Ondernemers staan bij bouwproject

Robotarmen en drones bepalen toekomst van bouwgroep Dijkstra Draisma

Bij Bouwgroep Dijkstra Draisma kijken ze graag naar de wereld van morgen. Met de hypermoderne fabriek in Dokkum zet het bouwbedrijf zwaar in op automatisering. De omzet steeg de afgelopen jaren steeds met dubbele cijfers.

Woningen die van de lopende band rollen. Dat klinkt als toekomstmuziek, maar in het Friese Dokkum gebeurt het al. Hier staat de fabriek van Bouwgroep Dijkstra Draisma, die in het najaar van 2017 opnieuw werd geopend na een grondige renovatie. Alles hier ademt hightech. Links zien we houten onderdelen die door de framingmachine gaan, die ze automatisch bevestigt en de juiste openingen aanbrengt. Even verderop leggen robotarmen de steenstrips op hun plek.

Succesvol familiebedrijf

De machines zijn onderdeel van de productielijn in de fabriek, waar prefab woningen, scholen en kantoren van de productielijn rollen. Duurzaam en bijna volledig automatisch. Het bedrijf van Biense Dijkstra speelt hiermee in op de toekomst.

“Een goed idee wordt niet meteen een succes. Besef dat tegenslagen erbij horen, calculeer die dan ook in.”

De Friese familie staat aan het roer van één van de meest vooruitstrevende bouwondernemingen van ons land. Die bestaat al meer dan een eeuw, maar besloot een aantal jaar geleden het roer drastisch om te gooien.

Puzzel

Nieuwe manier van werken

Van aannemer naar aanbieder, met de focus op duurzaam bouwen. “Meegaan in een tender, een scherpe prijs maken, zo snel mogelijk aan de slag, de faalkosten beperken en dan weer door naar de volgende klus. Zo hebben we dat lange tijd gedaan in onze markt. Nu zijn we veel actiever aan de voorkant van projecten”, zegt eigenaar Biense Dijkstra. “We bieden totaaloplossingen en zijn steeds vaker ook verantwoordelijk voor het ontwerp en de constructie. Het is een rol die ons goed past.”

Omzet verdubbelt

Die verschuiving legt het bedrijf geen windeieren. De omzet steeg de afgelopen jaren steeds met dubbele cijfers. Al is snelle groei in de visie van het bouwbedrijf geen doelstelling op zich. “Dat is meer iets wat ons overkomt. Wat ons drijft is kansen pakken, inspelen op behoeftes uit de markt en de transitie naar een duurzame bouwsector. We hebben ook geen externe aandeelhouders die snel rendement willen.”

Illustratie robot

Robotarm vervangt lijmers

Met de hypermoderne fabriek in Dokkum zet het bouwbedrijf zwaar in op automatisering. Het gebruikt daarvoor systemen en technieken die niet eerder door bouwers zijn toegepast. “Eén robotarm vervangt zeker zes tot acht metselaars. We kunnen nu in één uur een hele wand van steenstrips voorzien”, aldus Dijkstra. “Voorheen deden we 150 tot 200 prefab-woningen per jaar, nu gaan we richting de 900. Deze transitie was nooit mogelijk geweest zonder verregaande automatisering.”

“Zorg dat je voldoende investeert in software waarmee je relevante data verzamelt.”

Dat betekent overigens niet dat de bouwer vaklui naar huis heeft moeten sturen. Integendeel. Zo’n vijf jaar geleden werkten er in de fabriek nog twintig mensen, inmiddels zijn dat er zo’n 45. Tegelijkertijd wist het bedrijf de productie te vervijfvoudigen.

Drones meten nieuwbouwwijk in

En zo is er meer. Voor het inmeten van complete wijken ziet het bedrijf een toekomst met drones. De vergunningen om daarmee aan de slag te gaan zijn al binnen. “We investeren daarvoor in een startup. De drones meten tot op de millimeter nauwkeurig alle maten en zet die in de pointcloud. Dat is een wolk van punten waarmee objecten worden weergegeven. Zo weten we precies hoe de situatie op de locatie is. Dat bespaart ons niet alleen veel tijd, het risico op fouten neemt met deze manier van werken flink af.” Uiteindelijk wil de bouwer naar een situatie toe waarin een drone de tekeningen automatisch naar de fabriek in Dokkum stuurt. “Nu nog is het file to factory, straks wordt fly to factory. Alles gaat dan volledig digitaal.”

Innoveren doet ook pijn

Hoeveel geld Dijkstra Draisma in dit soort nieuwe technologie investeert is niet bekend, wel dat het om substantiële bedragen gaat. Verder investeren ze in het optimaliseren van processen, het verbeteren van kwaliteit en het verlagen van de kostprijs. Dat betekent overigens niet dat alles wat het bedrijf aanraakt meteen in goud verandert. Vernieuwen kan schuren, zo beaamt Dijkstra. Bij de ontwikkeling van nieuwe innovaties rekent de ondernemer daarom met de factor Pi. "Het duurt altijd 3,14 keer zo lang, kost 3,14 keer meer en er zijn zeker 3,14 keer meer teleurstellingen. Maar uiteindelijk kun je ook 3,14 keer zo efficiënt werken. Dat moet je als ondernemer altijd blijven onthouden als het even tegenzit."