Onderzoek
Dus, allemaal aan de frikandel?
Bij Rabobank houden wij wel van een frikandel op z’n tijd, daarom publiceerden we gisteren een artikel over de onvolprezen oer-Hollandse frikandel. Die blijkt namelijk qua samenstelling een heel eind in lijn met wat het recente EAT Lancet-rapport aanbeveelt over hoe we onze vleesconsumptie gezond kunnen houden voor onszelf en onze planeet.
Nu heeft u waarschijnlijk al eens goed gekeken naar de datum boven dat artikel en zult u gedacht hebben: dit is een grap. En dat klopt, het is een grap. (Klik hier om het originele artikel te lezen)
Natuurlijk is het een grap. Als bank geven wij per definitie geen voedingsadviezen. Daarnaast zouden we er niet aan denken om iemand een dieet van enkel frituur met uitjes aan te bevelen. Variatie is immers het begin van vrijwel ieder gezond voedingspatroon.
Maar, er is toch ook een serieuze ondertoon in het artikel. Onze ode aan de frikandel toont namelijk wel aan dat je voorbij de harde cijfers moet kijken. Puur cijfermatig komt dit ‘snackbardieet’ misschien in de richting van de aanbevelingen van de EAT-Lancet commissie, maar het is geen gezond (noch wenselijk) dieet. Niet alles is wat het lijkt, ook als het gaat om gezonde en duurzame voeding.
Wij zijn een bank – en banken houden van cijfers. Dat klopt ook. Maar om cijfers goed te kunnen duiden heb je kennis, kunde en vaak gewoon gezond verstand nodig. Die frikandel als het perfecte dieet van de toekomst – daar trapt natuurlijk niemand in. Maar er zijn veel andere mythes rondom voedsel en landbouw waar we vaak wél in geloven. Zo is verse groente niet per definitie gezonder dan, bijvoorbeeld, groente uit de diepvries. En kopen we massaal dure voedingssupplementen, terwijl verreweg de meeste mensen alle benodigde vitaminen en mineralen gewoon binnenkrijgen via hun voeding. . Aan vaagheden en halve waarheden hebben we niet veel. Als Nederlanders écht gezonder en duurzamer willenq eten, zijn transparantie en objectiviteit onontbeerlijk.
Hoe dan ook: ook volgens deskundigen is met een frikandel op z’n tijd natuurlijk niets mis, mits als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet. Onze oma’s zeiden het al: ‘alles waar TE voor staat is slecht voor je, behalve tevredenheid’