Groen op een bedrijfspand

De economische voordelen van een groen dak op je bedrijfspand

Een snelgroeiend aantal bedrijven kiest voor een groen dak als alternatieve vorm van dakbedekking. Ontdek wat een groen dak precies inhoudt, wat de voordelen zijn en of het ook voor jou de moeite waard is om erin te investeren.

Wat is een groen dak?

Een groen dak is een plat of hellend dak dat is bekleed met planten. Er bestaan verschillende vormen van een groen dak, die we hierna beschrijven.

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Een groen dak biedt veel voordelen. Op het gebied van klimaatadaptatie draagt een groen dak bij aan het verminderen van de hittestress in steden en op bedrijventerreinen. Daarnaast ondersteunt het in de verduurzaming van je bedrijfspand én heeft het financiële voordelen. Wat zijn de voordelen van het groene dak en is het voor jou de moeite waard om erin te investeren? De voordelen van een groen dak:

1
Het gaat langer mee dan een gewoon dak
2
Het bespaart energie
3
Het zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen
4
Het voorkomt waterschade
5
Het draagt bij aan een duurzaam imago

Een groen dak gaat langer mee

Een investering in een groen dak is een investering in de levensduur van het dak. Groene daken gaan minstens twee keer langer mee dan standaarddaken. Een grijze dakbedekking verslijt meestal binnen twintig jaar, omdat de teerlaag continu uitzet en krimpt door uv-straling. De planten op een groen dak beschermen de bitumen dakbedekking juist tegen alle weersinvloeden en leggen daarmee in feite het verouderingsproces stil.

Het bespaart energie

De isolerende eigenschappen van een groen dak verlagen het energieverbruik. Op warme zomerdagen houdt een groen dak het kantoorgebouw eronder zo’n 4 °C koeler dan een zwart dak doet. Daardoor hoeven airco’s minder hard te werken. In de winter isoleert het groene dak het kantoor juist tegen de koude buitenlucht.

Het zorgt voor een hoger rendement van zonnepanelen

Combineer je het groene dak met zonnepanelen, dan verdien je de zonnepanelen sneller terug. Zonnepanelen hebben namelijk een hoger rendement als ze op een groen dak liggen. Hoe koeler de ondergrond, hoe beter zonnepanelen functioneren, omdat ze hun warmte beter kunnen afvoeren. Op een zwart dak kan de temperatuur in de zomer oplopen tot wel 80 °C. Terwijl het op een groen dak gemiddeld juist 10 procent koeler is dan de gemeten omgevingstemperatuur.

Illustratie van zonnepanelen

Ook hier vormt de langere levensduur van een groen dak een groot voordeel. Een normaal dak is binnen twintig jaar aan vervanging toe. In dat proces moeten alle zonnepanelen van het dak af – en daarna weer terug erop. Een flinke extra kostenpost, met een behoorlijk risico op schade aan de zonnepanelen. Met een groen dak dat langer meegaat zijn die extra kosten niet nodig.

Het voorkomt waterschade

Minder bekend onder ondernemers is het groene dak als preventiemaatregel. Een groen dak is een effectieve oplossing om waterschade in én rondom het bedrijfspand te voorkomen. Dankzij de bescherming van de planten hebben weer en wind minder vat op de dakbedekking en neemt de kans op lekkages af.

Ook is een groen dak van groot belang voor duurzaam waterbeheer. Een groen dak zorgt namelijk voor een betere buffering en regulering van hemelwater dan een standaard dak. De planten op een groen dak houden maar liefst 50 procent van het regenwater vast en geven het langzaam weer af.

Het draagt bij aan een prettiger werkklimaat en duurzaam imago

Daarnaast levert een groen dak een bijdrage aan het groene en duurzame imago van je bedrijf. De beplanting trekt bijen, vlinders en vogels aan en zorgt voor meer biodiversiteit, CO2-reductie, een betere luchtkwaliteit en een lagere omgevingstemperatuur. Ook in het pand verbetert het werkklimaat. Het is binnen aanzienlijk koeler in de zomer en daarnaast dempt de begroeiing omgevingsgeluid.

Illustratie van een duurzame planeet

Is jouw pand geschikt om een groen dak op aan te leggen?

Of een dak geschikt is om een groen dak van te maken, hangt van twee factoren af. Allereerst moet de bestaande dakbedekking waterdicht zijn. Daarnaast moet de dakconstructie de extra belasting aankunnen. Dit is eenvoudig terug te vinden in de bouwtekeningen, maar ook op te vragen bij het kadaster. Bij twijfel aan de kwaliteit van het dak is een onafhankelijke dakinspectie aan te bevelen. In hoeverre je dak belast wordt, is ook afhankelijk van het soort groene dak wat je erop wilt aanleggen. Er bestaan verschillende soorten groene daken:

Extensief groen dak (sedumdak)

Een extensief groen dak staat ook wel bekend als sedumdak: sedum is een lichtgewicht vetplantje dat goed bestand is tegen langdurige droogte, maar ook tegen een forse regenbui. Het voordeel van een sedumdak is dat het relatief eenvoudig is aan te leggen en weinig onderhoud vergt.

Semi-intensief groen dak

Een semi-intensief groen dak biedt meer biodiversiteit en is vergelijkbaar met een tuin. De dakbegroeiing bestaat uit een mix van kleine en grotere planten en struikjes, zelfs kleine waterpartijen zijn mogelijk. Dit dak heeft maandelijks onderhoud nodig.

Intensief groen dak

Met een intensief groen dak creëer je een volwaardig groen parklandschap op het dak van bijvoorbeeld een parkeergarage. Denk aan een grasveld, bomen, struiken, wandelpaden, bankjes en grote waterpartijen. Op dit dak is wekelijks onderhoud nodig.

Een groen dak als investering

Een groen dak is voor ondernemers een slimme investering in schadelastreductie en energiebesparing, maar ook in het versterken van het effect van andere verduurzamingsmaatregelen, zoals het gebruik van zonnepanelen.

Subsidies voor groene daken: MIA en VAMIL

Bedrijven die investeren in een groen dak kunnen een beroep doen op twee subsidieregelingen van de Rijksoverheid: de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45 procent van het investeringsbedrag. Die aftrek komt boven op de gebruikelijke investeringsaftrek. Via de Vamil-regeling kunnen bedrijven nog eens 75 procent van de investeringskosten van een groen dak afschrijven. Het netto belastingvoordeel kan dankzij deze twee regelingen oplopen tot 14 procent van het investeringsbedrag. Lees meer over de verschillende subsidies hier.