Stoppen met je boerenbedrijf? Familie van de Weijer maakte een financieel plan
Na een periode van onzekerheid hebben Jan en Wilma van de Weijer toch besloten om te stoppen met hun boerenbedrijf en zich verdiept in vermogensplanning. Hoe hebben zij het proces van stoppen ervaren? En hoe heeft financiële planning bijgedragen aan meer grip op de toekomst?
Ontwikkelingen in de sector zijn reden tot stoppen
Met ruim 350 zeugen en 3.500 vleesvarkens was varkenshouder Jan van de Weijer (62) uit Oploo 365 dagen per jaar in de weer. Nu is het stil in zijn stallen. Hij is na 42 jaar gestopt met zijn varkenshouderij.
Eind jaren zeventig nam Jan samen met zijn vrouw Wilma (61) de varkenshouderij over van zijn vader. Het was een bestaan met voor- en tegenspoed. Onder andere strengere milieueisen, de coronacrisis en dierziektes maakten zijn werk uitdagend. Toch bleef Jan altijd positief.
“Voor veel agrarisch ondernemers is het onduidelijk hoe hun financiële toekomst eruitziet”
“Ik heb altijd enorm genoten van het ondernemerschap. De vrijheid om zelf keuzes te maken vond ik heerlijk”, vertelt Jan. “Toch hebben de steeds strenger wordende milieueisen en het ontbreken van een opvolger ons aan het denken gezet. In 2015 investeerde ik daarom in nieuwe luchtwassers. Om aan de Brabantse milieueisen te blijven voldoen, zou ik in 2022 weer moeten investeren. Op mijn leeftijd denk je daar twee keer over na. Tot het moment dat we hoorde over de ‘Saneringsregeling Varkenshouderij’, een regeling van de overheid om geuroverlast tegen te gaan en natuur in de provincie te beschermen. Deze regeling heeft ons over de streep getrokken.”
Wel of geen opvolging?
Hoewel veel agrariërs worstelen met het opvolgingsvraagstuk was voor Jan en Wilma al langer duidelijk dat er geen bedrijfsopvolger was. “In de omgeving van onze varkenshouderij wonen veel burgers. Hierdoor was ontwikkeling op deze locatie in de toekomst ook lastig. Dit betekent dat we uiteindelijk voor twee keuzes stonden: we verplaatsen de varkenshouderij naar een andere locatie of we stoppen. Aangezien we geen opvolger hadden, was ons besluit duidelijk en besloten we de mogelijkheden van stoppen te verkennen.”
Financiële keuzes maken
“Omdat we nog zoekende waren naar de manier waarop, stelden we onszelf de vraag: hoe willen we er over twintig jaar voorstaan? En welke financiële keuzes moeten we maken? We besloten om eens te gaan praten met onze accountmanager bij Rabobank.”
“We zijn in gesprek gegaan over de toegevoegde waarde die vermogensplanning ons kan bieden. Voor ons een logische stap in de aanloop naar het stoppen met ons bedrijf. Het is belangrijk dat je adviseurs om je heen verzamelt die je vertrouwt, en die kennis van zaken hebben, zodat je goed onderbouwd als ondernemer keuzes kunt maken. Wij hebben ervaren dat het belangrijk is dat je de samenwerking opzoekt met de accountant en de bank. Die drie eenheid moet er voor zorgen dat je meer grip krijgt op je toekomst.”
“Het is belangrijk dat je adviseurs om je heen verzamelt die je vertrouwt, zodat je juiste financiële keuzes kunt maken”
Financiële planning: voor meer zicht op de toekomst
“Voor veel agrarisch ondernemers is het onduidelijk hoe hun financiële toekomst eruitziet”, gaat Jan verder. “Met vermogensplanning kregen wij inzicht in onze wensen voor de toekomst en onze financiële situatie. Zodat we weloverwogen beslissingen konden nemen. Zo hebben we nu een aardig beeld van de financiële middelen die we hebben na ons 67e en hebben we ook een beeld van hoe we er over tien of twintig jaar voor staan. Onder andere de beslissing van mijn vrouw om 2,5 dag in de week te blijven werken in de verpleging en mijn beslissing om een leuke parttime baan te aanvaarden, zijn daarop genomen.”
Hoe gaat het nu met de familie Van de Weijer?
“We zijn eind 2020 gestopt met onze varkenshouderij en we zitten er momenteel met een heel goed gevoel in. De varkens zijn verkocht en de stallen zijn gesloopt. We zien de toekomst met veel vertrouwen tegemoet. Wat we nu het belangrijkste vinden is dat we ons daar weinig zorgen over hoeven te maken. En alleen dat is ons al heel veel waard.”
Je financiële planning goed geregeld
Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen of wil je meer weten over het belang van financiële planning? We helpen je graag persoonlijk verder tijdens een vrijblijvend gesprek.
Andere interessante thema’s voor agrariërs
Het Rabo Opvolgersperspectief
Tijdens deze opleiding werk je samen met andere agrarisch ondernemers doelgericht aan de overname en de toekomst van je bedrijf.
Cijfers en Trends
Wat speelt er in ondernemend Nederland? Per sector nemen onze experts je mee in de laatste cijfers en trends.
Agrarische bedrijfsovername
Het vinden van een geschikte opvolger is voor veel agrarisch ondernemers een uitdaging. Wat kun je zelf doen?