Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease?

Het verschil tussen financial lease en operational lease zit vooral in eigenaarschap. Bij financial lease ben je als ondernemer vanaf dag één eigenaar van het bedrijfsmiddel dat je leaset. Dat kan een voertuig zijn, maar ook een machine of apparaat. Operational lease is te vergelijken met huur: het bedrijfsmiddel blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.

Welke leasevorm past bij jouw bedrijf?

Bekijk de video waarin Erwin en Melike je alles vertellen over de verschillen tussen financial lease en operational lease. Ontdek welke vorm het beste bij je past.

Wat zijn de voordelen en nadelen van financial lease?

Financial lease geeft controle. Je schaft de machine of het voertuig zelf aan je en wordt direct eigenaar. Aan het einde van de looptijd – eventueel na betaling van een slottermijn – is het bedrijfsmiddel helemaal afgelost. Dan ben je zelf vrij in wat je ermee doet: langer blijven gebruiken of verkopen.

Fiscale voordelen

Omdat je zelf eigenaar bent van het bedrijfsmiddel, komt het op je balans te staan. Dat kan fiscale voordelen bieden. Zo kun je mogelijk gebruikmaken van investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven.

Financiële ruimte

Met financial lease spreid je de aanschafkosten van een duur bedrijfsmiddel. Je hoeft niet ineens een groot bedrag uit eigen zak te betalen. Hierdoor behoud je maximale financiële speelruimte voor investeringen waarmee je je bedrijf kunt laten groeien.

Minpunten

Het kan gebeuren dat het bedrijfsmiddel sneller in waarde daalt dan je van tevoren had ingeschat. Omdat je bij financial lease zelf eigenaar bent, is dit risico voor je eigen rekening.

Daarnaast komt een financial lease als schuld op je balans te staan. Dit kan betekenen dat de solvabiliteit van je bedrijf (eigen vermogen/balanstotaal) afneemt. De solvabiliteit is een ratio waar veel financiers naar kijken bij de beoordeling van je bedrijf.

Zelf verantwoordelijk

Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en eventuele schade. Dat is een nadeel voor wie volledig wil worden ontzorgd, maar een voordeel voor de ondernemer die grip wil houden. Je bent voor onderhoud en reparatie bijvoorbeeld niet afhankelijk van de keuzes die de leasemaatschappij maakt, maar regelt het zoals jij wilt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van operational lease?

Ook operational lease kan je als ondernemer financiële ruimte bieden: je kunt gebruikmaken van een kostbaar bedrijfsmiddel zonder in één keer een groot bedrag uit eigen middelen te betalen.

Niet op de balans

Omdat operational lease een vorm van huur is, ben je tijdens de looptijd geen eigenaar van het bedrijfsmiddel. Dit kan voordelen hebben. De lease komt niet op je balans te staan en beïnvloedt zo niet je financiële ratio’s. En het risico van onverwachte waardevermindering van het object ligt bij de leasemaatschappij, niet bij jou.

Inleveren na de looptijd

Bij operational lease moet je het bedrijfsmiddel aan het einde van het leasecontract inleveren, en dat terwijl je jarenlang hebt betaald. Bij netto operational lease heb je vaak wel de mogelijkheid om het bedrijfsmiddel over te nemen. Daar betaal je dan een afgesproken bedrag voor.

Dure services

Operational lease met services biedt zekerheid en gemak. Onderhoud, reparaties en verzekeringen worden voor je geregeld en je komt niet voor onverwachte kosten te staan. Dat zie je wel terug in de maandelijkse kosten van deze leasevorm, die doorgaans hoger zijn. Je betaalt voor services die je wellicht niet nodig hebt. En daarbij ben je afhankelijk van keuzes die de leasemaatschappij maakt.

Welke leasevorm moet ik kiezen?

Welke leasevorm bij je past, hangt onder meer af van het soort investering dat je wilt doen, de financiële situatie van je bedrijf en natuurlijk je persoonlijke voorkeur. Vind je het belangrijk om zelf eigenaar te zijn of wil je volledig worden ontzorgd? Is het gunstig om het bedrijfsmiddel op je balans te hebben of niet? We kijken graag met je mee welke leasevorm het beste bij je bedrijf en je investering past.

Voertuigen en machines financial lease

Leasen bij Rabobank

Bij Rabobank zijn we gespecialiseerd in financial lease. Met financial lease kun je machines, apparaten en voertuigen van vrijwel elk merk of type aanschaffen. Nieuw én gebruikt. Je bestelt zelf bij een leverancier van jouw keuze en je regelt de lease online bij ons.

Toch liever netto operational lease? Ook hiervoor kun je bij ons terecht. Neem contact op met je Rabobank.