Hoe vang jij omzetverlies door schade aan je bedrijfspand op?
Er is brand in je bedrijfspand. Sta je wel eens stil bij de gevolgen van deze schade? Je bedrijf kan (gedeeltelijk) stil komen te liggen. Kun je deze misgelopen omzet wel opvangen? En hoe ga je ervoor zorgen dat je zonder of met minder omzet je vaste lasten kunt blijven betalen?
Inschatten en beperken van risico's
Als ambitieuze ondernemer denk je liever in kansen dan in doemscenario's. Natuurlijk, er kan een keer iets kleins misgaan. Maar bij schades met grote consequenties voor je bedrijfsvoering, staan de meeste ondernemers liever niet al te lang stil. Toch hoort het inschatten en beperken van risico's wel bij je taak als ondernemer.
Je bedrijf komt stil te liggen na een brand of storm
Laten we er nu eens van uitgaan dat jouw bedrijfspand morgen wordt getroffen door een uitslaande brand. Welke gevolgen heeft dit in de praktijk?
Per jaar worden zo'n 4.000 bedrijfspanden getroffen door brand. Dat blijkt uit de Risicomonitor Bedrijfsbranden van het Verbond van Verzekeraars. Als dat gebeurt, heeft dit grote gevolgen. Zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis dat maar liefst 40 procent van de bedrijven die te maken krijgt met een grote brand failliet gaat.
"Niet alleen machines, materialen en andere spullen raken beschadigd. De kans is groot dat je bedrijf stil komt te liggen. En geen productie betekent geen omzet. De vraag is of je zo'n klap kunt opvangen, want je vaste lasten lopen intussen gewoon door", vertelt Niek Draak, verzekeringsadviseur bij Rabobank.
Vervangend bedrijfspand regelen
Stel dat je vanaf morgen een tijd niet meer in je bedrijfspand kunt. Hoe lang denk jij nodig te hebben voor het vinden van een ander onderkomen? Dit is belangrijk om over na te denken voordat je bedrijf stil komt te liggen. Zorg dat je goed voorbereid bent en de juiste maatregelen hebt genomen, zoals brandbeveiliging, een inbraakalarm en richtlijnen om brand zoveel mogelijk te voorkomen. "We zien dat veel ondernemers deze termijn onderschatten. Men denkt binnen twee, drie weken wel een huurpand te hebben gevonden en weer vol te kunnen draaien. Dat blijkt alleen zelden het geval. Na een brand of storm komt vaak ontzettend veel op je af", zegt Draak.
Welke stappen er allemaal genomen moeten worden, sommen we hieronder voor je op:
Een brand heeft vaak een lange nasleep. Veel langer dan de meeste ondernemers kunnen inschatten. In de tussentijd is het roeien met de riemen die je hebt. "Wat ook vaak wordt vergeten, is dat je klanten door moeten. Zij stappen mogelijk over naar de concurrent. Ben je eenmaal weer operationeel, dan zit je niet meteen weer op je oude omzetniveau. Dat kan soms enkele jaren duren", zegt Draak.
Ben je een MKB of grootzakelijke ondernemer? Ga dan in gesprek met een verzekeringsadviseur over je risico’s.
Je risico's beheersbaar houden
Misschien denk je wel ‘een brand of storm overkomt mij toch niet’. De kans is niet heel groot, maar als je erdoor wordt getroffen is de impact enorm en de gevolgen kunnen langdurig zijn. Met mogelijk zelfs het einde van je bedrijf als gevolg. Wil je dat risico lopen?
Allereerst zorgt een brand of storm voor schade aan je gebouw, voorraad of inventaris. Daarom is het belangrijk om ook je gebouw te verzekeren met een gebouwenverzekering. Om schade aan je voorraad af te dekken, kun je een voorraadverzekering afsluiten. Heb je inventaris zoals stoelen en tafels? Schade aan deze spullen verzeker je met een inventarisverzekering.
Een bedrijfsschadeverzekering beschermt je vervolgens tegen omzetschade. Bedoeld voor alle ondernemers die afhankelijk zijn van hun gebouw en productiemiddelen om omzet te maken. Deze verzekering wordt ook wel omzetverzekering of bedrijfsstagnatieverzekering genoemd. Hiermee is je misgelopen omzet, die veroorzaakt is door een verzekerbare situatie, verzekerd. Zo heb je in ieder geval geld om je vaste lasten mee te kunnen betalen. Let op de uitkeringstermijn van de verzekering. Een hevige brand kan een lange nasleep hebben. Zo kan het jaren duren voordat je bedrijf weer helemaal op je oude niveau qua omzet zit. Als je een bedrijfsschadeverzekering hebt afgesloten, kun je bovendien rekenen op een expert die je helpt met de herstart van je bedrijf.
Verzekeren van afnemersrisico
Is jouw omzet afhankelijk van één of een paar klanten? Dan is het verstandig om ook je afnemersrisico te verzekeren. Stel dat afnemer of leverancier een grote brand heeft. Dan kan dit bedrijf een tijdje geen producten of materialen leveren en loop je omzet mis. Als jij je afnemersrisico hebt verzekerd, dan wordt jouw omzetverlies vergoed door je verzekeraar. "Stel dat je voor de helft van je omzet afhankelijk bent van één klant. Je kunt dan een afnemersrisico toevoegen aan je bedrijfsschadeverzekering", zegt Draak. "Als dat bedrijf dan te maken krijgt met een calamiteit die binnen de dekking van je bedrijfsschadeverzekering valt, krijg je de schade uitgekeerd. Datzelfde kun je ook doen voor een belangrijke leverancier.
Vaak gekozen verzekeringen in je branche
Weet jij niet welke verzekeringen passen bij je bedrijf? Geen zorgen! We helpen je verder op weg met onze branche inzichtentool. Vul je branche in en je krijgt de meest gekozen verzekeringen in jouw branche te zien. Bekijk direct wat er wel en niet verzekerd is. Zo maak je een geïnformeerde keuze.
Bedrijfsschadeverzekering afsluiten?
Ervan verzekerd zijn dat je je vaste lasten kunt blijven betalen nadat je bedrijf stil komt te liggen door bijvoorbeeld een brand?