Onderzoek

Wat leveren feestdagen de horecaondernemer op?

22 mei 2024 6:00 RaboResearch
Downloaden

Is er een effect te zien van feestdagen in de omzet van de horeca? Uit onze analyse blijkt van wel. In een week met een feestdag kan de omzet tot 21 procent hoger liggen, al zijn er uitzonderingen.

mensen op terras

Inleiding

De lente is het seizoen met de meeste officiële feestdagen in Nederland. Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren vallen allemaal in het voorjaar. Veel werkenden zijn vrij op deze feestdagen. Hier en daar klinkt de roep om deze verplichte en vaak christelijke feestdagen af te schaffen of in te ruilen, zodat mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze vrij nemen. Toch wordt op officiële feestdagen in heel Nederland nog steeds veel georganiseerd. Denk aan vrijmarkten en pleinfeesten op Koningsdag en bevrijdingsfestivals op Bevrijdingsdag. Horecaondernemers noemen Koningsdag ook wel ‘het moment om te pieken’. Maar hoeveel leveren feestdagen de horecaondernemer eigenlijk op? In dit economisch commentaar duiken we in de data en proberen we antwoord te geven op deze vraag.

Methode en economische analyse

We kijken in deze studie specifiek naar de horeca[1]. Deze sector kan baat hebben bij feestdagen omdat de vrije dagen mensen een extra mogelijkheid bieden om naar een café of restaurant te gaan, of om een hotelovernachting te boeken. We kijken naar transactiedata van de horecasector in de periode 2019-2023 en gebruiken deze als een indicator voor omzet. We beschikken over de geaggregeerde transactiedata per week en per regio voor de horeca. Het gaat nadrukkelijk om transactiedata op geaggregeerd niveau, die niet herleidbaar zijn tot individuele zakelijke klanten.

Om te achterhalen wat het effect van feestdagen op de omzet in de horeca is, moeten we met een aantal zaken rekening houden. Een daarvan is het weer: op een warme, zonnige dag zitten de terrassen voller dan op een koude, regenachtige dag. Daarom nemen we de weeromstandigheden mee in de analyse. Ook houden we rekening met de jaren, omdat prijzen door inflatie jaar op jaar normaliter stijgen. Tot slot controleren we in onze analyse voor schoolvakanties. De jaren 2020 en 2021 laten we buiten beschouwing vanwege de coronapandemie.

Vervolgens schatten we een regressiemodel (zie bijlage 1). De te verklaren variabele is de horeca-weekomzet in een regio. We willen analyseren of feestdagen een positief of negatief effect hebben op de weekomzet. De feestdagen[2] die we meenemen in de analyse zijn: Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart en Pinksteren. De kerstdagen nemen we niet mee.[3]

[1] Onder de horeca vallen onder andere hotels, eet- en drinkgelegenheden, cafés, verhuur van vakantiehuizen, kampeerterreinen en catering.

[2] Feestdagen zijn voor werkenden vaak, maar niet altijd vrije dagen; dit is opgenomen in de cao. Zo is Goede Vrijdag voor de meeste werkenden een normale werkdag. Op Bevrijdingsdag zijn de meeste werkenden eens in de vijf jaar vrij.

[3] Kerstmis valt geregeld in de laatste week van het jaar en overlapt soms met het nieuwe jaar. Omdat de week in het jaar niet volledig is, is het moeilijk deze mee te nemen in de analyse. Daarom nemen we Kerstmis niet mee in onze analyse.

Feestdagen verhogen de weekomzet in de horeca tot 21 procent

Uit onze analyse blijkt dat Koningsdag de feestdag is met het grootste positieve effect op de weekomzet in de horeca (zie figuur 1). De weekomzet ligt dan gemiddeld 21 procent hoger dan in de andere weken van het jaar, rekening houdend met andere variabelen in het model. Ook in de week van eerste en tweede pinksterdag (respectievelijk 12 en 7 procent), Bevrijdingsdag (10 procent), Hemelvaart (7 procent) en tweede paasdag (6 procent) is de weekomzet in de horeca hoger. In de week van Goede Vrijdag en eerste paasdag is de omzet in de horeca juist lager (-10 procent). Alle resultaten zijn statistisch significant.[4] Een verklaring voor deze verschillen in effecten tussen de feestdagen kunnen we niet uit onze data halen. Het kan ermee te maken hebben dat de omzet van de horeca samenhangt met de openingstijden van de retail (veel restaurants en cafés bevinden zich in winkelgebieden). Voor sommige feestdagen hebben gemeenten een keuze om de winkels te openen en andere feestdagen niet (VNG, 2013). Een andere mogelijke verklaring is de traditie om op eerste paasdag brunches te organiseren met familie en vrienden en die dag dus niet naar de horeca te gaan (nu.nl, 2016).

[4] Met een p-waarde van <0,01.

Figuur 1: Koningsdag zorgt voor grootste positieve effect op de weekomzet in de horeca

Koningsdag zorgt voor grootste positieve effect op de weekomzet in de horeca
Bron: RaboResearch Noot: Figuur 1 geeft het marginale effect weer van de feestdagen op de weekomzet van de horeca, gecontroleerd voor zonuren, temperatuur, neerslag, regio, coronaperiode en jaar. Zie regressietabel in de onderzoeksverantwoording. De verticale lijnen geven de onzekerheidsmarges weer (betrouwbaarheidsinterval van 95 procent).

We willen hier wel de kanttekening bij plaatsen dat we ‘slechts’ drie jaar meenemen in onze analyse (2019, 2022 en 2023). De hoogte van het effect voor de meeste feestdagen verschilt per jaar, maar de richting is in de meeste gevallen hetzelfde. Of deze feestdageffecten voor de horeca over een langere tijdsperiode dezelfde grootte zullen hebben, valt moeilijk in te schatten met onze data.

Het effect van een feestdag op de economie en brede welvaart

Bovenstaande analyse laat zien dat de horeca baat heeft bij officiële feestdagen; in de meeste weken met feestdag is de omzet aanzienlijk hoger. Desondanks kent een feestdag op nationaal niveau economisch gezien voornamelijk kosten, omdat veel ondernemingen een dag niet actief zijn.[5] De vraag in dat licht is dan of dat we nationale feestdagen niet beter kunnen afschaffen. Nederland heeft zeven officiële feestdagen. Dit is relatief weinig in vergelijking met andere landen. Zo heeft Frankrijk er tien en Italië elf. Vrije dagen lijken in meerdere academische en beleidsexperimenten, waaronder in IJsland en Nieuw Zeeland, een positief effect te hebben op de productiviteit van werkenden. Daarbij zorgen vrije dagen ook voor een betere gezondheid en werk-privé balans, en voor betere sociale contacten. We werken in Nederland ongeveer 220 dagen per jaar om onze nationale economie draaiende te houden, en slechts zeven dagen per jaar besteden we aan het collectief verbeteren van de andere aspecten van onze brede welvaart. Dat is best efficiënt voor een land in de top tien van landen met de gelukkigste inwoners (zie Helliwell et al., 2020).

[5] Academische onderzoeken vinden hier geen eenduidige antwoord op, sommigen vinden een negatief economisch effect van een feestdag (Rosso en Wagner, 2021), anderen een nul-effect. Het effect hangt samen met de economische activiteiten en consumptiepatronen in een land.

Bijlage: Onderzoeksverantwoording

De data die worden gebruikt voor de analyse hebben de volgende kenmerken:

    De transactiedata zijn beschikbaar per week voor de periode week 1, 2019 tot en met week 34, 2023. De weekdata omvatten de transactiedata van maandag tot en met zondag. De transactiedata zijn beschikbaar voor 24 sectoren en 52 regio’s (COROP-plusregio’s). In week 30, 2023 zijn in alle sectoren aanzienlijk minder transacties geregistreerd, in andere jaren is dat niet het geval. Deze week hebben we van de analyse uitgesloten. Omdat Pasen en Pinksteren op zondag en maandag vallen, vallen deze feestdagen in twee verschillende omzetweken. We nemen beide weken mee in de berekening van het omzeteffect. De paasdagen en Koningsdag vallen in dezelfde week in 2019; er kan dan ook geen onderscheid worden gemaakt tussen het effect van Pasen of Koningsdag op de weekomzet van de horeca. We controleren het omzeteffect ook voor de schoolvakanties in Nederland, ongeacht of dat het Zuid-, Midden- of Noord-Nederland betreft. We laten de omzetdata van de jaren 2020 en 2021 buiten beschouwing vanwege de coronamaatregelen gedurende die periode. We controleren voor weersomstandigheden door het weekgemiddelde van de temperatuur, de neerslag en het aantal zonuren mee te nemen. We gebruiken hiervoor daggegevens van het weer in Nederland van het KNMI.

De data omvatten dus drie observaties over tijd voor iedere feestdag en hebben dus een beperkte spreiding over tijd. De geografische variantie is echter ruimer met 52 regio’s voor ieder jaar.

Lineair regressiemodel

ln⁡(Omzetr,t) )= αr,j + β1D1,t + ν' weert + β3 D2,t + εr,t

De omzetdata zijn per week t en per regio r, waarbij we enkel kijken naar de horecasector. αr,j is een regio-specifieke en jaar-specifieke intercept. Dummy D1,t ∈ {0,1} is één voor een feestdag. De vector ν' bevat drie weervariabelen weert , die de gemiddelde temperatuur, het aantal zonuren en de hoeveelheid neerslag in week t meten, dummy D2,t ∈ {0,1} geeft aan of dat er schoolvakanties zijn in een bepaalde week t en εr,t is de error-term. We draaien deze regressie over alle jaren (2019, 2022, 2023) samen. De afhankelijke variabele ln⁡(Omzetr,t) is stationair.

Tabel 1: Regressietabel analyse weekomzet horeca

Regressietabel analyse weekomzet horeca
Bron: RaboResearch Noot: de uitkomsten van deze regressies laten nagenoeg dezelfde resultaten zien wanneer we alleen de data van week 1-34 in de analyse betrekken.

Disclaimer

De op/via deze publicatie door Coöperatieve Rabobank U.A. verstrekte informatie is uitsluitend aan Nederlandse afnemers gericht en is geen beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst in de zin van artikel 1: 1 van de Wet op het financieel toezicht. Lees verder