SSEB Subsidiehub Duurzaam groeien

Subsidie Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

Ben je een ondernemer in de bouwsector? En overweeg je om te gaan investeren in nieuw elektrisch werkmaterieel? Dan biedt de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) daarvoor interessante mogelijkheden. Deze regeling draagt bij aan het verduurzamen van de bouwsector. Het is ook mogelijk om subsidie te krijgen om bestaande bouwwerktuigen te laten ombouwen naar emissieloos.

Verplaatsbaar

SSEB in het kort

    Subsidie tot maximaal € 300.000. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische (of emissieloze) bouwmachine. Of voor het ombouwen van een brandstof aangedreven naar een emissieloze bouwmachine. Je moet eerst de subsidieaanvraag indienen voordat je de machine bestelt of in bezit hebt. Heb je een offerte? Dan mag deze geen onherroepelijke verplichtingen bevatten.

SSEB: Voor wie?

Bouwbedrijven of verhuurders van bouwmaterieel kunnen SSEB-subsidie aanvragen voor investeringen voor het verduurzamen van bouwmaterieel. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van emissieloze bouwmachines of het ombouwen van een bestaande bouwmachine naar een duurzame variant.

SSEB: Voor welke investeringen?

Voor investeringen in emissieloos bouwmaterieel zijn er 2 categorieën.

SSEB en de Milieu-Investeringsaftrek (MIA)

Investeringen die in aanmerking komen voor de SSEB komen bijna altijd ook in aanmerking voor de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). In combinatie met de MIA kan het voordeel nog verder oplopen, want het is toegestaan om van beide regelingen gebruik te maken voor dezelfde investering.

Daarbij is het goed om te weten dat RVO altijd 11,25% milieu-investeringsaftrek (berekend over de investeringskosten), aftrekt van het SSEB-subsidiebedrag. Om van beide regelingen gebruik te maken dient eerst de SSEB aangevraagd te worden en daarna pas de MIA. Dit moet dan binnen 3 maanden nadat de koop- of financial leaseovereenkomst definitief is gemaakt.

SSEB: De voorwaarden

Ieder jaar publiceert de RVO een nieuwe lijst van bouwmachines die in aanmerking komen voor de subsidie. Verder gelden deze algemene voorwaarden:

    Het bouwwerktuig mag pas besteld worden of in bezit zijn nadat de subsidieaanvraag is ingediend. Als je een offerte hebt, dan moet daar een ontbindende voorwaarde in zijn opgenomen. Bouwmachines komen alleen in aanmerking voor subsidie als deze voorkomen op de lijst bouwmachines SSEB Aanschaf en Retrofit. Bij de aanvraag moet een offerte van een gangbaar alternatief (max. 3 maanden oud) worden voorzien.

SSEB aanvragen

Wil je van de SSEB-subsidie gebruik maken? Dien in dat geval altijd eerst de subsidieaanvraag in en koop daarna pas het bouwwerktuig.

De belangstelling voor deze subsidie is elk jaar groot. Check bij de RVO of je op dit moment de SSEB-subsidie kunt aanvragen. Lukt dat niet? Ga dan wel door met je voorbereiding, dan kun je bij de volgende ronde meteen een subsidieaanvraag indienen.

Rabobank

Je duurzame ambities financieren

Jouw duurzame plannen al in een vroeg stadium bespreken met een accountmanager? Dat kan! Maak een afspraak om telefonisch of via een videogesprek met ons te sparren. Weet je al welke investering je wilt doen? Start dan je berekening en ontdek je financieringsmogelijkheden.

Start je berekening