Trauma verwerken met een VR-bril op: Moovd maakt het mogelijk
De geestelijke gezondheidszorg kent lange wachttijden en inefficiënte en intensieve behandeltrajecten, waarbij behandelingen beperkt aanslaan. Dat moet anders, dachten de broers Sander en Menno Kamphuis. Met hun bedrijf Moovd ontwikkelen zij therapieën met VR-technologie voor mensen met een licht verstandelijke beperking, PTSS, angst of fobie.
Sander Kamphuis: “Het brein is misschien wel het meest complexe wat de mens bezit. De complexiteit ervan maakt het haast vanzelfsprekend dat deze vaak verzorging vraagt. Soms preventief, vaak genezend.” Als het aan Moovd ligt, krijgt iedereen laagdrempelig toegang tot hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg. Digitale, technische innovaties zijn daarbij meer en meer een kritische succesfactor.
Het idee voor Moovd ontstond al tijdens de studie. Sander zag op een beurs de VR-technologie en wist meteen dat hij daar iets mee wilde. Samen met zijn broer Menno begon hij Moovd. “Met VR kun je echt iets waardevols betekenen.”
Netflix-therapie
Moovd biedt therapieën waarbij mensen met behulp van VR-technologie en psychologische ondersteuning worden blootgesteld aan situaties die hun trauma, angst of fobie triggeren. Sander: “We hebben een soort Netflix-platform ontwikkeld, een beeldbibliotheek waarin 26 thema’s zijn opgenomen. Met deze video’s kunnen we mensen situaties op een betrouwbare manier laten herbeleven.”
Wereldwijde impact
Ondanks de coronacrisis is dit een succesvolle periode voor de broers. “We wilden net met ons product de markt op toen behandeltrajecten werden stilgelegd”, vertelt Sander. “We besloten onze software met VR-bril gratis aan te bieden aan GGZ-instellingen om ze te testen. Ze waren ontzettend enthousiast, het heeft ons veel waardevolle feedback opgeleverd waarmee we ons product konden valideren.”
Dit jaar ontving Moovd de Rabo Innovatielening, waarmee ze kunnen doorgroeien en opschalen. Ook wonnen zij onlangs de Nationale Innovatieprijs 2021, waarbij het commentaar van de vakjury was: “Veelbelovend, met internationale potentie.” Of de broers ook internationale ambities hebben? “We willen met Moovd wereldwijd impact maken door meer mensen te kunnen helpen. Het doel is om hoogwaardige geestelijke zorg ook beschikbaar te maken in landen waar dit nu niet mogelijk is, bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden of conflictgebieden.”
Rabo Innovatielening
Met de Rabo Innovatielening worden start-ups nét dat stukje verder gebracht om tot een marktintroductie te komen. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een prototype of MVP (Minimum Viable Product), maar ook voor het regelen van intellectueel eigendom of het vinden van klanten. Start- & scale-up banker Herbert Beldhuis van Rabobank: “In deze fase kunnen startups doorgaans niet bij een andere bank aankloppen. Omdat Rabobank anders is, doen wij dit wel. Mét impact en met goede voorwaarden. Ons doel is om de innovatiekracht in Nederland aan te jagen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en vitaliteit. Dit komt voort uit onze maatschappelijke- en coöperatieve overtuiging om samen te groeien naar een mooiere wereld. Wij zijn blij dat we Moovd verder kunnen helpen. Moovd zet zich in voor betaalbare zorg aan kwetsbare groepen, waarbij de kwaliteit van leven wordt verbeterd. Dit sluit heel goed aan bij onze visie op de zorg en de doelstellingen van de Rabo Innovatie Lening.”