Onderzoek

Digitale economie houdt koers in uitdagend vierde kwartaal

18 maart 2025 10:00
Downloaden

In de kwartaalmonitor Digitale Economie blikken we terug op de voortgang van de Nederlandse digitale economie in het afgelopen kwartaal. We kijken naar de prestaties en vooruitzichten van de digitalisering, de digitale sector en de digitale infrastructuur. Zo investeerden bedrijven opnieuw in digitalisering en blijft ook de digitale infrastructuur zich doorontwikkelen. In dit artikel zetten we de belangrijkste inzichten uit de monitor op een rij.

illustratie van een hand die een holografische webshop interface bedient

Belangrijke gebeurtenissen met betrekking tot de digitale economie

In het vierde kwartaal, en in de eerste weken daarna, hebben er een aantal belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden die van invloed zijn op de digitale economie. President Donald Trump en investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) domineerden het nieuws:

    Trump wil de regels voor grote big tech-bedrijven versoepelen, iets wat zorgt voor toenemende spanning met Europese datawetgeving. Trump kondigde ook het Stargate Project aan waarmee de komende jaren tot 500 miljard dollar wordt geïnvesteerd in AI in de Verenigde Staten. Ook in China wordt geïnvesteerd in AI. DeepSeek is een Chinees alternatief voor ChatGPT, voor een fractie van de prijs. Op de internationale AI-top in Parijs werden investeringen van in totaal €200 miljard aangekondigd door landen als Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook werd de stichting Current AI opgericht, gericht op de ontwikkeling van AI voor publieke doeleinden. De Europese Unie heeft daarnaast plannen aangekondigd voor de oprichting van AI-fabrieken en AI-gigafabrieken om de ontwikkeling van geavanceerde en betrouwbare AI in Europa te stimuleren.

Digitalisering: online bestedingen en clouduitgaven stijgen door

    Bedrijven blijven investeren in digitalisering om hun productiviteit, kosten-efficiëntie, kwaliteit, snelheid en duurzaamheid te verhogen. Dit doen ze met onder meer AI en cloudoplossingen. Het aantal online bestedingen is weer gestegen (+5%). De groei wordt ook dit kwartaal vooral veroorzaakt door een groeiende vraag naar online diensten als verzekeringen tickets voor attracties. Zakelijke uitgaven aan publieke cloudoplossingen stegen met 13% ten opzichte van vorig jaar, tot €2,5 miljard. Deze versnelde groei wordt vooral gedreven door toenemend gebruik van clouddiensten voor AI-toepassingen, waardoor organisaties niet zelf hoeven te investeren in kostbare AI-infrastructuur. Na een lichte daling in de eerste helft van 2024 laat het aantal IT-beroepen weer een duidelijke stijging zien, met een groei van 5% in het vierde kwartaal. Deze groei komt vooral van IT-afdelingen binnen organisaties en minder van bedrijven in de digitale sector zelf.

Digitale sector: IT-sector groeit licht, werkgelegenheid stijgt

    De digitale sector (IT-sector) groeide bescheiden, ondanks de voortgaande digitalisering en investeringen in cloud en AI. De toegevoegde waarde van de digitale sector groeide met 0,8% ten opzichte van een jaar geleden. De sector blijft daarmee achter, want het bedrijfsleven als geheel groeide met 1,6%. De werkgelegenheid in de digitale sector (IT-sector) nam met 1,6% toe. Vooral het aantal zelfstandigen in de sector steeg enorm (+22%), maar het aantal werknemers daalde juist licht (-0,9%). Ondernemers blijven optimistisch over de economische vooruitzichten van de digitale sector. In 2025 verwachten ze een groei op het gebied van omzet, inkooporders en personeel.

Digitale infrastructuur: dataverkeer ontwikkelt door, uitbreiding datacenters blijft achter

    De digitale infrastructuur (zoals zeekabels, glasvezelnetwerken en datacenters) blijft zich stevig ontwikkelen. De glasvezeldekking steeg naar 89% van alle huishoudens. Dat is een groei van 19% op jaarbasis. Ook het aantal Machine-to-machine (M2M) verbindingen (+11%) en het dataverkeer (+18,3%) groeiden. Ondanks de groei op deze vlakken, groeit het aantal datacenters niet. Dat komt onder meer door uitdagingen met vergunningen, draagvlakproblemen en netcongestie (drukte op het elektriciteitsnet). De discussie over digitale soevereiniteit en afhankelijkheid van Amerikaanse clouddiensten intensiveert, vooral voor overheidstoepassingen. Tegelijkertijd neemt de cyberdreiging toe, met een stijging van DDOS-aanvallen.

Download de volledige kwartaalmonitor Digitale Economie

In de volledige kwartaalmonitor Digitale Economie gaan we dieper in op de prestaties van de drie digitale domeinen en de oorzaken ervan. In 29 pagina’s leggen we uit hoe het staat met de Nederlandse digitale economie. Benieuwd? Download hier de kwartaalmonitor Digitale Economie.

Figuur Rabobank Kwartaalmonitor Vierde Kwartaal

Verantwoording

De monitor is samengesteld door onafhankelijk onderzoeksbureau Pb7 Research en wordt mogelijk gemaakt door de Dutch Cloud Community, Dutch Data Center Association en de Rabobank. In de monitor kijken we naar de prestaties van de Nederlandse digitale economie. We kijken daarbij naar de ontwikkeling van de digitale benutting, de facilitering door de digitale sector, met extra aandacht voor de ontwikkeling van de digitale infrastructuur. Om dit op kwartaalbasis te kunnen doen, maken we zoveel mogelijk gebruik van indicatoren die ook daadwerkelijk ieder kwartaal beschikbaar zijn. We maken daarbij zoveel mogelijk gebruik van openbare bronnen, zoals statistieken van onder meer het CBS, DNB en ACM. Daarnaast gebruiken we prognoses van de Rabobank, die ieder kwartaal worden geactualiseerd, en maken we gebruik van data van Pb7 Research (groei datacenters en zakelijke clouduitgaven). Voor alle gegevens geldt dat we naar de omvang en de jaarlijkse groei kijken: hoeveel procent groei heeft plaatsgevonden ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.