogen kan dan nodig zijn. Bijvoorbeeld via een juridische splitsing of het verschuiven van vermogen tussen vennootschappen. Omdat er fiscale claims worden verschoven bij de herstructurering, zijn in de belastingwetgeving voortzettingstermijnen opgenomen die op kunnen lopen naar 6 kalenderjaren. Tijdige voorbereiding van bedrijfsoverdracht kan fiscale claims voorkomen. De afgelopen jaren zijn de regels op het gebied van bedrijfsopvolging gewijzigd. Wil je meer weten over de wettelijke regels en mogelijkheden, ga dan in gesprek met een van onze vermogensplanners.

Hoe bereid jij je tijdig voor op het overdragen van je bedrijf?

Toewerken naar een bedrijfsoverdracht vergt tijd en is een proces van voorbereiden, uitvoeren en ook loslaten. Nadenken over je eigen toekomstplannen en in beeld brengen welk vermogen je nodig hebt voor een onbezorgde oude dag, kan inzicht en rust geven. Een vermogensplanner helpt je hier graag bij.

Actualisatiedatum: 14 februari 2025