Circulair implementeren en opschalen
Circulaire strategieën zijn vaak technisch haalbaar, maar nog niet concurrerend met traditionele, lineaire modellen. Circulair werken betekent vaak dat je je manier van werken, processen en bedrijfsmodellen moet aanpassen, en dat je moet investeren in de benodigde infrastructuur en apparatuur. Om circulaire initiatieven toekomstbestendig te maken is de subsidieregeling Circulair implementeren en opschalen in het leven geroepen.
De Subsidieregeling Circulair implementeren en opschalen
De Subsidieregeling Circulair implementeren en opschalen heeft als doel, dat er uiteindelijk minder grondstoffen worden gebruikt, doordat ze langer in de keten aanwezig blijven omdat gebruik wordt gemaakt van circulaire strategieën. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld hergebruik, reparatie of opknappen, herproductie of het mogelijk magen van hoogwaardige recycling van materialen of producten. En door het verminderen van het grondstoffengebruik wordt er ook minder CO2 uitgestoten.
Deze subsidie kan aansluiten op de subsidie Circulaire ketenprojecten of de KIA-CE-regeling en kan ondernemers ondersteuning geven bij het verder implementeren ervan.
Circulair implementeren en opschalen in het kort
Voor wie?
Aanvragen kunnen worden ingediend door individuele mkb-bedrijven of een samenwerkingsverband wat uit tenminste 2 mkb-bedrijven bestaat.
Waarvoor krijg je subsidie?
Je kunt subsidie krijgen voor een project waarbij er sprake is van de invoering van een nieuwe of sterk verbeterde productiemethode (procesinnovatie) of een nieuwe manier van werken binnen het bedrijf (organisatie-innovatie). Het is belangrijk dat deze activiteiten grondstoffen of materialen gaan besparen en CO2-uitstoot verminderen in een van de vijf productgroepen:
- Elektrische en elektronische apparaten
- Textiel
- Luier- en incontinentiemateriaal
- Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen
- Meubilair
Bovendien kun je subsidie ontvangen voor investeringen in bedrijfsmiddelen die verband houden met de uitbreiding van bedrijfsactiviteiten.
Hoeveel subsidie kun je krijgen?
De subsidie is maximaal 50% van de kosten die in aanmerking komen en kan tussen € 50.000 en € 500.000 per project bedragen.
Een aantal voorwaarden
Subsidie aanvragen
De subsidieregeling staat gepland om op 30 januari open te gaan. Meer weten over het aanvragen? Check de pagina van het RVO.
Aan de slag met circulair ondernemen
Aan de slag gaan met circulair ondernemen kan op veel manieren. Op lokaal en regionaal niveau bieden we verschillende mogelijkheden die kunnen leiden tot nieuwe business en samenwerking. En voor het financieren van circulaire projecten is er de Rabo Impactlening of Rabo Groenlening.