Rabo Direct Connect
Met Rabo Direct Connect automatiseer je de afhandeling van je betalingsverkeer. Zo verwerk je eenvoudig veel betalingen tegelijkertijd.
Zo werkt Rabo Direct Connect
Rabo Direct Connect zorgt voor een directe verbinding tussen jouw pakket voor Enterprise Resource Planning (ERP-Pakket) en de Rabobank. Je hoeft geen software van verschillende banken te installeren. Zo kun je in een keer grote hoeveelheden betalingen verwerken.
Autoriseren en klaarzetten van bestanden doe je in jouw eigen systeem-omgeving. Daarna bied je de bestanden aan en worden ze verwerkt. Dit maakt het eenvoudiger om veel betalingen tegelijk te verwerken.
Wat heb je nodig?
Om aan te kunnen sluiten op Rabo Direct Connect moet je beschikken over:
Nieuwsberichten
Vanaf 1 september is de naam van Rabo Corporate Support gewijzigd naar Support Payment Applications.
Support Payment Applications is tijdens werkdagen bereikbaar van 08:30 uur – 17:00 uur via telefoon (088) 72 71 161 of e-mail: onlinebankingsupport@rabobank.nl. Gedurende deze tijd kan Rabobank directe ondersteuning bieden.
Vanaf 17 maart 2024 worden nieuwe versies van de importformaten voor overboekingen en incasso’s ondersteund in onze kanalen Rabo Business Banking, Rabo Direct Connect en SWIFT FileAct. De European Payment Councils Rulebooks 2023 vereisen het gebruik van deze nieuwe XML 2019-versies:
pain.001.001.09 voor
pain.008.001.08 voor
De huidige (XML 2009) formaatversies pain.001.001.03 en pain.008.001.02 worden nog steeds ondersteund. Wij adviseren echter om de nieuwe formaten in de nabije toekomst te gaan gebruiken.
Ondersteunde bestandsformaten vanaf 17 maart 2024:
XML 2009 | XML 2019 | |
Overboekingen | pain.001.001.03 | pain.001.001.09 |
Automatische Incasso’s | pain.008.001.02 | pain.008.001.08 |
Actuele en nieuwe formaatbeschrijvingen en XSD's kunt u vinden via http://www.rabobank.nl/seb (for English, please visit http://www.rabobank.nl/seb-en)
Als u de nieuwe formaatversies wilt testen, gebruik dan http://www.swift.com/mystandards. Informatie over toegang tot SWIFT MyStandards is beschikbaar via rabobank/testformaten.
Heeft u vragen over dit bericht, neem dan contact op met erp@rabobank.nl
Bij overboekingen naar Canada controleren Canadese banken op de aanwezigheid van de volledige naam, het adres, de vestigingsplaats en de landnaam (of landcode) van de begunstigde en de nationale bankcode van de bank van de begunstigde. Het is noodzakelijk dat u deze verstrekt bij de overboekingen naar Canada. Als de gegevens ontbreken, wordt de overboeking door de Rabobank of door de buitenlandse bank afgekeurd wat kan leiden tot vertraging en extra kosten. Het opgeven van een postbus (ook wel P.O. Box) is niet toegestaan.
Voor algemene informatie over de tags en velden verwijzen wij u naar onze formaatbeschrijvingen op onze webpagina www.rabobank.com/swift
Initiatie via ISO20022 XML-formaat pain.001
Wanneer u een overboeking verricht middels het Generiek Payment bestand (pain.001.001.03 of pain.001.001.09), dan zijn de volgende tags verplicht.
Voor het verstrekken van begunstigde gegevens moet in ieder geval het volgende aanwezig zijn:
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/Nm
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/StrtNm
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/PstCd
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/TwnNm
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/Ctry
Of
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/Nm
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/Ctry
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/Cdtr/PstlAdr/AdrLine (max. 2 regels)
Voor het verstrekken van de nationale bankcode moet de bank van de begunstigde in ieder geval aanwezig zijn:
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/CdtrAgt/FinInstnId/ClrSysMmbId/ClrSysId/Cd (moet waarde CACPA bevatten)
CstmrCdtTrfInitn/PmtInf/CdtTrfTxInf/CdtrAgt/FinInstnId/ClrSysMmbId/MmbId (de bankcode heeft een vaste lengte van 9 numeriek)
Initiatie via MT-berichten
Wanneer u een overboeking doet via MT101 of MT103 zijn de volgende optievelden verplicht.
Voor het verstrekken van begunstigde gegevens moet in ieder geval het volgende aanwezig te zijn:
Veld 59(F): Minimaal 2 adresregels met details om vertraging of afkeuring te voorkomen. Als de letter F wordt gebruikt, moet aan het begin van de 3e regel de ISO-landcode worden verstrekt voorafgaand met een schuine streep '/'. In de 3e regel moet landcode en stad worden gevuld. Voor het verstrekken van de nationale bankcode moet de bank van de begunstigde in ieder geval aanwezig zijn:
Veld 57: De nationale bankcode moet worden opgegeven als party identifier en moet worden gevuld met //CC gevolgd door de bankcode (de bankcode heeft een vaste lengte van 9 numeriek).
Landvereisten in het algemeen
Steeds meer landen vereisen volledige opgave van de naam, het adres, de vestigingsplaats, de landnaam (of de landcode) van de begunstigde. Wij raden u daarom aan dit altijd bij de overboeking op te geven. Zo voorkomt u dat uw overboeking vertraging oploopt en tot afkeuring en extra kosten leidt.
Naast de volledige NAW-gegevens kunnen er per land ook aanvullende eisen worden gesteld. Op de volgende webpagina vindt u belangrijke informatie voor overboekingen per land: https://www.rabobank.nl/particulieren/service/betalen-buitenland/betalingsinformatie.
Controleer regelmatig deze webpagina voor updates van landeninformatie vanwege nieuwe ontwikkelingen.
Productdetails
Heb je interesse of aanvullende vragen na het lezen van de informatie, neem dan contact op met jouw accountmanager of contactpersoon binnen jouw bank.
Veelgestelde vragen
Rabo Direct Connect is interessant zodra je een groot volume aan betaalopdrachten moet verwerken en dit naadloos wil laten aansluiten op de ERP software van jouw organisatie.
Neem voor overige details contact op met jouw adviseur.
Dit gebeurt middels het ‘Inrichtingsformulier Rabo Direct Connect’. Je kunt een (nieuw) inrichtingsformulier opvragen bij jouw adviseur.
Dit gaat altijd in overleg met jouw adviseur.
Je vindt de ‘Handleiding Rabo Direct Connect’ onder het kopje Productdetails -> Lamel ‘Handleidingen’.
PGP staat voor Pretty Good Privacy. Dit is een beveiligingsmechanisme dat werkt met versleutelde gegevens. Dit betekent dat men in RDC (betaal)bestanden kan beveiligen en ondertekenen met een zelf gegenereerde PGP sleutelset.
Ja, dit is mogelijk. Neem contact op met de Rabobank Corporate Support.
Bij het verbinden met RDC maak je gebruik van de volgende directory:
Als klant van RDC krijg je automatisch serviceberichten omtrent bijvoorbeeld functionaliteit en betalingsverkeer op feestdagen.
Contact kan op twee manieren:
- Stuur een e-mail naar onlinebankingsupport@rabobank.nl met de vraag en eventueel schermprint van de foutmelding of het probleem. Op de eerst volgende werkdag zal de e-mail in behandeling worden genomen.
- Neem telefonisch contact op met Support Payment Applications. Support Payment Applications is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via telefoonnummer (088) 727 11 61.