Familie NIllisen agrarisch vermogensplan

Stoppen met je agrarisch bedrijf? Corrie en Bert kiezen ervoor

Wat doe je als je geen opvolgers voor je bedrijf hebt? Ermee stoppen, besloten Corrie (57) en Bert (60) Nillesen. Langzaamaan bouwen ze hun melkveehouderij af, tot ze in 2026 de deur voorgoed zullen sluiten. ‘Geen makkelijke keuze, maar wel een die hopelijk meer rust brengt’, vertelt Corrie.

Rabobank

Stoppen met je bedrijf: de knoop doorhakken

Op de terugweg van de Rabobank-bijeenkomst ‘Geen opvolging, wat nu?’ hakten Corrie en Bert de knoop definitief door: ze stoppen binnen nu en enkele jaren met hun melkveehouderij. Corrie: ‘Tijdens de bijeenkomst werden verschillende mogelijkheden besproken voor agrariërs die net als wij geen opvolgers hebben. We hebben geen kinderen en liepen daarom al langer met de gedachte rond om te stoppen. Tijdens de bijeenkomst hoorden we dat het voor ons een reële optie was. En dat je niet op tijd genoeg kunt beginnen met afbouwen.’ Toch was het geen makkelijke beslissing. ‘Ik houd van ons bedrijf en het vee. Bovendien was ik bang om in een zwart gat te vallen. Behoorlijk spannend en emotioneel, dus.’

Vertellen aan je omgeving

Voor Bert was het vooral lastig om zijn omgeving in te lichten. ‘Maar het gaf ook rust om het uit te spreken. Daar komt bij: we hebben er écht goed over nagedacht.’ Het afbouwen van de veestapel is inmiddels begonnen. Waar het stel ooit ruim honderd dieren had, zijn dat nu 35 koeien en 25 stuks jongvee. Die verzorgen Bert en Corrie met z’n tweeën. Vanwege de grootte van het bedrijf werkt Corrie ook drie dagen buiten de deur, als gastvrouw bij een mengvoederbedrijf. ‘Alleen maar leuk. Ik ben een mensenmens’, vertelt ze daarover.

Kompas

Samen kijken naar je financiële toekomst

Als agrarisch ondernemer heb je te maken met de nodige uitdagingen. De roep om te verduurzamen is groot en daarbij zijn veel ogen op je gericht. Het verdienmodel staat bij veel agrariërs onder druk en er is veel onzekerheid. Misschien denk je ook na over bedrijfsbeëindiging. Dan is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn. Onze adviseurs denken graag mee over oplossingen. Inzicht kan je namelijk helpen om keuzes te maken, richting een zorgeloze financiële toekomst.

Werken tot aan je pensioen?

Voor Bert en Corrie was al wel duidelijk dat ze de melkveehouderij niet tot hun pensioensleeftijd wilden runnen. ‘Werken is leuk, maar er is meer in het leven’, vindt Bert. Corrie vult aan: ‘We willen rust. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Met alle veranderende regels wordt het werk er niet makkelijker op.’ Bert: ‘We bespraken met een vermogensplanner van de Rabobank de financiële mogelijkheden, zoals het verkopen van fosfaat- en stikstofrechten en/of de grond. Daaruit rolde een vermogensplan. Heel fijn om van tevoren inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Zo wisten we waar we aan toe waren en konden we een keuze maken die bij ons past.’ In 2026 sluiten Corrie en Bert hun melkveehouderij definitief. Ze blijven wel op het erf wonen. ‘Geweldig dat die mogelijkheid erin zat. Ik kijk uit naar de rust die gaat komen.’

“Het is belangrijk dat je adviseurs om je heen verzamelt die je vertrouwt, zodat je juiste financiële keuzes kunt maken”

Financiële planning: voor meer zicht op de toekomst

“Voor veel agrarisch ondernemers is het onduidelijk hoe hun financiële toekomst eruitziet”, gaat Bert verder. “Met vermogensplanning kregen wij inzicht in onze wensen voor de toekomst en onze financiële situatie. Zodat we weloverwogen beslissingen konden nemen. Zo hebben we nu een aardig beeld van de financiële middelen die we hebben na ons 67e en hebben we ook een beeld van hoe we er over tien of twintig jaar voor staan. Onder andere de beslissing van mijn vrouw om 2,5 dag in de week te blijven werken als gastvrouw en mijn beslissing om een leuke parttime baan te aanvaarden, zijn daarop genomen.”

Vermogensplan: ga voor overzicht en rust

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? We helpen je graag verder tijdens een vrijblijvend gesprek.