Megabatterijen verzekeren? Zo doet Rabobank dit voor Boomrooierij Weijtmans
Van zonnepanelen tot elektrische kranen: als het om verduurzamen gaat, dan loopt Boomrooierij Weijtmans uit het Brabantse Udenhout al jaren voorop. Recent schafte het bedrijf twee gloednieuwe powerhubs aan. Grote vraag: hoe verzeker je dit soort megabatterijen? Rabobank vond een passende oplossing en zet daarmee de deur wagenwijd open naar ondernemers met duurzame ambities.
Toen Paul van der Zanden halverwege de jaren 80 voor Rabobank ging werken, was Boomrooierij Weijtmans één van zijn eerste klanten. 'Destijds was het bedrijf nog een lokale speler, met een handvol voertuigen op het terrein. Sindsdien is er veel veranderd', zo vertelt Van der Zanden. Het bedrijf groeide in de jaren erna uit tot grootste bomenrooier van ons land, met zo'n vijftig medewerkers en een indrukwekkend machinepark. Overheden en bouwbedrijven bellen Weijtmans onder meer voor ingewikkelde opdrachten in drukke binnensteden en in de buurt van hoogspanningskabels. Na een storm is het alle hens aan dek. Weekenden en feestdagen tellen dan even niet. Het opruimen van omgewaaide bomen op openbare wegen kan nu eenmaal niet wachten.
Rabobank financiert én verzekert
De groei is al die jaren voor een belangrijk deel gefinancierd door Rabobank. Daarnaast heeft Weijtmans haar risico's bij Rabobank ondergebracht. 'Al die grote voertuigen moeten natuurlijk verzekerd worden en ook dat regelen wij', zegt Edwin Massuger, hij is verzekeringsadviseur bij Rabobank. Verder is het ook belangrijk te kijken naar het risico op letselschade. Dat geldt voor zowel eigen medewerkers als voor mensen van buiten het bedrijf. 'Weijtmans vindt veiligheid heel belangrijk en neemt alle mogelijke voorzorgsmaatregelen. Bomen rooien betekent werken op tien tot vijftien meter hoogte, regelmatig in dichtbevolkte gebieden. Dat zorgt voor risico's die je goed verzekerd wilt hebben', aldus Massuger.
Koploper in duurzaamheid
Kees Weijtmans is de zesde generatie van het Brabantse familiebedrijf. Verduurzamen is één van zijn speerpunten. 'Als je de grootste in je markt bent, dan moet je het goede voorbeeld geven', legt hij uit. 'Ook als dat betekent dat je iets duurder uit bent.' Zo heeft hij voor zijn nieuwe bedrijfspand in Udenhout voor een houten constructie gekozen. De balken zijn zó dik, dat die het bij een brand langer uithouden dan staal. Op het dak liggen daarnaast ongeveer 1.000 zonnepanelen.
Bovendien pioniert de Brabantse bomenrooier met het gebruik van elektrisch aangedreven voertuigen. Op het terrein staan al twee elektrische bussen en nog eens drie elektrische vrachtwagens (waarvan twee met kraan en één met hoogwerker) zijn in bestelling. Begin volgend jaar krijgt ook de verreiker een accupakket.
Daarnaast houdt Weijtmans ook op andere manieren rekening met het milieu. Veel opdrachtgevers zitten in de regio Eindhoven: ongeveer een half uur rijden van Udenhout. 'Nu we ook een vestiging in Son hebben, hoeven we veel minder kilometers te maken. Zo besparen we veel CO2-uitstoot. En op dit pand hebben we nog eens 400 zonnepanelen laten installeren', aldus Weijtmans.
Twee powerhubs gefinancierd
Het elektrificeren van bedrijfsprocessen is voor veel ondernemers een pittige uitdaging. Zeker nu het stroomnet in grote delen van Nederland vol zit. Voor Weijtmans komt daar nog een extra uitdaging bij. Het rooien van de bomen gebeurt nu eenmaal buiten de poorten van het eigen terrein.'Bij grotere opdrachten ben je al snel aangewezen op een dieselaggregaat', zegt Weijtmans. 'Wij wilden ook de volgende stap zetten en hebben daarom twee powerhubs aangeschaft. Dat zijn grote accu's, waarmee we op elke locatie duurzaam opgewekte stroom kunnen leveren voor onze nieuwe elektrische voertuigen.' Het prijskaartje? Maar liefst 875.000 euro per stuk.
Een machine, apparatuur of voertuig leasen? Met Rabo Lease word je meteen eigenaar, zonder het hele bedrag in één keer over te hoeven maken. Reken meteen je maandlasten uit.
Het verzekeren van de elektrische aggregaten
In tegenstelling tot een dieselaggregaat, stoten deze megabatterijen geen CO2 uit. En dat is goed nieuws voor het klimaat. 'Wel zorgde deze investering voor een verzekeringsuitdaging', vertelt Hans Pels Rijcken van Rabo Assurantie Makelaardij. 'Deze accu’s ontbranden gelukkig zelden. Maar als dat gebeurt, dan zijn ze nauwelijks nog te blussen.'
Rabo Assurantie Makelaardij is de beursmakelaardij binnen Rabobank die in 2020 opgericht is en plaatst risico's van klanten op de assurantiebeurs. Meestal zijn dit risico's die te complex of te groot zijn voor één verzekeraar. Door de risico's in co-assurantie af te sluiten wordt het risico verspreid over meerdere verzekeraars. 'Weijtmans gaat de powerhubs op locatie gebruiken. Dat betekent dat ze ook worden getransporteerd en eventueel verhuurd. Het risico wordt zo extra complex', aldus Pels Rijcken. 'Verzekeraars hanteren statistieken, maar bij nieuwe ontwikkelingen zoals dit soort grote batterijen zijn die er simpelweg nog niet. Dat vraagt om een innovatieve oplossing.'
Met maatwerk vond het team die oplossing uiteindelijk. Hierbij zijn niet alleen het transport en de verhuur meeverzekerd, maar ook eigen gebreken. 'Batterijen vatten soms uit zichzelf vlam. Dat wordt thermal runaway genoemd' zegt Pels Rijcken. 'Ook dit risico is gedekt.'
Verduurzamen? Rabobank helpt je daar graag bij!
Mede dankzij de maatwerkoplossingen die Rabobank biedt kan Kees Weijtmans verder bouwen aan een duurzame toekomst voor zijn bedrijf. 'Ik ben er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen', zegt Edwin Massuger. 'Dit maakt tevens de weg vrij voor andere ondernemers die hun bedrijfsvoering willen elektrificeren.'
Heb je plannen om zelf te investeren in grote batterijen of elektrische voertuigen? Neem dan contact op met Rabobank. Hier vind je altijd de juiste support, ook voor het financieren en verzekeren van nieuwe, elektrische bedrijfsmiddelen.