Foto van een terras in Utrecht

Sectorprognoses: de vooruitzichten voor jouw sector

Zorgen voor een toekomstbestendig bedrijf betekent vooruitkijken. Wat zijn de verwachtingen voor jouw sector het komende jaar? Geopolitieke spanningen en krapte op de arbeidsmarkt hebben een grote invloed op veel sectoren. Sommige bedrijven worstelen met een tekort aan personeel, terwijl anderen te maken hebben met handelsbeperkende maatregelen. Toch is er ook sprake van economische groei. Welk effect dat heeft, lees je in onze sectorprognoses.

illustratie verrekijker

De sectorprognoses in het kort

    Ontwikkelingen in de geopolitiek en aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt beïnvloeden veel sectoren; De omvang van de invloed van deze ontwikkelingen verschilt per sector; In de zakelijke dienstverlening speelt het personeelstekort de grootste rol; Voor de industrie zijn vooral geopolitieke spanningen van invloed; De IT-sector voelt zowel de krapte op de arbeidsmarkt als de geopolitieke spanningen; De horeca en detailhandel leveren rechtstreeks aan de consument en profiteren dus van de herstelde koopkracht als gevolg van de forse loongroei.

Sectorprognoses: geopolitieke spanning en krapte houden bedrijfsleven bezig

De verslechterde relatie tussen de Verenigde Staten (VS) en Europa (EU) is een punt van zorg voor het Nederlandse bedrijfsleven. Zo kondigde de Amerikaanse president Trump onlangs een importtarief van 25% op verschillende Europese goederen aan. Heffingen op Europees staal en aluminium zijn inmiddels al van kracht, waar vooral de industrie last van heeft. Daarnaast spelen onzekerheid over netcongestie en nieuwe uitspraken rondom stikstof voor een rem op investeringen, en werd de sector hard geraakt door stijgende energieprijzen.

Toch blijken de meeste Nederlandse ondernemers ten aanzien van hun bedrijfsvoering vooral wakker te liggen van het personeelstekort. Ook al is de ervaren krapte op de arbeidsmarkt dit jaar iets lager, het blijft de grootste belemmering voor ondernemers. Omdat het aantal gewerkte uren meer toenam dan de totale hoeveelheid geld die we in 2024 (gecorrigeerd voor inflatie) met elkaar verdienden, is de arbeidsproductiviteit ook in het afgelopen jaar gedaald.

Ondanks deze zorgen is er ook sprake van economische groei. Het lage aantal werklozen gecombineerd met forse loonstijgingen, stimuleert huishoudens om te consumeren. Dit heeft een positief effect op sectoren die rechtstreeks aan consumenten leveren, zoals de horeca en de detailhandel. Ook de overheidsinvesteringen dragen dit jaar en komend jaar flink bij aan de economische groei. Met name de bouwsector profiteert van de plannen van de regering om te investeren in infrastructuur.

Omzetontwikkeling per deelsector

Hieronder lees je een samenvatting van de omzetprognose per sector. Wil je meer achtergrondinformatie over jouw sector? Of ben je benieuwd hoe de sectorprognoses tot stand komen? Bekijk dan het volledige rapport.

Lees hier de volledige sectorprognoses

Zakelijk financieren verduurzaming

Je financiering berekenen

Weet je al waarin je wilt investeren? Bereken in 30 seconden een indicatie van je rente en maandbedrag voor een financiering tot €1 miljoen. Liever eerst sparren met een adviseur? Dat kan ook!

Eerst sparren