Delftse start-up bedenkt revolutionaire coating voor glastuinbouw

9 augustus 2021 16:42

De perfecte coating voor elk type gewas en glas, dat is de droom van de ondernemers van PHYSEE. De Delftse start-up ontwikkelt duurzame coatingtechnologieën voor de vastgoedwereld en heeft nu ook een revolutionaire coating voor kassen bedacht.

Delftse startup Physee bedenkt revolutionaire coating voor glastuinbouw

De zogeheten PAR+ coating zorgt voor 7,5% meer groeilicht in een kas. De lichtgevende coating zet schadelijke UV-straling om in fotosynthetische actieve straling. Dit kan leiden tot een 7,5% hogere productie. Doordat er geen kunstmatig licht wordt gebruikt, wordt onnodig energieverbruik voorkomen.

Fietstochtje

PHYSEE is begonnen als spin-off van de TU Delft, waarna zij het validatielab en acceleratieprogramma bij YES!Delft hebben doorlopen. PHYSEE maakt slimme ramen die zonlicht omzetten in energie, tot dan toe alleen in gebouwen. De toepassing van de coating voor kassen ontstond bij toeval, toen medewerker Sadiq van Overbeek een fietstochtje maakte door het glastuinbouwgebied in het Westland en aan het denken werd gezet over wat er met al het glas in de kassen mogelijk is.

Als partner van YES!Delft kwam Rabobank in contact met PHYSEE. Dankzij het innovatiefonds van Rabobank kan de Delftse start-up Physee een revolutionaire coating voor de kassen verder ontwikkelen. Dit voorjaar start een praktijkproef bij Koppert Cress in Monster.

Wereldwijde voedselzekerheid

Fabian Groeneveld, start-up & scale-up bankier bij Rabobank: “PHYSEE ontwikkelt coatingtechnologieën voor een energieneutrale toekomst van vastgoed. Als Rabobank zijn wij er trots op dat we hen nu ook kunnen ondersteunen in de stap naar de glastuinbouw. Samen werken we aan de ontwikkeling van hun PAR+ coating, om zo de gewasgroei te bevorderen en te kunnen bijdragen aan het wereldvoedselvraagstuk. Dit past perfect bij de kernwaarden van Rabobank en ons Banking for Food programma, waarmee we bijdragen aan het verduurzamen van de wereldwijde voedselzekerheid. Andere start-ups kunnen een voorbeeld nemen aan de innovatieve kracht van PHYSEE. Ze zien de waarde van hun innovatie in andere sectoren en durven een nieuwe weg in te slaan om hun visie realiteit te zien worden.”