Man met laptop en telefoon

Spaar makkelijker met deze tips

Wie wat bewaart, die heeft wat. Of het nu voor jezelf is of voor je kinderen: sparen is altijd een goed idee. Maar hoe zorg je dat je bijna als vanzelf geld opzijzet? En dat je het niet aan iets anders uitgeeft? Met onderstaande tips maak je het sparen makkelijker én leuker.

Wat is sparen?

Als je een deel van je inkomsten opzijzet en niet meteen uitgeeft, dan ben je aan het sparen. Met je gespaarde geld kun je bijvoorbeeld onverwachte kosten in de toekomst opvangen. Je voorkomt zo dat je in financiële problemen raakt. Natuurlijk kun je ook sparen voor belangrijke en leuke uitgaven in de toekomst, zoals een vakantie, een auto of een studie. Of je spaart voor de toekomst van je kind of je eigen oude dag.

Spaar eerst voor een buffer

Geld dat je achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven, dat noemen we een ‘financiële buffer’. Zo’n reservepotje is heel belangrijk. Je hebt dan meer zekerheid dat je onverwachte en noodzakelijke kosten kunt opvangen. Bijvoorbeeld als je wasmachine plotseling kapotgaat, je huisdier een dure operatie moet ondergaan of je een hoge tandartsrekening krijgt. De zekerheid dat je dat kunt betalen, geeft rust en vrijheid. Welk bedrag je hiervoor het beste apart kunt zetten, dat verschilt per huishouden.

Heb je al een financiële buffer? Dan kun je met een gerust hart sparen voor andere doelen. Bijvoorbeeld voor je pensioen, de rijlessen van je (klein)kinderen, een bootje of een verduurzaming van je woning. Sparen maar!

8 slimme spaartips

1. Maak jouw spaardoel(en) concreet

Sparen voor een specifiek doel werkt motiverend. Je hebt duidelijk voor ogen waarvoor je geld opzijzet en je kunt ernaar uitkijken. Voorpret dus! Wat zijn jouw spaardoelen? Maak ze concreet en beschrijf dan per doel welk bedrag je nodig hebt. Zo wordt het nog concreter en ook haalbaarder.

2. Krijg inzicht met de Rabo App

Check regelmatig je inkomsten en uitgaven. Wat komt er binnen, waar geef je jouw geld aan uit en hoeveel hou je over om opzij te zetten? Hiervoor heb je al een handig hulpmiddel op zak: de Rabo App. In deze app vind je alles op het gebied van inzicht in jouw bankzaken op één handige plek. Je ziet precies wat er binnenkomt en uitgaat. Zo is het nog maar een kleine stap naar besparen en sparen.

3. Leg automatisch een vast bedrag opzij

Bepaal jij elke maand opnieuw hoeveel je wilt sparen? Dan is de drempel hoger om ook daadwerkelijk te gaan sparen en is er ook een kans dat je het vergeet. De oplossing? Automatisch sparen. Laat het sparen niet afhangen van wat je aan het eind van de maand nog overhebt, maar stel een automatische overboeking in aan het begin van de maand of als je salaris net binnen is. Op die manier wordt het spaarbedrag een deel van je vaste lasten, net als je huur of hypotheek. Je hebt er dan verder geen omkijken naar.

Nog een pluspunt: je geeft vanzelf wat minder geld uit, omdat er simpelweg minder op je bankrekening staat. Zo volg je het advies van de beroemde miljardair Warren Buffett: “Spaar niet wat er nog over is na het uitgeven, maar geef uit wat er overblijft na het sparen.”

4. Spaar met slimme overboekingen

Automatisch sparen is ideaal, maar je kunt het nóg handiger aanpakken met slimme overboekingen. Het verschil? Een slimme overboeking heeft meerdere instelmogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald percentage van je salaris automatisch te laten overboeken naar je buffer. Groeit je salaris, dan groeit automatisch je spaarbedrag.

Andere ideeën voor slimme overboekingen? Laat iedere maand het bedrag boven een bepaald saldo naar je spaarrekening overboeken. Of laat je kinderbijslag automatisch overboeken naar een spaarpotje voor de studie van je kind.

5. Maak aparte Spaarpotjes aan

In jouw Rabo SpaarRekening kun je tot twintig Spaarpotjes aanmaken. Zo spaar je doelgericht en overzichtelijk voor je doelen. Je hebt dan niet al je spaargeld op één hoop staan, maar netjes verdeeld over digitale spaarpotten: eentje voor elk spaardoel. Bij het openen van een Spaarpotje kies je jouw doelbedrag en wanneer je dit bij elkaar gespaard wilt hebben. Je ziet daarna precies wat je per maand moet storten om dit doel te bereiken. Handig toch?

6. Laat kleine beetjes tellen

Toen we nog vaak met contant geld betaalden, kon je mooi al het kleingeld opsparen in een spaarpotje. Die tijd is voorbij. Of toch niet? Want wisselgeld sparen kan nog steeds, maar dan digitaal! Je regelt het bij ‘slimme overboekingen’ in de Rabo App. Daar kun je instellen om het wisselgeld van elke aankoop over te maken naar bijvoorbeeld een Spaarpotje. Dit wisselgeld wordt berekend door het bedrag naar boven af te ronden. Als je een lunch koopt van 3,25 euro, dan is het wisselgeld 75 eurocent. Zo spaar je ongemerkt een mooi bedrag bij elkaar!

7. Zet meevallers en extraatjes opzij

Heb je een bonus gekregen op je werk? Of krijg je geld terug via een declaratie, cashback-actie of belastingaangifte? Zet het bedrag meteen op je spaarrekening. Hetzelfde geldt voor vakantiegeld en een dertiende maand. Krijg je een salarisverhoging? Dat is dan een mooi moment om je maandelijkse spaarbedrag te vergroten.

8. Zie sparen als een sport

Daag jezelf uit. Maak er een sport van om maandelijks geld opzij te zetten voor jouw spaardoel. Je zult merken: als je dit een tijdje volhoudt en je spaarsaldo ziet groeien, raak je steeds meer gemotiveerd om door te gaan. Zo wordt sparen leuk!

Alles wat je moet weten over geld sparen

In deze video vertellen Nyncke en Matthijs meer over het belang van geld sparen. Onderwerpen zoals: waarom is sparen voor een buffer zo belangrijk, hoeveel zou je hiervoor moeten sparen en hoe kun je sparen makkelijker maken, komen aan bod. Bekijk de video en laat je inspireren.

Illustratie Kopje koffie met muis

Maak je eigen Financieel Plan

Dromen en doelen voor de toekomst, we hebben ze allemaal. Misschien wil je een mooie reis maken, je droomhuis kopen of je kinderen financieel ondersteunen bij hun studie. Wat je dromen en doelen ook zijn, met Rabo Financieel Plan krijg je snel inzicht in je mogelijkheden.

Lees meer over een Financieel Plan