Grijs kenteken verzekeren

Ben je een ondernemer met een bestelauto? Je kunt dan in aanmerking komen voor een grijs kenteken, waarmee je van diverse belastingvoordelen profiteert. We vertellen je wat een grijs kenteken is en waar je aan moet voldoen om er een te krijgen. Daarnaast leggen we je meer uit over het verzekeren van je auto met een grijs kenteken.

Wat is een grijs kenteken?

Een voertuig dat door de Belastingdienst is aangemerkt als een bestelauto van een bedrijf draagt een grijs kenteken. De benaming “grijs kenteken” heeft niets te maken met de kleur van de kentekenplaat, die is namelijk gewoon geel. De benaming stamt uit de tijd dat kentekenpapieren nog gedrukt werden op papier, waarbij de kentekenpapieren van een bedrijfswagen grijs van kleur waren. Tegenwoordig herken je een grijs kenteken aan de letters B of V, waarmee het kenteken begint. Een grijs kenteken levert ondernemers diverse fiscale voordelen op. Hier gaan we later dieper op in.

Voorwaarden voor het aanvragen van een grijs kenteken

Wil je als ondernemer in aanmerking komen voor een grijs kenteken? Dan moet je als eigenaar van een bestelauto aan een aantal voorwaarden voldoen:

    Je staat als ondernemer of zzp’er geregistreerd bij de Belastingdienst en hebt een btw-nummer De bestelauto staat op naam van degene aan wie het btw-nummer is uitgegeven Minimaal 10% van de totale jaarlijkse kilometers van je bestelauto zijn zakelijk gereden Je moet minstens 5 jaar aan alle voorwaarden voldoen en de auto zakelijk gebruiken om een grijs kenteken te krijgen

Ook de bestelauto moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een grijs kenteken te mogen dragen. Een aantal van deze voorwaarden zijn:

    De bestelauto moet een vaste en vlakke laadvloer hebben Er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte zijn De bestelauto mag maximaal 3500 kilo wegen

Voor meer informatie over de diverse eisen per type bestelauto, verwijzen we je graag door naar de website van de Belastingdienst.

De voordelen van een grijs kenteken

Als ondernemer geniet je van meerdere fiscale voordelen wanneer je een grijs kenteken hebt.

Je betaalt geen BPM

De overheid wil ondernemerschap stimuleren, daarom betaal je als zzp’er of ondernemer bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto geen Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Hierdoor is de bestelauto met een grijs kenteken goedkoper in aanschaf.

Deze vrijstelling stopt per 1 januari 2025, je moet dan weer BPM betalen. Het BPM-tarief wordt bepaald door de CO2-uitstoot (zuinigheid) van je bestelauto. Hiermee probeert de overheid om de verkoop van emissievrije of heel zuinige bestelauto’s te stimuleren.

Minder wegenbelasting

Een ander fiscaal voordeel van een grijs kenteken is dat je minder wegenbelasting betaalt. Hoeveel minder dit is hangt af van de gewichtsklasse en brandstof van je bestelauto.

Je hebt een ongeluk gemaakt met je bestelauto met grijs kenteken. Kan gebeuren natuurlijk, maar vervelend is het wel. Zeker omdat de schade financieel gezien veel impact kan hebben. Met een bestelautoverzekering dek jij jezelf tegen deze kosten.

Bekijk meer informatie over de bestelautoverzekering

Kun je als particulier een grijs kenteken krijgen?

Ben je particulier? Dan kun je wel een zakelijke bestelauto kopen, maar je komt helaas niet in aanmerking voor een grijs kenteken. Mindervaliden kunnen in sommige gevallen wel aanspraak maken op een grijs kenteken en de bijbehorende voordelen. Je moet dan aantonen dat je voor vervoer afhankelijk bent van een bestelauto.

Wil je jouw bestelauto met grijs kenteken verzekeren?

Ook met een grijs kenteken ben je wettelijk verplicht om een verzekering voor je bestelauto met minimaal WA-dekking af te sluiten. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je je bestelauto uitgebreider wilt verzekeren met een WA Beperkt Casco- of WA Volledig Casco-dekking. Wil je graag je bestelauto met grijs kenteken bij ons verzekeren? Dat kan!