Zonnepanelen op een boerderij

Stimulering Duurzame Energiewinning en Klimaattransitie (SDE++)

De Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot met 49% in 2030. Zowel bedrijven als non-profit organisaties kunnen SDE++ aanvragen voor het opwekken van duurzame energie en zo CO2-uitstoot te reduceren. De regeling biedt meerjarige exploitatiesubsidies voor klimaatinvesteringen, zoals het grootschalig opwekken van duurzame energie en CO₂-reducerende installaties die bijdragen aan de energietransitie en de reductie van broeikasgassen.

Rabobank

SDE++ in het kort

    Voor het opwekken van duurzame energie zoals zonnepanelen of windenergie. Voor het investeren in technieken die de uitstoot van CO₂ tegengaan. Voor grootschalige projecten. Het gaat niet om een vaste vergoeding maar een subsidie die per jaar kan variëren.

SDE++: Waarvoor krijg je subsidie?

De SDE++ is een subsidie voor bedrijven met energie-intensieve processen in de sectoren industrie, logistiek en mobiliteit, landbouw, elektriciteit en gebouwde omgeving en voor projecten om hernieuwbare energie op te wekken.

Je kunt de SDE++ aanvragen voor 2 doelen: het opwekken van duurzame energie of het investeren in technieken die de uitstoot van CO₂ tegengaan. SDE++ kan worden aangevraagd voor:

  1. De productie van hernieuwbare elektriciteit (zon, wind, waterkracht, osmose) om gedurende een bepaalde periode het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van deze hernieuwbare elektriciteit en de relevante gemiddelde marktprijs van elektriciteit geheel of gedeeltelijk te compenseren.
  2. De productie van hernieuwbaar gas, bijvoorbeeld vergisting of vergassing van biomassa (vergisting om gedurende een bepaalde periode het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van dit hernieuwbare gas en de relevante gemiddelde marktprijs van gas geheel of gedeeltelijk te compenseren.
  3. De productie van hernieuwbare warmte, bijvoorbeeld biomassa, composthering, geo- of zonthermie, om gedurende een bepaalde periode het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van deze hernieuwbare warmte en de relevante gemiddelde marktprijs van warmte geheel of gedeeltelijk te compenseren.
  4. De vermindering van broeikasgas (elektriche boilers, industriële warmtepompen, lucht-water-warmtepompen, geothermie, waterstof uit elektrolyse), om gedurende een bepaalde periode het verschil tussen de gemiddelde kostprijs van deze vermindering van broeikasgas en de gemiddelde kostprijs van uitstoot van broeikasgas geheel of gedeeltelijk te compenseren.

SDE++: Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Het subsidiebedrag wordt per productiecategorie bepaald en is op jaarbasis variabel.

De berekening van de uiteindelijke SDE++-subsidie is ingewikkeld. Het subsidiebedrag hangt onder meer af van de toegepaste techniek, de capaciteit van de installatie, de indieningsfase en de hoeveelheid geproduceerde energie of gerealiseerde CO2-reductie.

Advies is daarom, om je voor de SDE++ subsidie te laten begeleiden door een adviseur.

SDE++: De voorwaarden

Zoals bij elke subsidie gelden er voorwaarden. Dit zijn de belangrijkste om rekening mee te houden:

    Subsidie aanvragen kan niet achteraf. Vraag dus eerst subsidie aan voordat je een definitieve koopovereenkomst aangaat. Voor een aantal technieken is de subsidie alleen mogelijk als je beschikt over een grootverbruikersaansluiting (minimaal 3 x 80 Ampère). Maximaal 50% van het piekvermogen van zonnepanelen mag worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Je kunt per adres maximaal 1 SDE++-subsidie per indieningsronde aanvragen.

Maak je gebruik van deze regeling, dan vallen de meeste andere duurzame subsidies automatisch af. Daarnaast gelden er voor diverse categorieën specifieke voorwaarden. Controleer die goed bij het RVO voordat je aan de slag gaat.

SDE++: Aanvragen

Een belangrijk kenmerk van de SDE++ is dat de regeling werkt met een ‘gefaseerde’ openstelling verdeeld over jaarlijkse aanvraagrondes. De subsidie is beperkt open voor aanvragen. Meer weten over het aanvragen? Check de pagina van de RVO.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Jouw duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.

Start je berekening