Twee mannen in een machinehal

Tips voor het aanvragen van een subsidie

Met de juiste subsidie of fiscale regeling kun je jouw innovatie of duurzame investering een flinke boost geven. Ben je bezig met een innovatie of ga je aan de slag gaan met duurzaam ondernemen, wil je weten welke subsidiemogelijkheden er zijn of heb je hulp nodig bij een subsidieaanvraag? Welke stap je ook neemt, wij denken graag met je mee. Ook als je plannen nog niet helemaal concreet zijn. Hieronder alvast een aantal tips die jou kunnen helpen bij het voorbereiden van een aanvraag van een subsidie.

Gieter

1. Begin op tijd

Een subsidie geeft je veel mogelijkheden maar de aanvraag kan wel behoorlijk veel tijd kosten. Ook is het in de regel zo, dat je een subsidie moet aanvragen voordat je met een project van start gaat of de investering gaat doen.

Begin daarom op tijd met het onderzoeken van de mogelijkheden die er zijn. Want er kan vaak meer dan je denkt. Je kunt daarvoor kijken op www.rabobank.nl/subsidies voor een overzicht van veelgebruikte subsidies. Maar je kunt ook gebruik maken van de subsidiewijzer van RVO. Daar kun je ook per regeling teruglezen hoe het aanvragen in zijn werk gaat en welke documenten aangeleverd moeten worden.

2. De subsidieaanvraag

Vraag je een subsidie aan voor een innovatief project? Dan mag je gerust ambitieus zijn, zolang het ook maar redelijk en eerlijk is. Beloof niets wat je niet kunt waarmaken. En weet je iets nog niet? Benoem dat dan gewoon. Beschrijf welk probleem je oplost en welke impact je met je innovatie gaat maken. Maak het zo concreet mogelijk. En vermijd termen als ‘de beste’ of ‘de slimste’.

Via de website van RVO kun je subsidies zelf aanvragen. Maar dit is niet altijd eenvoudig en het kost ook tijd. Niet alleen het aanvragen van een subsidie kost tijd. Afhankelijk van de reden en het doel van de subsidie kan het RVO ook verlangen dat je een goede administratie bijhoudt.

Om te voorkomen dat het bij de aanvraag of beheer van je subsidie verkeerd gaat, kun je de hulp inschakelen van een intermediair. De vergoeding voor een intermediair kan bestaan uit een vast bedrag, een succesfee (no-cure-no-pay) of een combinatie van beide. Rabobank heeft een netwerk van specialisten waar we je mee in contact kunnen brengen om je subsidieaanvraag tot een goed einde te brengen.

Illustratie reageerbuisjes

3. Combineren van subsidies

Bij innovatieprojecten kunnen meerdere subsidies elkaar opvolgen, afhankelijk van de fase waarin een project zich bevindt. Op die manier kun je telkens optimaal gebruik maken van de subsidiemogelijkheden. Bij investeringen is het soms ook mogelijk om meerdere subsidies met elkaar te combineren. Op die manier kunnen investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen niet alleen goed zijn voor het klimaat of energierekening, maar ook voor de bankrekening.

Je kunt dit zelf uitzoeken, maar ook hiervoor kun je gebruik maken van een intermediair. Daarmee bespaar je mogelijk niet alleen kosten, maar haal je ook nog het maximale uit de subsidiemogelijkheden die er zijn.

Bankfinanciering en subsidies

Subsidies kunnen een belangrijk middel zijn om investeringen te kunnen doen of innovaties te realiseren. Maar met een subsidie alleen kom je er in de meeste gevallen niet. Een eigen bijdrage is vaak nodig.

Voor de financiering van deze eigen bijdrage zijn een aantal mogelijkheden. Dit kunnen eigen middelen zijn, maar ook definitieve toezeggingen van een lening of lease waarmee het project kan worden gefinancierd.

RVO wijst een aanvraag af als er onvoldoende vertrouwen is dat je als ondernemer het project kan financieren. Sommige subsidieregelingen stellen strengere eisen aan de financiering door bijvoorbeeld ook de financiering van het vervolgtraject mee te nemen. Bij elke subsidieregeling is vermeld aan welke financieringsvoorwaarden moet zijn voldaan.

Omgekeerd kan een succesvolle subsidieaanvraag van een innovatiesubsidie ook positieve gevolgen hebben voor je kansen op een bankfinanciering. Een garantie is het niet, maar we nemen het zeker mee in onze besluitvorming.

4. Een goede administratie

Als een subsidieaanvraag is ingediend en het RVO geeft een positieve beschikking af (de subsidie is toegekend), betekent het niet dat het werk is gedaan. Want afhankelijk van de aard van de subsidie moet er in meer of mindere mate worden voldaan aan administratieve verplichtingen. Voor de meeste subsidies geldt, dat boven de € 25.000 vaak een of meerdere rapportages aangeleverd moeten worden.

De instantie die de subsidie verleend wil graag op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van een project. En als er wijzigingen zijn, dan dienen die ook altijd direct doorgegeven te worden. Ook is het na afloop van een project verplicht om te laten weten, of de doelen die je vooraf hebt aangegeven, wel hebt gehaald.

Een goede administratie is daarom erg belangrijk. Want in het ergste geval dan kan de subsidie worden gekort of, erger nog, in zijn geheel worden teruggevorderd. Met alle gevolgen van dien.

Een illustratie van twee tekstballonnetjes in het oranje-wit-blauw van Rabobank.

Even sparren

Laat je door de regels en verplichtingen niet afschrikken om naar subsidies te kijken. Want lijkt soms een gedoe, maar er zijn voor veel bedrijven kansen: of het nu gaat om innovaties, verduurzamen van het vastgoed, energie besparen of opwekken of circulair ondernemen. Subsidies en andere maatregelen zijn ervoor bedoeld om innovaties en duurzame investeringen te stimuleren. Heb je een innovatief idee? Of wil je stappen gaan zetten om je bedrijf te verduurzamen? Neem dan contact met ons op om eens te sparren want er komt veel op je af. Kom je in aanmerking voor subsidies? Welke financieringen zijn er mogelijk? Wij denken graag met je mee. Ook als je plannen nog niet helemaal concreet zijn.