Trade-Based Money Laundering
Als je internationaal zaken doet, zorg dan dat je niet ongemerkt betrokken raakt bij Trade-Based Money Laundering (TBML). Deze vorm van witwassen is een steeds vaker voorkomend probleem, waarbij criminelen via internationale handelstransacties geld witwassen. Lees hieronder hoe je in kunt schatten of er een risico is dat je gebruikt wordt voor het witwassen van crimineel geld.
Wat kun je zelf doen?
Gebruik altijd je gezonde verstand en let goed op als een transactie anders gaat dan je gewend bent. Doe bijvoorbeeld de volgende checks:
Voorkom dat je betrokken raakt bij TBML
Herken je bijvoorbeeld de volgende eigenschappen van je handelsland? Dan is het risico op TBML hoger dan gemiddeld.
Bij landen met een zwak bestuur, weinig transparantie en/of hoge niveaus van corruptie, wordt vaker geld wit gewassen. In de Corruption Perceptions Index zijn 180 landen en gebieden gerangschikt op basis van waargenomen corruptieniveaus in de publieke sector.
De lijst van het Europees Parlement laat zien in welke landen er een verhoogd risico is op belastingontwijking en -ontduiking.
Dit is de grootste zaak van TBML die tot nu toe bekend is geworden. In de ‘Russian Laundromat’-zaak komen banken en bedrijven uit de volgende landen relatief vaak voor: China, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Moldavië, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland.
Ook als je de volgende eigenschappen herkent van de sectoren waarin je handelt, is het risico op TBML hoger dan gemiddeld.
Deze grondstoffen gaan in grote volumes, hebben een hoge waarde en grote complexiteit van handelstransacties. Ze komen vaak uit landen met een verhoogd corruptierisico.
Van deze goederen kan de waarde bewust onjuist worden vastgesteld:
- Goederen met een hoge waarde, zoals kunst, auto’s, jachten, designerartikelen en juwelen. Deze kunnen ten onrechte ondergewaardeerd worden.
- Goederen met een lage waarde, zoals tweedehands textiel en schroot. Deze kunnen ten onrechte overgewaardeerd worden.
- Goederen die zowel over- als ondergewaardeerd worden, zoals elektronica, auto-onderdelen en voertuigen.
Samen de risico’s beperken
Vanuit de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), heeft Rabobank de taak om financiële criminaliteit op te sporen en te bestrijden. Ook willen wij onze klanten beschermen tegen schade door onbedoelde betrokkenheid bij TBML-activiteiten. Heb je twijfels of vragen? Neem dan contact op met je adviseur of onze klantenservice.