Mono-mestvergisting: de toekomst van jouw melkveehouderij?
Geef jouw bedrijf een duurzame toekomst. Ontdek de mogelijkheden van groen gas produceren met mono-mestvergisting.
Ontdek of mono-mestvergisting bij jouw bedrijf past
Van A tot Z: alles over mono-mestvergisting
Door dierlijke mest te vergisten, kun je duurzaam gas uit mest halen. Dat heet mono-mestvergisting. Het is dé manier om groen gas te produceren als agrariër. Maar er komt veel bij kijken en de oplossing past niet bij ieder bedrijf. Om je te helpen, zetten we in deze kennisbank alle belangrijke informatie op een rij. Zo lees je over de 11 stappen naar succesvolle mono-mestvergisting, vertellen we over de groen gasmarkt en schetsen we een aantal alternatieve oplossingen.
Hoe werkt mono-mestvergisting?
De mest van veehouders gaat naar een vergister. Daar wordt het verwarmd en gemixt. Bacteriën zetten een deel om in biogas. Dat wordt opgewerkt naar groen gas. Het groene gas voer je in op het gasnetwerk. Daarna kan het net zo worden gebruikt als fossiel gas. Mono-mestvergisting gaat het beste met (dag)verse mest. Dan levert het meer biogas op. Daarom investeren veehouders die mest willen vergisten of aanleveren bij een veehouder met een mono-mestvergister, in een emissiearme dichte vloer en dagontmesting. Zo draag je dus bij aan groene energie én heb je minder emissies.
3 redenen voor mono-mestvergisten
Bereken jouw business case
Ontdek wanneer mono-mestvergisting interessant is voor jouw bedrijf.
Ga vrijblijvend in gesprek met onze experts
Heb je vragen over mono-mestvergisting en jouw specifieke situatie? Wij helpen je graag verder. Bezoek onze kennisbijeenkomsten door het hele land of ga in gesprek met een van onze experts.