Koppel rekent af bij ober op terras

Is klanten laten pinnen duurder?

Negen van de tien consumenten betaalt het liefst met de pinpas, zo blijkt uit onderzoek. Toch zijn er nog steeds ondernemers waarbij pinnen niet mogelijk is. Vaak omdat zij denken dat dit duurder is dan het aannemen van cash geld. Maar is dat wel zo? Laat je verrassen met onze cijfers.

Wij zijn aan het rekenen geslagen

Daarbij is het goed om te weten dat de kosten van pinnen voor zakelijke klanten vooral bestaan uit de transactiekosten van de bank en wat je betaalt voor het pinapparaat.

Kosten bij de bank

Bij de bank betaal je transactiekosten. Die zijn gemiddeld tussen de € 0,05 en 0,25 cent per transactie. Dat zijn de kosten die de bank maakt om het geld te verwerken en op je rekening te storten. Een contante betaling kost je daarentegen gemiddeld € 0,29. Dat komt door de kosten voor de verzekering, het afstorten bij de bank en het wisselgeld. Ook kost het tijd om de kassalade te legen, het cashgeld handmatig te tellen en naar de bank te brengen. En tijd is geld.

Kosten voor een pinautomaat

Ok, de transactiekosten zijn lager dus. Maar daar komen nog de kosten voor een pinautomaat bij, toch? Klopt. Maar ook hier heb je veel mogelijkheden om kosten te besparen. Zo kun je pinautomaten kopen, maar je kunt ze ook huren. Daarnaast heb je apparaten die perfect passen bij je toonbank, of slimme systemen voor onderweg. Hieronder zetten we de keuzes op een rij: