Hoe bepaal je jouw vermogensdoelen?
Wat je wilt bereiken met jouw vermogen is heel persoonlijk. Vermogensplanning gaat over hoe je jouw vermogen kunt laten werken voor jouw persoonlijke doelen. Wat vind je belangrijk? Wat zijn jouw ambities en waar maak je je misschien zorgen over? In artikel lees een voorbeeld over de manier waarop een vermogensplanner de doelen van een klant achterhaalt.
Hoe achterhaalt een vermogensplanner jouw doelen?
Bepalen van doelen
Je bent ondernemer van rond de 60 jaar. Je hebt een bloeiend bedrijf en ambitieuze plannen om jouw bedrijf de komende jaren nog verder te laten groeien. Je zoon, de beoogd opvolger, werkt sinds enkele jaren ook in het bedrijf. Bij de kennismaking vroeg de vermogensplanner de ondernemer wat zijn doel is met zijn huidige en toekomstige vermogen. Hij antwoordde dat hij zijn vermogen minimaal in stand wil houden, maar het liefst verder wil laten groeien.
Zijn doelen haalbaar?
Uit het Vermogensplan wat we voor deze ondernemer hebben opgesteld blijkt dat deze doelstelling ruimschoots realiseerbaar is. Er is zelfs geen rendement nodig om met het beschikbare vermogen de toekomstige uitgaven te kunnen betalen. Sterker nog, het vermogen zou ondanks de uitgaven de komende jaren naar verwachting nog fors toenemen.
Wat als doelen haalbaar zijn en vermogen hiervoor niet geheel nodig is?
Opnieuw stelde de vermogensplanner aan de ondernemer de vraag wat het doel is van zijn huidige en toekomstige vermogen. Hij gaf weer aan dat hij het graag wilde laten groeien. Zijn zoon zou het bedrijf bij goed functioneren over kunnen nemen, maar overname mocht vooral niet tegen een te lage prijs. Hij wilde eerst het bedrijf verder uitbouwen zodat hij er als vader ook nog van kon profiteren.
Vermogensoverdracht naar de kinderen
Maar ook minder rooskleurige scenario’s waren onderwerp van gesprek: Stel, je komt op je 85e te overlijden en je vermogen is nog in tact of zelfs gegroeid. Wat wil je dan dat er met je vermogen gebeurt? “Dan mag het naar mijn kinderen”, was zijn antwoord. En zijn dochter die niet in het bedrijf werkt moet evenveel krijgen als zijn zoon die het bedrijf overneemt.
Wat bleek? Achter het eerste doel vermogensgroei schuilde een ander doel, namelijk vermogensoverdracht. Hij was positief verrast over de mogelijkheden om zijn actieve onderneming fiscaal vriendelijk over te dragen aan zijn zoon en om zijn dochter te compenseren. Het Vermogensplan gaf een goed inzicht om vervolgstappen te zetten op het gebied van bedrijfsoverdracht én vermogensoverdracht.
Meer weten over vermogensplanning?
Wil je ook inzicht in de haalbaarheid en mogelijkheden van jouw persoonlijke doelen en wensen? We gaan graag met je in gesprek.
Benieuwd naar andere vermogensvragen?
Op onze overzichtspagina vind je nog meer vraagstukken rondom vermogen. Zo lees je er hoe je in je testament het familievermogen kunt beschermen, wat de kenmerken zijn van schenken op papier en hoe je een keuze kunt maken tussen sparen en/of beleggen in de bv of in privé.