Update
Bouw- en Vastgoedbericht 2024: samenwerking en innovatie noodzakelijk voor optimale impact
Hoe ontwikkelen de economie en rente zich en wat betekent dit voor het beleggingsklimaat en nieuwbouwinvesteringen? Wat zijn de verwachtingen voor de bouw- en vastgoedsector in 2025, en hoe kunnen ondernemers hier succesvol op inspelen? Dit Bouw- en Vastgoedbericht 2024 schetst een breed beeld van de markt als geheel en de verschillende deelmarkten en subsectoren.
Stenen met impact
Het Bouw- en Vastgoedbericht 2024 biedt een overzicht van de huidige en toekomstige marktontwikkelingen. Vertrekpunt is het macroperspectief (denk aan economie en rente) en vanuit daar zoomen we in op de trends in de bouw- en vastgoedsector en de grote deelmarkten daarbinnen. Kern van ons bericht is dat de bouw- en vastgoedsector een cruciale rol speelt in onze maatschappij, zowel financieel als sociaal. Gebouwen zijn niet alleen investeringsobjecten, maar ook plekken waar mensen samenkomen en leven. Door hun investeringen in ‘stenen’ maken bouw- en vastgoed dus veel impact.
Dicht op de grote trends
‘Stenen’ mogen onbeweeglijk lijken, maar dat zijn investeringen in stenen zeker niet. Bouw en vastgoed speelt een belangrijke rol in grote uitdagingen zoals de energietransitie, klimaatadaptatie, vergrijzing, hybride werken, digitalisering en het woningtekort. Deze vereisen aanpassingen in de gebouwde omgeving, zoals nieuwbouw, verduurzaming van bestaande gebouwen en toevoeging van nieuwe infrastructuur, terwijl natuur en biodiversiteit beschermd moeten worden.
Het kan, het moet
Het regeerprogramma van september benadrukt urgentie, vooral voor migratie, bestaanszekerheid, woningbouw en ondernemerschap. De bouw- en vastgoedsector moet inspelen op deze speerpunten door innovatieve oplossingen te vinden voor kosten en regeldruk. Het motto ‘Het kan wél’ van het kabinet weerspiegelt de noodzaak om samen sneller vooruit te gaan en zo te bouwen aan een toekomstbestendige samenleving.
Bouwsector: klaar voor grote ambities
De bouwsector profiteert van een sterke onderliggende vraag en draagt bij aan grote maatschappelijke opgaven. De dip in 2024 wordt als tijdelijk beschouwd, met een verwachte opleving in 2025. Er is veel politieke aandacht voor de sector. Het oplossen van het woningtekort en verduurzaming van de gebouwde omgeving zijn belangrijke thema’s. Daarnaast moet de sector op diverse thema’s flink innoveren.
Vastgoedsector: markt in rustiger vaarwater
De vastgoedmarkt is in rustiger vaarwater terecht gekomen, zij het met grote verschillen tussen de deelmarkten. Met de dalende rente neemt ook het optimisme weer iets toe, maar geleidelijk. De vastgoedmarkt staat er als geheel goed voor. Vanuit bedrijven is er veel vraag en leegstand is er nauwelijks. Toch moeten beleggers meebewegen met trends. Denk aan verduurzaming en klimaatverandering, maar ook aan regelgeving en rapportageverplichtingen. Ondertussen pakken fiscale maatregelen nadelig uit en staan deze nieuwe investeringen in de weg.
Kortom, de bouw- en vastgoedsector moet blijven investeren in projecten die economische, sociale en ecologische voordelen combineren om bij te dragen aan de bredere welvaart van het land. Dit vereist voortdurende samenwerking en innovatie om de impact van de sector te optimaliseren.