Update
Europese varkensmarkt uit balans door MKZ in Duitsland
Het nieuwe jaar begon met dalende varkensprijzen. De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in Duitsland verstoorde de vleesmarkt en zorgde voor prijsdruk in Duitsland en daarbuiten. Belangrijker is de vraag hoe de markt zich op langere termijn ontwikkelt. Is dit een tijdelijke verstoring met een korte prijsdaling, of het begin van een structurele neerwaartse trend?
![Een vrouw staat in een varkensstal](https://media.rabobank.com/m/328178e002c857e9/original/Header-varkensupdate-2.jpg?imwidth=1200)
In het kort:
Lichte daling verwacht in Europese varkensvleesproductie
In 2024 zorgden betere marges voor een gematigde stijging van de varkensvleesproductie in de 27 lidstaten van de Europese Unie (EU27) en het Verenigd Koninkrijk. Tussen januari en september 2024 steeg de productie met 2% op jaarbasis. Toch is het onwaarschijnlijk dat deze groei in 2025 doorzet. Zoals eerder vermeld in de vorige sectorupdate, is de zeugenstapel in 2024 waarschijnlijk licht gekrompen. Hierdoor verwachten we in 2025 een daling van varkensvleesproductie in de EU27 en het Verenigd Koninkrijk met 0,5% ten opzichte van 2024 (zie figuur 1).
Figuur 1: Varkensvleesbalans in de EU27 en het VK
Jaar begint met verstoring in varkensvleeshandel
Op 10 januari 2025 werd de virusziekte mond-en-klauwzeer vastgesteld bij drie waterbuffels in de Duitse staat Brandenburg. Dit leidde tot importverboden op Duits varkensvlees door derde landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Mexico. In sommige gevallen gold het verbod ook voor rundvlees en zuivelproducten.
Deze importbeperkingen zullen waarschijnlijk handelsstromen binnen Europa verschuiven in de komende maanden met mogelijke gevolgen voor prijzen en marges in de keten. De exacte impact hangt af van verdere uitbraken en de duur van de importbeperkingen.
Het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea nemen respectievelijk 5% en 3% van de totale Duitse varkensvleesexport af (zie figuur 2). Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor vers varkensvlees, hammen en verwerkte producten zoals worsten. Zuid-Korea importeert vooral bevroren vlees en bijproducten.
Door deze situatie kunnen andere exporteurs, zoals Denemarken, Nederland en Spanje, mogelijk meer vlees leveren aan deze markten, afhankelijk van hun voorraad. Tegelijkertijd zal Duitsland proberen meer varkensvlees binnen de EU te verkopen, wat de concurrentie op de Europese markt kan verhogen.
Figuur 2: Top 10 exportbestemmingen voor Duits varkensvlees (jan-okt 2024)
Europese varkensvleesexport stabiel tot licht dalend in 2025
In de eerste tien maanden van 2024 lag de export van varkensvlees 0,5% lager dan in dezelfde periode van 2023. Voor 2025 verwachten we een lichte daling van de export vanuit de EU27 en het Verenigd Koninkrijk door aanhoudende sterke concurrentie op de wereldmarkt.
De Chinese vraag naar varkensvlees blijft naar verwachting in 2025 op een vergelijkbaar niveau als in 2024. Toch brengen geopolitieke spanningen risico’s met zich mee. Het Chinese antidumping onderzoek naar Europees varkensvlees en de terugkeer van Donald Trump naar het Witte Huis kunnen leiden tot hogere importtarieven op Europees varkensvlees.
Structurele factoren steunen biggen- en varkensprijzen in 2025
De Europese biggenmarkt blijft in 2025 waarschijnlijk relatief krap door verschillende factoren:
“Voor 2025 wordt verwacht dat de overcapaciteit in slachterijen in Nederland toeneemt, doordat meer varkenshouders stoppen.”
In 2024 nam de vraag naar biggen toe, vooral in België en Polen. België verdrievoudigde zijn import (+335.000 biggen), terwijl Polen ook meer biggen invoerde (+18%; +871.000) tussen januari en september 2024. De toename in België heeft wellicht te maken met de uitkoopregelingen in de veehouderij. Het grootste deel van de Belgische import kwam uit Nederland (227.000; +13%), maar ook de import uit Duitsland steeg sterk (van 4.000 naar 211.000). Duitsland (+2%; +111.000) en Spanje (+0%) hielden hun import vrijwel stabiel.
Voor 2025 wordt verwacht dat de overcapaciteit in slachterijen in Nederland toeneemt, doordat meer varkenshouders stoppen. Tegelijkertijd daalt de varkensvleesproductie in de EU27 en het Verenigd Koninkrijk licht ten opzichte van 2024. Een verbetering van het consumentenvertrouwen kan de vraag naar varkensvlees stimuleren, wat opwaartse druk op de varkensprijzen zal geven.
Op dit moment dalen de vleesvarkensprijzen juist. Dit komt door een seizoensgebonden groter aanbod en een lagere vraag. Daarnaast zorgt de MKZ-uitbraak in Duitsland voor handelsbeperkingen en een negatief sentiment op de Duitse en Nederlandse biggen- en varkensvleesmarkten. Dit effect kan in het eerste kwartaal van 2025 aanhouden.
Voerprijzen blijven gunstig
Relatief hoge voorraden van soja en maïs en positieve oogstverwachtingen kunnen in 2025 zorgen voor gunstige prijzen. Geopolitieke ontwikkelingen, zoals een mogelijke handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, kunnen echter extra druk zetten op de sojaprijs aangezien China een belangrijke exportbestemming is voor de Verenigde Staten. In tegenstelling tot soja en maïs wordt op de tarwemarkt juist krapte verwacht vooral door zorgen over de oogstverwachtingen, wat kan leiden tot opwaartse prijsrisico’s in 2025.
Figuur 3: Prijsverwachtingen in 2025 voor maïs, soja en tarwe
Hoe nu verder?
Veel Nederlandse varkenshouders behaalden in 2023 en 2024 aanzienlijk hogere voerwinsten dan historisch. Dit heeft de sector financieel versterkt en bedrijven weerbaarder gemaakt tegen toekomstige financiële tegenvallers. Dat is positief, en we zien bij veel ondernemers een sterke ontwikkelambitie.
Nog belangrijker zijn jouw persoonlijke ambities. Ervaar je belemmeringen door vergunningverlening en onzekerheid over toekomstige regelgeving? Of richt je je op wat wél mogelijk is en maak je strategische keuzes? Wil je sparren over de toekomst van jouw bedrijf? Neem dan contact op met je accountmanager.