Pakketdienst Parcls als groene buur
Door de coronamaatregelen zijn webwinkels nog populairder geworden. Volgens de Autoriteit Consument en Markt werden in 2020 in Nederland maar liefst 103 procent meer pakketten bezorgd dan in het jaar ervoor. Dit zorgt voor nog meer druk op de leefbaarheid van steden, waar het stikt van de vervuilende bestelbusjes. Het Amsterdamse Parcls biedt een duurzamer alternatief: gebundelde en emissievrije pakketbezorging.
Luc van Gompel, directeur Parcls: “Het aantal busjes dat in de stad rijdt voor het bezorgen van pakketten, legt een enorme druk op de stad. Wij bieden hiervoor liever een duurzame oplossing, waarmee we de leefbaarheid van de stad verbeteren met minder uitstoot en minder busjes in de straat.” Alleen al in Amsterdam heeft de pakketdienst in 2020 meer dan 350.000 pakketten duurzaam verstrekt. “Dat is een besparing van wel 55.000 kilogram CO2 emissie.”
Parcls begon in 2016 als start-up met één pakketpunt in Amsterdam en heeft inmiddels 7 locaties. Dankzij de pakketdienst kan de consument zijn pakketjes op één vast punt gratis laten bezorgen, ophalen of retourneren. De punten hebben zelfs een pashokje voor wie kleding direct wil terugsturen.
Cargo bikes
Het verdienmodel zit hem in de abonnementen die het bedrijf aanbiedt. Luc van Gompel, directeur Parcls legt uit: “Veel consumenten kiezen toch voor gemak. Daarom hebben we twee abonnementen. Met de Priority Lane hoef je niet in de rij te wachten tot je aan de beurt bent. Met ons bezorgabonnement bezorgen wij wekelijks op een door jou gekozen moment al jouw pakketten in één keer. Zo hoef je ook je buren niet lastig te vallen met jouw stapel pakketten.” En uiteraard heeft Parcls ook hiervoor een duurzame oplossing. “We maken gebruik van cargo bikes. Zo is die laatste kilometer tot de voordeur echt volledig CO2-vrij.”
Green Deal
Parcls wil haar steentje bijdragen aan een leefbaarder Amsterdam. Daarom ondertekende de pakketdienst de Green Deal Zero Emissie Logistiek, een intentieverklaring voor klimaatneutraal ondernemen van gemeente Amsterdam. Parcls biedt niet alleen groene voordelen, maar heeft ook een buurtfunctie. “Met de pakketpunten creëren we lokaal honderd nieuwe banen voor werkzoekenden en trekken we extra bezoekers aan voor buurtwinkels. Hoe mooi is dat?”’
Transitie naar een duurzame samenleving
Het contact met Rabobank heeft het bedrijf veel positiefs opgeleverd. Van Gompel: “Naast financiering heeft Rabobank ons ook geholpen met hun expertise van de sector en ons in contact gebracht met het Amsterdams Klimaat & Energiefonds (AKEF). Dit resulteerde in een tweede lening, waardoor we verder konden groeien. Op dit moment zijn we bezig met de plannen waarmee we Groot Amsterdam afdekken met 13 winkels en de grotere steden met 30 à 40 winkels. We werken aan een duurzame samenleving en dat merk je niet alleen aan de verminderde CO2 uitstoot: we werken met allerlei partners samen, waardoor we in staat zijn goede banen te creëren, uitstoot te verminderen, de stad leefbaarder te maken en de cohesie in de buurt te versterken!”
Jeroen Brouwer, start- & scale-up banker bij Rabobank: “Ondernemers duurzaam helpen groeien is enorm belangrijk voor een toekomstbestendig en leefbaar Amsterdam. Met de financiering van Parcls helpen wij in de transitie naar een duurzame samenleving.”
Edwin van de Wijngaard, ook start- & scale-up banker bij Rabobank: “We helpen bedrijven met netwerk, kennis en financiering. Door middel van introducties naar derden hebben we de totale financieringsbehoefte van Parcls gezamenlijk in kunnen vullen.”