Glastuinbouw waar je warm van wordt: Coöperatieve energie & toekomstbestendige teelt
Vandaag de dag is de professionele glastuinbouw in Nederland tot wel 17.000 voetbalvelden groot. Wat betreft CO2-uitstoot zijn er nog een aantal uitdagingen in de branche. In het hart van Westland staat het bedrijf Aardwarmte Vogelaer. Als samenwerkingsverband van telers in vruchtgroenten en sierteelt, benut het aardwarmte als bron van duurzame energie voor alle teeltactiviteiten van glastuinbouwbedrijven in de regio. Dit vooruitstrevende bedrijf wordt met kennis, netwerk en financiering bijgestaan door Rabobank.
Energie putten uit Moeder Aarde
Twee bedrijven aan de Vogelaer in het Westlandse Honselersdijk hadden een vooruitstrevende visie. In 2009 vroegen zij een vergunning aan voor het opsporen van aardwarmte. Het gebied bleek ruim voldoende winbare warmte te hebben, wat heeft geleid tot de geboorte van Aardwarmte Vogelaer. Er is namelijk meer dan genoeg warmte te vinden voor alleen de twee telers en dus zijn er mede door het netwerk van Rabobank andere partijen aangehaakt voor het gebruik van aardwarmte.
Zo zag het bedrijf in 2016 het daglicht en wordt er sindsdien water van 85 graden Celsius van 2,5 kilometer diepte gepompt, en vervolgens naar 18 verschillende glastuinbouwbedrijven getransporteerd. Jeff Zuidgeest, mede-eigenaar van een bij Aardwarmte Vogelaer aangesloten tuinbouwbedrijf, vertelt: ‘Normaal verwarm je een kas met gas maar hier doen we dat met aardwarmte.’
Het grotere doel
Het gebruik van aardwarmte zorgt voor een reductie van tot wel 64% in de aanschaf van fossiele brandstoffen bij teeltbedrijven. Danny van den Berg, algemeen directeur van Aardwarmte Vogelaer: ‘We hebben 20 kilometer aan energienetwerk waar verschillende teeltbedrijven op aangesloten zitten. Hoewel de teelt verschilt, vinden zij elkaar in hetzelfde doel om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren’. De telers en Rabobank investeren hierin omdat zij duurzaam willen ondernemen in zowel de voedsel- als de energietransitie. Door deze toekomstbestendige manier van telen komen de bloemen, planten en groenten op een steeds duurzamere manier naar ons huis.
Warme samenwerking
Frank Midavaine, accountmanager Food & Agri Rabobank: ‘Rabobank is van oudsher de grootste financier van de tuinbouw in Nederland en ondersteunt al zo'n 15 jaar initiatieven van telers met aardwarmte. Van alle aardwarmtebronnen voor de tuinbouw is 90% gefinancierd door Rabobank. Zo heeft Rabobank, samen met de telers, door de jaren heen veel expertise opgedaan.’
Deze expertise uit zich in bijvoorbeeld de kennis van technische risico’s, het warmtetransport van en naar de telers en de financiering, maar ook zeker het uitgebreide onderlinge netwerk. Dit allemaal samen vormt een warme samenwerking tussen Rabobank en Aardwarmte Vogelaer.
De toekomst van telen
Aardwarmte Vogelaer is nu op weg naar een tweede aardwarmtebron, die in de komende maanden gerealiseerd zal worden. Met de realisatie van dit project kunnen zij nog eens 16 tuinbouwbedrijven van aardwarmte voorzien en op den duur ook warmte leveren aan meer dan 400 woningen. Door de constructieve samenwerking en het grote onderlinge vertrouwen tussen telers en bank, financiert Rabobank ook de ontwikkeling van dit tweede aardwarmteproject. Frank Midavaine: 'Het is belangrijk dat de tuinbouw toekomstbestendig is en blijft door de afhankelijkheid van fossiele energie in te wisselen voor alternatieve warmtebronnen'.
Rabobank heeft een groot netwerk in de agrarische sector en stimuleert alle telers om door te pakken op verduurzaming, en helpt bij het zoeken van afnemers. Benieuwd hoe wij je bedrijf kunnen helpen?