Alleen gebruiken bij NG Shipyards GZ

Hoe Next Generation Shipyards de scheepvaart verduurzaamt

Duurzame scheepsbouw, daar loopt het Groningse Next Generation Shipyards op allerlei manieren mee voorop. Zoals schepen die minder brandstof verbruiken en ‘schoner’ varen. Om te kunnen groeien, wilde het bedrijf van Albert en Dirk Keizer een nieuw, geheel duurzaam pand met energielabel A++++ neerzetten. Arne Eggens, accountmanager grootzakelijk van Rabobank, hielp hem met de financiering.

Duurzame oplossingen

Next Generation Shipyards is een familiebedrijf dat in het Groningse Lauwersoog specialistische werkschepen bouwt, repareert en onderhoudt. Het gaat om werkschepen met een lengte tot zo’n 35 meter. Waaronder schepen voor het Nederlandse Loodswezen, hydrografische onderzoeksschepen en vaartuigen voor windparken. “Daar zitten ook eigen ontwerpen tussen”, zegt eigenaar Albert Keizer.

Het zijn schepen die zuinig zijn in brandstof, weinig lawaai maken en meer mensen kunnen vervoeren, legt hij uit. “Wij kijken bij alles wat wij doen of er duurzame oplossingen mogelijk zijn, zoals: het optimaliseren van rompvormen, verminderen van motorvermogen en nieuwe generatie schonere of fossielvrije brandstoffen.”

Next Generation Shipyards werkt ook internationaal, voor de Deense, Noorse en Duitse markt, maar er komen ook aanvragen binnen uit Amerika, Canada en Engeland. De grootste klanten voor de nieuwbouw zijn echter wel Nederlands.

De Ecolution met Wubbo Ockels

Samen met Wubbo Ockels heeft de familie Keizer destijds het zeilschip de Ecolution gebouwd. “Dit duurzame icoon hebben we vorig jaar helemaal fossielvrij gemaakt met gebruik van een waterstof-brandstofcel elektrische aandrijving”, vertelt Keizer. De start van Next Generation Shipyards in 2014 was voor de familie Keizer de stap naar een ‘nieuwe generatie’ van een duurzaam scheepsbouwbedrijf.

Keizer durft gerust te stellen dat zijn bedrijf, dat zo sterk op duurzaamheid focust, een voorloper is in Nederlandse scheepsbouw. “We denken anders en kijken naar de toekomst. Wij heten niet voor niets Next Generation Shipyards. De overstap op verduurzaming was een flinke klus, maar als je een keer in je leven opnieuw mag beginnen, dan is het leuk als je het gewoon op een andere manier doet.”

Nog grote stappen in duurzaamheid te maken

Keizer ziet dat Nederland in duurzaamheid nog wel grote stappen moet maken. “Wij roepen het allemaal wel, maar het zit nog niet goed ingebed in de ketens. Verduurzaming begint met het voorkomen van verspilling.”

Next Generation Shipyards ziet ook kansen om de traditionele scheepvaart te helpen met verduurzamen. Een voorbeeld is de samenwerking met het Nederlandse Loodswezen. Hierbij is er samen met het Nederlandse Loodswezen, een ontwerper en Next Generation Shipyards een schip gerealiseerd waarmee meer dan 30 procent brandstofbesparing behaald is, ten opzichte van voorgaande schepen. “Dat zijn gigantische hoeveelheden. Wij hopen dat de dingen die wij in het klein doen ook groter worden opgepakt. Grotere rederijen volgen ons wel met belangstelling.”

Keizers bedrijf kijkt nu vooral naar de kansen in het noorden van Nederland. “Het mooie is dat hier de fossiele industrie minder groot is. Als je een gebied hebt waarvan al het geld geïnvesteerd is in de fossiele wereld en je wilt dan gaan verduurzamen, dan maak je tegelijkertijd de beslissing dat je het oude materiaal gaat afschrijven. Vertel dat maar eens aan je aandeelhouders. We hebben hier de ruimte en de mogelijkheden om het anders te doen en dus denk ik ook dat een stuk van de economie gaat verschuiven naar het noorden.”

Voorloper in duurzame scheepsbouw

Arne Eggens van Rabobank ziet het scheepvaartbedrijf van Keizer, dankzij onder andere de brandstofbesparingen, als een echte voorloper in de duurzame scheepsbouw. De samenwerking tussen de bank en de noordelijke scheepsbouwonderneming is er al enige tijd. Sterker nog, de relatie van Keizer met Rabobank gaat terug tot zijn geboorte. “Het was toen nog een boerenleenbank en mijn opa was er al klant. Ik werd er zowel privé als zakelijk klant. We hebben een hele goede relatie. Dus het was voor ons logisch dat we met Rabobank gingen praten over een financiering van onze plannen. Dat ging soepel en we hebben steeds korte lijnen met elkaar.”

De financiering gaat allereerst om een duurzaam pand dat nu in aanbouw is. “We zitten echt in een markt die behoorlijk groeit en een nieuw pand geeft ons weer meer mogelijkheden. Maar áls je dat dan gaat doen, dan moet dat ook zo duurzaam mogelijk. Zo hebben we namelijk besloten om van het gas af te gaan en gebruik te maken van 720 zonnepanelen. Dat willen we straks weer verder gaan uitbreiden. De opzet is om de volledige productie te blijven dekken met zelfopgewekte stroom en daar moet dit nieuwe pand ook weer aan bijdragen.”

Varen op waterstof

Is waterstof wel veilig om te gebruiken? Keizer legt uit: “Het wordt onder druk of vloeibaar bewaard en bij mengen met lucht is het zeker een explosief mengsel, maar je kunt het toch heel veilig gebruiken. Waterstof is het lichtste molecuul wat er bestaat en is binnen een seconde achttien meter boven je in de lucht. Dus als je zorgt dat het weg kan, heb je nooit een probleem. Bij waterstof in poedervorm is het materiaal gebonden aan een vorm van zout. Ditzelfde materiaal wordt ook gebruikt als basis voor wasmiddel. Je kunt het bij wijze van spreken in je broekzak meenemen.”

Keizer hoopt dat dit project bijdraagt in de verdere verduurzaming van de scheepvaart. “We denken vooruit over wat er mogelijk is.”

Duurzaamheidsambities

Eggens zegt dat Rabobank erg aanslaat op het verhaal van Keizer. “Dat past uitstekend bij onze duurzaamheidsambities, dus daarom zijn wij enthousiast over de plannen.”

“Bij de financiering van de plannen van Next Generation Shipyards is gebruikgemaakt van speciale producten voor innovatieve en duurzame bedrijven, EIF Innovfin en EIB fundingvoordeel, ook wel bekend als de Rabo Impactlening. Daarnaast heeft Rabobank de samenwerkingen kunnen aangaan met Fonds Nieuwe Doen uit Groningen, dat zich richt op het financieren van duurzame initiatieven in die provincie. “Het is wel uniek dat we drie verschillende duurzame financieringsoplossingen hebben kunnen integreren”, zegt Eggens.

Ben jij klaar om samen te kijken hoe we je bedrijf kunnen verduurzamen?