Zo overleeft dit Twentse bouwbedrijf ook de volgende crisis
Ondernemen is vooruitkijken, ook op financieel gebied. Je wilt namelijk weten of de keuzes die je maakt bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. En vooruitkijken, dat kan aannemersbedrijf Gebr. Meijerink als de beste. Het is één van de oudste bouwondernemingen van Nederland. Lokaal werken, kwaliteit leveren en de juiste zuinigheid maken het bedrijf volgens Peter Meijerink bestand tegen de volgende crisis. Aan de rand van Lonneker, een dorpje net boven Enschede, ligt de Meijerinksweg. Een bospad dat vernoemd is naar het bouwbedrijf dat hier al sinds 1807(!) is gevestigd. In de 200 jaar die zouden volgen doorstond het bouwbedrijf heel wat stormen. Met de kredietcrisis, de stikstofproblemen en nu de coronacrisis als meest recente voorbeelden.
Financiële reserves
Maar hoe heeft het familiebedrijf al die jaren weten te overleven? "Wat vooral telt is de manier waarop we hier over financiën denken, aldus Peter. Mijn voorgangers zijn altijd heel zuinig geweest. Geen geld uitgeven wat je niet hebt, altijd zorgen voor een buffer en nee zeggen tegen projecten die te risicovol zijn. In goede tijden vergeten mensen nog wel eens dat er altijd weer een moment komt waarop het iets minder gaat. Dan moet je in staat zijn om de klappen te kunnen opvangen."
Spreiden van werkzaamheden
Maar er is meer, benadrukt zijn zoon Rik. Hij is van de 7e generatie en is van plan om het bedrijf over een paar jaar van zijn ouders over te nemen. "We richten ons niet op één aspect van de bouw. We renoveren scholen, transformeren complete kantoorpanden, voeren onderhoud uit voor corporaties, bouwen woningen, maar vervangen bij iemand thuis ook een deurklink of een verrot kozijn. Het spreiden van werkzaamheden en opdrachtgevers maakt je bedrijf stabieler. Dat we veel werk doen voor particulieren heeft de onderneming tijdens de vorige crisis op de been gehouden."
Toch ging het bijna fout
Rond 2012 scheerde Gebr. Meijerink namelijk nog langs de rand van de afgrond. Peter en zijn vrouw Ans hadden enkele jaren daarvoor een vastgoedpoot opgetuigd en een stuk grond aangekocht voor projectontwikkeling.
"Woningen tussen de drie en vier ton waren in deze regio onverkoopbaar geworden", vertelt Peter. "We hadden er al veel geld inzitten, betaald uit eigen zak. Toen de vergunning eindelijk rond was en we verplicht waren om het project af te nemen, was de crisis in volle gang en zaten wij uiteindelijk krap bij kas. Een situatie waar we daarvoor nooit mee te maken hadden gehad. De bank is toen bijgesprongen door het verlenen van een krediet, met ons privévermogen als onderpand. Door het project deels door te verkopen aan een collega konden we het hoofd uiteindelijk boven water houden. Zo’n situatie wil ik niet nog een keer meemaken."
Liquiditeit aanhouden door leasen
Schoenmaker blijf bij je leest. Maar ook: stel voor elk project waar risico's aan kleven een worst-case scenario op. Het zijn aspecten die Peter meeneemt uit die onzekere periode waarin zijn onderneming het moeilijk had en noodgedwongen afscheid nam van een paar gewaardeerde krachten.
Inmiddels is het bedrijf qua omvang weer op het oude niveau en is de familie opnieuw aan het investeren. "We hebben enkele jaren geleden bewust gekozen voor het leasen van bedrijfsbussen. Iets dat vroeger niet aan de orde was. Als je geen geld had, kocht je het niet. Maar de rente staat nu zo laag dat het financieel aantrekkelijker is om liquiditeit aan te houden", aldus Rik. "Op deze manier kunnen we de bussen om de paar jaar vernieuwen. Als je kwaliteit wilt uitstralen, is het nu eenmaal belangrijk dat ook het wagenpark er verzorgd uitziet.”
Investeren in bedrijf, ook met eigen geld
"Daarnaast gaan we de komende jaren investeren in nieuwbouw van ons bedrijfspand. Het pand voldoet namelijk niet meer aan de eisen van deze tijd en op deze manier maken we ook een inhaalslag met verduurzaming." Het is een investering waarvoor de familie opnieuw geld gaat lenen. "Maar we zorgen er natuurlijk wel voor dat de rente en aflossing niet als een molensteen om onze nek komt te hangen. Daarom steken we er ook eigen geld in", aldus Peter.
Kwaliteit als medicijn tegen de crisis
Ruim 200 jaar bestaat het bedrijf nu. En met de 7e generatie zal Gebr. Meijerink in ieder geval ook de komende decennia nog wel overleven. Belangrijke bedrijfswaarden als zuinigheid en kwaliteit, daar wil zoon Rik niet aan tornen. "We werken heel lokaal en hebben hier in de regio een vaste schare trouwe klanten. De goedkoopste willen we niet zijn, we willen gewoon goed werk leveren. Kwaliteit is wat ons betreft het beste middel tegen de volgende crisis."