Ondernemers met adviseur

Van Komkommerkwekerij naar caravanstalling: zo hielp Rabobank familie Smeets dit te verzekeren

Jarenlang had het Helmonds echtpaar Monique en Johan Smeets een komkommerkwekerij, maar mede door de stijgende gasprijzen werd hun toekomst steeds onzekerder. Daarom besloten ze hun kas om te bouwen tot een duurzame caravanstalling met ruim 8.500 zonnepanelen op het dak. Deze grote verandering verzekeren bleek best een uitdaging, maar gelukkig kon Rabobank hun hierbij helpen.

In de jaren zeventig startten de ouders van Monique Smeets een komkommerkwekerij die later uitgroeide tot een succesvol familiebedrijf. Ook het volgende familielid in het rijtje (Rick, 25 jaar) stond al te popelen om het stokje van zijn ouders over te nemen, maar dit liep toch even anders. Zo vertelt Monique: “Om toekomstbestendig te zijn, moet je groeien en die ruimte hadden we niet op deze locatie. Ook stegen de gasprijzen al jaren en bovendien bleek het ook nog eens lastig te zijn om personeel te vinden dat ons kon versterken tijdens piekmomenten.”

In Nederland was er een groot tekort aan stallingen

Zo ontstond langzaamaan het idee om de komkommerkwekerij om te bouwen tot een caravanstalling mét zonnepanelen. Johan vertelt: “In coronatijd steeg de caravan- en camperverkoop enorm. In de krant lazen we dat er daardoor een groot tekort was aan stallingen. Daar lag een kans voor ons.” Tijdens een vakantie hakten ze de knoop door: hun kas werd een caravanstalling. Toch bleek die omslag verder nog niet zo eenvoudig te zijn. “Een komkommerkas is qua constructie berekend op stookteelt. Valt er bijvoorbeeld sneeuw, dan smelt die vanzelf doordat het zo warm is in de kas. Het nadeel daarvan is: als je niet meer stookt, blijft de sneeuw liggen en wordt het al snel te zwaar. Daar komt bij dat de inhoud van de kas, honderden caravans, campers, vouwwagens en boten, nogal waardevol is. Verzekeringstechnisch werd dit daardoor een uitdagend verhaal.”

Hoe hielp Rabobank de familie Smeets bij het verzekeren van deze duurzame en drastische verandering?

De familie sprak met Hans Kok, verzekeringsadviseur bij Rabobank, om te kijken hoe ze hun bedrijf goed konden blijven verzekeren. “Monique en Johan hadden een geweldig, duurzaam plan. Met duurzaam bedoel ik niet alleen milieubewust, maar óók toekomstbestendig. Hoewel het een uitdaging was om dit te verzekeren, wilde ik samen met hen tot een oplossing komen.” Hans schakelde daarom een expert van een verzekeringsmaatschappij in. “Het mooie is dat hij in zijn rapport inzoomde op wat wél mogelijk was”, vertelt Hans. “Dat betekende bijvoorbeeld: het glas uit de kas halen en zonnepanelen met een extra stevig frame erin plaatsen. Ook regelden we dat iedereen die zijn caravan stalt, het voertuig zelf tegen (brand)schade moet verzekeren.”

Na contact met Hans besloot de familie ervoor te gaan, maar eerst moest er nog een flinke verbouwing (en dus investering) aan te pas komen. De kas werd omgebouwd tot caravanstalling inclusief 8.548 zonnepanelen. Inmiddels staan er zo’n 700 caravans en campers gestald in de voormalige kas. “We wilden eigenlijk rustig beginnen”, vertelt Rick. “Maar het liep al snel heel hard en de vraag bleek groter dan het aanbod.”

De nieuwe caravanstalling geeft de familie een stuk minder stress

Waar Monique, Johan en hun zoon Rick voorheen leefden van de opbrengst van hun komkommers, halen ze hun inkomsten nu uit het stallen van campers én uit het (deels) terugleveren van zonne-energie. Bovendien ziet het dagelijkse werk er ook heel anders uit. Zo vertelt Rick: “Ik dacht een komkommerkwekerij over te nemen. Dat betekent zeven dagen per week heel hard werken en dealen met risico’s zoals een tegenvallende productie. Nu is er minder stress.”

Emotionele waarde

Voor Johan en Rick was de beslissing naar eigen zeggen niet zo moeilijk. Voor Monique ligt dat anders. “Ik ben hier opgegroeid en aan de komkommerkwekerij zat voor mij dan ook een emotionele waarde. Ik heb een traantje gelaten en vond het vooral lastig om het mijn ouders te vertellen.” Met name haar vader vond het een spannende stap, blikt ze terug. “Gelukkig heeft hij nog gezien dat het goed is gekomen. Afgelopen maart overleed hij. Iets daarvoor bekeek hij de caravanstalling en zei: ‘Monique, petje af.’ Dat vond ik heel mooi.”

Over de energietransitie

Door te investeren in zonnepanelen dragen Monique, Johan en Rick bij aan het versnellen van de energietransitie. Daar zet ook Rabobank flink op in. “Verduurzaming is van groot belang voor onze toekomst”, zegt Johan van de Louw, Directeur coöperatieve Rabobank Oost Brabant en verantwoordelijk voor energietransitie binnen de bank. “Dat vinden gelukkig steeds meer mensen. Op veel plaatsen gebeuren al mooie dingen die de energietransitie versnellen. Toch zijn zulke initiatieven vaak nog heel nieuw. Als ondernemer kun je daarom tegen allerlei vragen en uitdagingen aanlopen. Wat kan ik het beste doen? Met welke partij? En hoe krijg ik het gefinancierd en verzekerd? Daarom staat de Rabobank voor je klaar om bij zulke vragen te helpen. Als coöperatieve bank past die rol ons goed.” Van het verhaal van de familie Smeets is Johan dan ook onder de indruk. “Hun verdienmodel kwam onder druk te staan. Daar anticipeerden ze op door te verduurzamen. Beter voor de toekomst van hun bedrijf en beter voor de wereld dus.”

Oók voor het verzekeren van grote en complexe risico’s zoals omschreven in deze klantcase, kunnen ondernemers terecht bij Rabobank. Wil jij weten welke risico’s bij jouw bedrijf spelen? We denken graag met je mee.

Wil jij met je bedrijf blijven innoveren?

Dan is het belangrijk dat je verzekeringen met je meegroeien. We helpen je hier graag bij.