Waardebepaling: hoeveel is jouw bedrijf waard?
Ooit komt er misschien een moment dat je je bedrijf wil verkopen. Nu of of in de verre toekomst. Maar hoeveel is je bedrijf nou eigenlijk waard? Een belangrijke eerste stap bij een bedrijfsoverdracht is daarom het uitvoeren van een indicatieve waardebepaling.
Waardebepaling
Het bepalen van de waarde van een bedrijf doe je niet zomaar even. Natuurlijk kun je als ondernemer zelf een inschatting maken van de waarde, alleen of samen met je accountant of adviseur. Maar er zijn ook specialisten die je hierbij kunnen helpen. Het uitvoeren van een indicatieve waardebepaling is namelijk meer dan een rekensom. Het is een analyse en waardering van het bedrijf, in het licht van de markt en de ontwikkelingen daarbinnen.
Start op tijd en maak je bedrijf verkoopklaar
Wil jij je ook goed voorbereiden op een bedrijfsoverdracht?
Waardebepaling: Discounted Cashflow methode
De Discounted Cashflow-methode is één van de meest toegepaste waarderingsmethoden. Deze methode kijkt naar de verwachte vrije kasstromen in de toekomst en dus niet naar de boekhoudkundige winsten zoals ze in de jaarrekening staan. Ook wordt rekening gehouden met toekomstige investeringen en eventuele veranderingen in het werkkapitaal van het bedrijf. Vervolgens wordt de vraag gesteld wat een eventuele koper bereid zou zijn om nu te betalen voor die toekomstige kasstromen. Hierbij houdt je rekening met het geschatte risicoprofiel van het bedrijf en het element tijd. Anders gezegd de toekomstige kasstromen worden “contant” gemaakt naar het heden.
De uitkomsten van de Discounted Cashflow-methode worden vaak vergekelen met waarderingen of verkopen van vergelijkbare bedrijven. Die vergelijking vindt plaats op basis van de multiple methode. Hierbij wordt gekeken of de waardebepaling op basis van de Discounted Cashflow-methode in lijn ligt met waarderingen die in de markt gangbaar zijn. Wijkt de waardering hier teveel van af, dan is verder onderzoek naar de achtergrond van zo’n verschil nodig.
Rembrandt Mergers & Acquisitions
Hulp en advies nodig bij grotere of complexe bedrijfsoverdrachten? Laat de adviseurs van Rembrandt Mergers & Acquisitions je helpen. Deze zelfstandige en onafhankelijke dochteronderneming van Rabobank adviseert en begeleidt bij overnames van bedrijven. Ook bij die van jou? Bespreek dit dan met je accountmanager.
Je bedrijfsinformatie op orde voor een waardebepaling
Een element waar vaak te makkelijk over wordt gedacht is de beschikbaarheid van informatie. Voor het uitvoeren van een goede indicatieve waardebepaling wordt veel informatie opgevraagd. Deze informatie is voor een uiteindelijke koper ook van groot belang. Het is daarom verstandig ervoor te zorgen dat alle bedrijfsinformatie goed georganiseerd, up to date en geadministreerd is. Deze informatie is nodig voor een goede analyse van het bedrijf en de waardebepaling.
Een waardebepaling geeft inzicht
Soms leidt een waarderingsanalyse tot het inzicht dat een onderneming nog niet helemaal “verkoop-klaar” is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat alle belangrijke klantenrelaties nog door de DGA zelf worden bediend of dat een groot deel van de omzet afhankelijk is van één grote klant. Achterstanden in investeringen of afhankelijkheid van leveranciers kunnen ook bepalend zijn voor hoe makkelijk het bedrijf te verkopen is.
Het is daarom van belang om op tijd te beginnen met de voorbereiding van bedrijfsoverdracht. Het laten opmaken van een indicatieve waardebepaling in een vroeg stadium kan hiervoor een goede eerste stap zijn. Hoe eerder je goed zicht hebt op de waarde van je bedrijf, de sterke punten, maar juist ook de aandachtsgebieden hoe meer tijd er nog is om eventueel zaken op orde te brengen.
Dat verhoogt niet alleen de uitkomst van de waardebepaling, maar vooral ook van de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht tegen een goede en reële prijs.
E-book bedrijfsoverdracht: De deal van je leven
Je bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is een langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe bereid je je voor en waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg met dit gratis e-book.